2018.10.03. 11:00
Balatoni KÖRtúra - negyedik nap
Új és izgalmas kalandra vállalkozik a Kóstolom Csapata: 8 nap alatt körbetekerik a Balatont. Itt a negyedik nap beszámolója.

Balatoni-KÖRtúra 4. nap

Egy pohár olaszrizlinggel várt minket Pálffy Gyula Köveskálon. Kicsit boróngós napra ébredtünk, de annál jobban esik a bor a házi sonka és kolbász mellé?
.
?Útvonal:
Badacsonyörsről hegyi úton tekertünk át Köveskálig a szőlősorok között ?‍♀️9km
.
?Borajánló
Fekete-hegy Olaszrizling 2016

Elemetáris energiák, őszinte gondolatok és lényeglátás. Élmény, ami nehezen fokozható. Köszönjük! Folytatás következik????
.
?Út
Hegyestű – Balatoncsincsó 8 km (kell kapaszkodni, de megéri)
.
?Különlegesség
– Kecskeorda
– Szarvasszalámi
.
?Borajánló
Szürkebarát 2017; Pinot noir 2017

Száguldottunk Balatoncsicsóról 4 fokban, hogy vacsorára még időben megérkezzünk Dobosi Győzőhöz. Példaértékű családi összetartást tapasztalunk mindig Szentantalfán a Dobosi Pincészet és Vendégháznál.

?Út
Balatoncsincsó – Szentantalfa (4 km)
?Különlegesség –
– házi disznótoros
– sajtok
.
?Borajánló
Kéknyelű és a Juhfark (2015/2016/2017)

 

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Badacsonyörs – Köveskál – Hegyestű – Balatoncsicsó – Szentantalfa

(28 km)

A negyedik napunkon Badacsonyörsön ébredtünk a Váli Birtokon és egy kiváló kávé mellett visszaemlékeztünk az előző esténkre és felidéztük a kóstolt borokat.

Horváth Gergő felel a vendéglátásért és ezt azért kell kiemelni, mert nemcsak fantasztikusan süt, hanem a birtokot is magáénak érezve mutatja be a területeket, a hozzájuk tartozó történeteket és a borokat. Már értjük miért van ennyi visszajáró vendég a birtokon, ahol a vendéglátás és borok mellett hangulatos vendégszobákban is megpihenhetnek a már kevésbé szomjas vándorok. Gergővel érkezésünk után bejártuk a birtokot, részletesen megnéztük a területeket, érett fügét szemeztünk a bokrokból, majd a Badacsony mögé lassan leszálló Napot is végigkísértük, ahogy elbúcsúztatta a 3. napunkat. A tökéletesre elkészített omlós kacsacomb mellé pedig a pincészetnél kapható teljes borkínálatot megkóstoltuk. A borok magunkban hordozzák a termőhely és a borász karakterét együttesen és több kedvencünk is lett a sorban. Hamarosan, ezeket a tételeket meg is kóstolhatjátok a Kóstolom Borbárunkban.

Ételajánló
Ropogósra sült kacsacomb burgonyapürével és céklával
Borajánló
Vincze Bora 2016

 

Első megállónk a 4. napunkon a köveskáli Pálffy Pince. A 11 km-es távot viszonylag gyorsan letekertük a Salföld felé, szinte végig a szőlősorok között, majd Kékkúttól Köveskálig a rendes betonúton. Közben a szemerkélő eső is elállt és néha kivillant a Nap is a szigorú felhők mögül. Az egész család szüretel, palackozik, mert munkást nehéz találni manapság és a területek szépen növekednek évről évre, már nem csak szőlő terem és a földet is meg kell munkálni valakinek. Nem panaszkodnak, teszik a dolgukat, Bea mire odaértünk egy kiadós hidegtállal várt minket házi finomságokból (sonka, szalonna, kolbász) közben Gyula pedig már töltötte nekünk a Fekete-hegy olaszrizlinget 2016-ból, ami igazán jól megágyazott a beszélgetésünkhöz. Már pötyögnek a borok a pincében és Gyula bizakodó az évjárattal kapcsolatban, valamint sikerült a vörösborokhoz a megfelelő hordókat is a minap még időben beszerezni a kellő érleléshez. Folytatás következik, a Pálffy borok közül pedig a 2016-os Királyi Furmintot tudjátok borbárunkban megkóstolni, ami már a pincénél se nagyon kapható már.

Vettünk egy mély levegőt és átgurultunk a 200 méter távolságra lévő Mi A Kő étterembe, ahol Trombitás Tamás fogadott minket egy csodálatos birs pálinkával. Majd kiugrott a friss birsalma a pálinkáskehelyből, gyorsan jött, gyorsan ment és rátértünk az étlapra. Friss helyi alapanyagok, szezonalitás jellemzi a konyhát. Napi, heti ajánlatok közül lehet választani és igyekeznek sokat beszélgetni a vendégekkel, akik közül Tamás sokat névről ismer, tudja mi a kedvenc boruk, ételük és mindenkihez van egy kedves szava a beszélgetés során. Egész évben nyitva vannak és ajánljuk, ha arra jártok ne hagyjátok ki, foglalni érdemes, mert egy egyszerű keddi napon is majdhogynem teltház lett.

Ételajánló
Fácánleves
Libamáj terrine
Rozé kacsamell ‘Rossini
Borajánló
Siller 2017 (zweigelt)

TIPP Nehéz teli gyomorral elindulni, főleg hegyen felfelé, de most úgy nézett ki, hogy nem is kell biciklire szállnunk. Mivel a túránk megtetszett a CityTour szervezőknek, úgy gondolták leküldenek Budapestről egy Hop On Hop Off buszt és felvittek minket egy szűk, kanyargó hegyi úton, ahol épp elfért a busz egyik legszebb természeti csodánkhoz a Hegyestűre. Közel 8 millió éve működő vulkán titkait fedi fel nekünk az egyedülálló bazaltkúp.

A Fogadás: Robival fogadtunk, hogy ki ér oda előbb Balatoncsicsóra Hegyestűről. A busz Szentantalfa felé vezető úton, vagy Robi biciklivel a hegyiúton. A busz csak lassan tudott leereszkedni a meredek és kanyargós Hegyestűről vezető szakaszon, itt tudott Robi egy kis előnyt kovácsolni magának, de nagyon meredek és köves úton kellett felkaptatnia, nem sok esélyt láttunk rá, hogy megveri a túrabuszunkat, de megtette, közel 15 másodperccel.

Ezt követően feltekertünk a Hertzka Birtokra, ahol Hertzka András és a birtok szíve, Géczy Annamária fogadott minket. Másfél óra helyett közel három órán át beszélgettünk és élveztük minden percét. András őszinte, egyenes és összetett ember, ami a borairól is hasonlóan elmondható. Nagyon szerettük a Kadarkát és a Pinocsiccsót és hamarosan Borbárunkba innen is fogunk további télteleket válogatni. Ránkesteledett a birtokon és még a hőmérőnek is alig hittünk, mert 4 fokot mutatott, így gyorsan felöltöztünk és elindultunk Szentantalfára.

Mire leértünk, Dobosi Győző frissen kisült disznótorossal fogadott minket és mellé olaszrizlingeket kóstoltunk legfőképpen. A pincében minden bor nagyon letisztult és egyedi ízvilágú. A legszebb bornak az este során egy 2015-ös Kéknyelű bizonyult, de különleges a Juhfark is nagyon, nem érdemes kihagyni, ha betértek. Mindamellett, hogy remek borok készülnek a birtokon, házi finomságokat is készít a Dobosi Család, valamint egész évben nyitva álló vendégház várja a vendégeket. Szauna is van, és mivel Győző befűtötte, ott zárjuk az estét egy pohár BalatonBorral és tesszük el magunkat, hiszen másnap folytatjuk a túrát.

Hogy mi is az a Balatoni KÖRtúra? Érdekel a többi nap is? Nézd meg itt!

Forrás: kostolom.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva