lakaskultura.hu | 2020.04.19. 10:00
Balatoni fák árnyékában
Piknik a kertben, meghitt vidéki hangulat. Házigazdáink Balaton-felvidéki házában mindent megtalálunk, ami a tökéletesen nyári pihenéshez szükséges.

– Amikor néhány évvel ezelőtt megvettük ezt a házat, megpróbáltuk visszaállítani az eredeti hangulatát – mondja Óvári Bernadett, a Három Bors Lakberendezés tulajdonosa, aki nyáron szinte minden hétvégéjét Balaton-felvidéki nyaralójukban tölti. – Lebontottuk az oda nem illő burkolatokat, új ablakot vágattunk a nappalira, és válaszfalakat építettünk az emeletre, így jutott saját szoba a legkisebb gyermekünknek is. A két kamasznak már nem kell külön háló, ők ugyanis többnyire a ház melletti kerti lakba költöznek be a barátokkal.

– Csopakon nőttem fel – folytatja vendéglátónk –, így a feledhetetlen gyerekkori nyarakat itt töltöttem. A férjem pedig balatonföldvári, vagyis mindketten nagyon szorosan kötődünk a Balatonhoz. Erre a házra teljesen véletlenül találtuk rá. Először csak kívülről vettük szemügyre, alaposan körbejártuk, és rögtön beleszerettünk. Amikor a tulajdonossal találkoztunk, már vittünk magunkkal foglalót, és a szerződés kipontozott változatát. Azt hitte, bolondozunk, hiszen belülről csak akkor néztük meg. De egyszerűen van itt valami, ami magához láncolja az embert. Leírhatatlan nyugalmat sugároz a hely, nem beszélve a bűbájos szőlőhegyről…

A ház alatt régi pince rejtőzik, a régen istállónak használt kerti épület pedig most már barátságos kerti lak. Érdekesség, hogy a pince nagy, vaskulcsos ajtaja melletti félfába a régi tulajdonosok egy szívet véstek a monogramjukkal. A kertben öreg barack-, szilva-, körte- és almafák gondoskodnak a gyümölcsökről, az illatokról és a varázslatos atmoszféráról.
– Szeretem a csendet, ami körbevesz, de szeretem a traktorok hangját is, amikor éppen dolgoznak a környező szőlőkben. Ha nyüzsgésre vágyunk, átmegyünk Füredre, ha kalandozni szeretnénk, irány a Káli-medence. Amikor csak lehet, itt vagyunk! Kora tavasszal egyedülálló módon keveredik a virágzó mandulafák és az ibolyák illata, hullik ránk a rengeteg virágszirom… – meséli Bernadett. – Nyáron szinte teljesen ideköltözünk, néhány napba besűrítjük az intéznivalókat Budapesten, és próbálunk innen dolgozni. A vakáció idején rengeteg vendég látogat el hozzánk, mindig nagy a nyüzsgés, gyakran vidám kerti partikat tartunk. Majd jön az ősz, a szüret, leszedjük a szőlőt, az almát, mandulát, diót. Aztán lassan a csendes hétvégék következnek, amikor kiürül a Balaton. Mandulatörés a kertben, órákig tartó, ráérős beszélgetések, ízletes házi almás sütivel. Télen akkor jövünk, ha befagy a Balaton, és lehet korcsolyázni. Minden évszaknak megvan a maga szépsége, és minden évszakban akad tennivaló!
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva