2019.12.23. 14:00
Balatoni halászlé
Közeledik a karácsony és sok családban a hagyomány része, hogy halászlé is szerepel az ünnepi menüben. Megmutatjuk, milyen a balatoni változata.

HOZZÁVALÓK
1 kg tisztított ponty (vagy más balatoni hal: pl. fogas, süllő)
2 db burgonya
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 dl száraz fehérbor (balatoni)
2 ek étolaj
2 ek őrölt pirospaprika
1 ek só
cseresznyepaprika ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS
A halat kifilézzük, a halhúst feldaraboljuk, és lesózva hűtőbe tesszük.
A hagymát apróra kockázzuk, és egy nagyobb lábasban felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a csontokat, a hal fejét és farkát, a feldarabolt paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Meghámozzuk, felkockázzuk és beletesszük a bugonyát, majd az egészet felöntjük kb. 2 liter hideg vízzel.
Egy óra főzés után a burgonyát szűrővel kiszedjük, és egy tálba halmozzuk, a visszamardt alaplevet átpasszírozzuk.
A levet újraforraljuk, majd beletesszük az előre besózott halszeleteket. Addig főzzük, amíg a halhús megpuhul, majd, mielőtt levennénk a tűzről hozzáöntjük a balatoni fehérbort. Ízlés szerint cseresznyepaprikával tehetjük még pikánsabbá. A leszűrt főtt burgonyával tálaljuk.

Halászlétől a haltepertőig – ízek, helyek a Balatonnál

A pontytöpörtyűtől a halászléig – Balatoni gasztrotörténelem

Különleges karácsonyi ételek és borok Badacsonyból

Ha további halászlé változatokat keresel, a mindmegette.hu oldalán rengeteget talász.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva