2018.10.08. 10:00
Balatoni KÖRtúra - csináld meg te is!
Új és izgalmas kalandra vállalkozott a Kóstolom Csapata, egészen pontosan arra, hogy 8 nap alatt körbetekerik a most is ezer színben pompázó Balatont, sőt videós dokumentációt és írásos élménybeszámolót is készítenek az útról. Ezt mások is megteszik, de ennek a kalandnak más is része volt. Pintér Zsolttal erről beszélgettünk.

– Honnan jött az ötlet, hogy a Balatoni kör tagjainak borászatait, vendéglátó helyeit végigjárjátok?

Ez egy eléggé összetett történet: mindenekelőtt fontosnak tartom leszögezni, hogy balatoni vagyok, életem legnagyobb részét itt töltöttem a Balaton-parton, ezért mondhatni, hogy hazafias kötelességem is a vidéket promótálni. A Balatoni KÖRrel már több közös munka is összeköt bennünket, legutóbb például mi keltettük életre az idén nyáron megjelent kihajthatós információs térképüket és eközben jött az isteni szikra: keressünk fel minden tagot! És mivel ők esküt tettek az egész éves nyitvatartás mellett, így az időzítés is adta magát: mutassuk meg akkor a Balcsit, amikor a turizmus már mostohán bánik a környékkel. Robi, a videós kollégám nagy világjáró, így gyorsan el is készítette a részletes tervet, a többi aztán már ment magától: az egyesület tagjai közül mindenki szívesen csatlakozott, van aki szó szerint, hiszen például Laposa Bence és Csapody Balázs is bringára ült velünk pár km erejéig.

– Miért pont bringával? Ez nem egy laza, tíz kilométeres projekt. 🙂

A Balatont minden nyáron ezrével, tízezrével keresik fel biciklivel az emberek, izzadnak a harmincfokos melegben az aszfaltúton. Most kellemes 15-20 fok van, bringázni ideális, ráadásul gyakran tértünk le a kijelölt útvonalról, így még többet tudtunk megcsodálni a vidék kínálta látnivalókból. Jó levegőn vagyunk, minden egyes lélegzetvétellel közelebb kerülünk a természet csodáihoz, a táj az ősz ezer színében pompázik – hát kell ennél több? Húsz, negyven kilométert tekertünk naponta, ennyit különösebb edzettség nélkül is ki lehet bírni.

– Volt az elmúlt napokon nem kevés dínom-dánom, finom húsok és borok. Milyen volt utána bringára ülni?

Rengeteg finomsággal vártak bennünket mindenhol, nem is utasítottuk vissza egyszer sem, hiszen többek között ezért is jöttünk, hogy megmutassuk, milyen gasztronómiai élményeket rejt a Balaton környéke. Az emelkedőkön persze már nem feltétlenül osztottuk ezt az eredeti elképzelést. 🙂

– Mi volt a legnehezebb ebben a nyolc napban?

Több borászat is szerepel a Balatoni KÖR tagok között, és mivel mi magunk is borokkal foglalkozunk, a nemrégiben megnyílt Kóstolom Borbárunkba pedig még éjszaka álmomban is borokat válogatok, fájó szívvel utasítottunk vissza egy-egy tételt, hogy tiszta fejjel tudjunk ismét nyeregbe pattanni. Ezzel egyidőben pedig nehéz otthagyni egy-egy helyet, ahol a magyar vendéglátás reneszánsza nem csak egy üres frázis, hanem tényleg szeretettel fogadnak bennünket.

– Mi volt a legnagyobb élmény?

Nehéz kiemelni egyet! Minden egység, amelyet meglátogattunk annyira egyedi, annyira izgalmas és a maga nemében annyira tökéletes! Ezt látni kell, át kell élni mindenkinek. Balatoniként viszont elmondhatom, hogy ez a hely megunhatatlan, gyönyörű és mindig tartogat egy új, felfedeznivaló csodát. Minden évszakban nagyon szeretem, de talán ilyenkor a legszebb, ezért szeretnék bátorítani mindenkit, hogy jöjjön el egy napra, hétvégére, egy hétre, nem fogja megbánni!

– Ha valaki megkérdezné, hogy újra csinálnátok-e, milyen választ kapna és miért?

Újra megcsináljuk, ez nem is lehet kérdés! Aktív kikapcsolódás, engem még jobban el is lazít, mint egy hét a tengerparton. A legfontosabb üzenet pedig mindenképpen ez: az egész ország turizmusát újra kell deffiniálni. Hiszem, hogy az össznemzeti boldogságfaktor is magasabb lenne, ha 7 hónapon keresztül nem csak a nyarat várnánk, majd 2 hónapig azon keseregnénk, hogy már elmúlt, miközben túrázni, kirándulni, jókat enni-inni egész évben lehet. A kínálat már megvan, csak a keresletet kell megteremtenünk, ez pedig csak és kizárólag rajtunk múlik.

 

Hogy mi is az a Balatoni KÖRtúra? Érdekel a többi nap is? Nézd meg itt!

Fotók: kostolom.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva