2018.10.12. 12:00
Balatoni KÖRtúra - hetedik nap
Új és izgalmas kalandra vállalkozik a Kóstolom Csapata: 8 nap alatt körbetekerik a Balatont. Itt a hetedik nap beszámolója.

A pálinkakóstoló ellenére fitten kelünk és egy kellemes reggeli tekeréssel érkezünk meg a Bujdosó Szőlőbirtokhoz Balatonlellére. Házigazdánk újbort kóstoltat velünk, ehhez azonban az acéltartályok tetejére kell másznunk. A kilátás gyönyörű, de nem szívesen innék végig egy borsort a magasban: mindenesetre kávé helyett is tökéletes ez a napindítás.

A bringákat feldobjuk a platóra és kimegyünk egészen az Ibituba dűlőig. Ahol leesik az állunk. A túra egyik legszebb panorámája (nyilván ez magasfokú szubjektivitás). A távolban sorakoznak a tanúhegyek, előttük sütkérezik a Balaton, a dél rendezett szőlőterületei pedig egészen az orrunkig tartanak. Bujdosó Feri meséli, hogy nagyon sokat sétálnak, túráznak, kerékpároznak a vidéken. Amin nem is lehet csodálkozni.

Egy izgalmasan kanyargó úton száguldunk le egészen a Garamvári Szőlőbirtokig. Baranyai Peti körbevisz minket az óriási üzemen: hatszázezer palack bor, százezer pezsgő készül itt évente. Újborokat kóstolunk, majd az (egyik) pince mélyén a különféle hordótípusokat is tesztelhetjük egy-egy boron. Nagyon érdekes élmény.

Az ebéd egy óriási vegyestál, melyet pezsgővel kísérünk. Peti is kivisz minket a hegyre, a híres Sínai dűlőt látogatjuk meg: náluk még fenn van a kékszőlő egy része és az időjárást elnézve ez jó döntés volt, hiszen csodálatos vénasszonyok nyarát élvezhetünk éppen.

A birtoktúra után elköszönünk és Kötcsének vesszük az irányt. Árkon-bokron keresztül visz az út, nem ragaszkodunk a betonhoz. Így sikerül számos gyönyörű pillanattal és tájképpel, valamint egy defekttel gazdagodnunk. Szerencsére az évek folyamán megtanultam, hogy defektjavító szett nélkül még vécére se menjek ki, így hamar folytatjuk az utunkat a Gutman Borpince felé.

Gutman Laci sajnos szintén egy óriási ételes tálcával fogad, az ételek pedig megint annyira jól néznek ki, hogy meg kell kóstolnunk mindent. Környékbeli sajtok, húsok, zöldség a kertből, ráadásnak eszméletlenül csípős helyi paprika. Természetesen mindenki teszteli, így egy darabig könnybe lábadt szemmel beszélgetünk tovább.

Kisétálunk a ház fölött elterülő szőlősbe és Koppány vérét kortyolgatva (a legenda szerint Kötcsén négyelték fel a vezért, így Laci a prémium vörösborát stílusosan innen nevezte el) figyeljük, amint a horizont alá bukik az őszi nap. Egyetlen szakasz maradt.

Írta: Oláh Róbert

Hogy mi is az a Balatoni KÖRtúra? Érdekel a többi nap is? Nézd meg itt!

Forrás: kostolom.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva