Krausz Andrea | 2022.06.15. 18:00
Balatoni gólyamentés – webkamerán szúrták ki a beteg fiókát
A Siófok melletti Ságváron egy bekamerázott gólyafészekben 5 fióka kelt ki a tojásokból. A nézők hívták fel a figyelmet, hogy az egyik fióka nem tud lábra állni. A madarászok megmentették őt, és egy legyengült testvérét is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) természetvédelmi őre, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Dél-Balatoni Helyi Csoportjának szakemberei végezték a gólyamentést Ságváron, ahol 2020-ban egy webkamerát helyeztek a fészekhez. Így az interneten bármikor bepillantást nyerhetünk a madarak életébe.

Van, aki minden nap nézi a gólyákat

– A fészekkamera nézőitől érkezett a bejelentés, hogy az egyik nagyobb fióka lába nem működik megfelelően, nem tud ráállni, ezért felmerült annak szükségessége, hogy a fiókát kiemeljük a fészekből és orvosi segítséget kapjon – számolt be a nemzeti park munkatársa. Egy ideig úgy tűnt, hogy a fióka jobban van, nem sokkal később azonban a madár panaszai ismét jelentkeztek, és a másik, a társainál lényegesen kisebb fióka sem fejlődött megfelelően.

Vödörbe kerültek a kicsinyek

Szerencsére a kémény tetején lévő fészekhez egy létra vezetett, így viszonylag könnyen fel tudott jutni a madarakhoz a mentést végző szakember. A két fióka egy szalmával bélelt vödörbe került, majd egy hosszú kötélen leeresztették őket. Átvizsgálták a fészket, hogy különböző madzagokat, vagy más sérüléseket okozó mesterséges anyagokat eltávolítsák.

– A kisgólyák Sukoróra, a Vadmadárkórházba kerültek, ahol dr. Berkényi Tamás és csapata a tőlük megszokott gondossággal és szakértelemmel vette őket kezelésbe

– tudósított a BfNPI.

Vödörben érkezett. A lábán sérül meg ez a gólyafióka
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Meggyógyulnak

A fiókákat egy mesterséges fészekben helyezték el, ahol megkezdődött nevelésük és gyógykezelésük.

Mesterséges fészekben gyógyulgatnak a balatoni gólyák Sukorón
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

Dr. Berkényi Tamás tájékoztatása szerint a nagyobb fiókának lábvégi sérülései vannak, melyek szépen gyógyulnak, a madár egyre jobban tudja használni a lábait. Bízunk benne, hogy a szakszerű ellátásnak köszönhetően a fiókák felnövekedve minél hamarabb szabadon engedhetővé válnak és visszatérhetnek a természetbe.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Blickpixel

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva