2018.10.13. 12:00
Balatoni KÖRtúra - nyolcadik nap
Új és izgalmas kalandra vállalkozik a Kóstolom Csapata: 8 nap alatt körbetekerik a Balatont. Itt a nyolcadik nap beszámolója.

Túránk 7. és 8. napján a Dél-Balatonon tekretünk és ha azt gondoljátok, hogy sokkal egyszerűbb dolgunk volt, hiszen nincsenek olyan lankák, dombok, akkor hatalmasat tévedtek.

Mutatjuk merre jártunk:
Pach Gábor; Fenegyerek pálinka; Ferenc Aurél Bujdosó; Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet; Garamvári Szőlőbirtok; Péter Baranyai; László Gutman; Gutman Borpince; Tóth Balázs; BL YachtClub & Apartments; Pócz József; Pócz Pincészet; Balázs Csapody; Kistücsök Étterem

Fáradt testeinket a BL Yachtclub pezsgőfürdőjének habjai közé mártjuk. Egészen különleges ez a wellness: nem sok balatoni panorámás pezsgőfürdőről tudok a tó körül. Vacsorára már nem visszük túlzásba az étkezést, de a málnás panna cottát így sem ússzuk meg: annak ellenére, hogy kerékpártúrán vagyunk, valószínűleg több kilóval nehezebben térünk majd haza. A konyhában azt is elárulják, hogy komoly minőségi előrelépés történt a színfalak mögött: a szezonális, helyi alapanyagokon lesz a hangsúly, méghozzá kicsit tovább gondolva a megszokottat.

Másnap reggel a kikötőben sétálunk, nézzük a csendesen hullámzó Balatont. A víz csodakék színű, az égen csak elvétve akad egy-egy felhő. Elindulunk a Pócz Pincészet felé. Pócz József háztáji reggelivel fogad (benne a különleges mangalicazsíros pirítóssal, majd megnézzük a technikát a pincében. És ha már a pincében vagyunk, megkóstolunk egy-két újbort, meg egy két korábbit is. Végül a nyugágyakban váltjuk meg a világot és értünk egyet abban, hogy a Balaton ősszel is gyönyörű, sőt!

Egyetlen szakaszunk maradt letekerni: a zárás a Balaton egyik leghíresebb éttermében, a Kistücsökben lesz. Elmegyünk egy útjavító brigád mellett, akik biztos, ami biztos – amennyiben visszafelé is arra megyünk – rendelnek pár sört. Sokszáz éves tölgyfasoron, csodálatos épületek között tekerve érjük el az éttermet.

Csapody Balázs mesél nekünk az egész éves Balaton koncepciójáról, arról, hogy miért felesleges csak a nyárban gondolkozni. Közben pedig végigesszük magunkat a menün, az előételek, főételek és desszertek vetésforgóban keringenek az asztalon: mindenki mindent meg akar kóstolni.

Van itt szarvasszalámi, marhanyelv, tojássaláta ikrával, töreki bableves, gyöngytyúk, szarvasborjú és somdesszert, hozzájuk passzoló borok. Az élmény hihetetlen, méltó befejezése ez a nyolcnapos túránknak, ahol a Balaton vidékét keresztül kasul bejárva, sok hegyet megmászva, sok völgybe legurulva felfedeztük az egész évben nyitva tartó helyeket, beszélgettünk vendéglátóinkkal.

És megértettünk valamit a filozófiájukból, abból, hogy miért szerelmesek ők a magyar tengerbe, miért döntöttek a minőség mellett a mennyiség helyett. Láttuk az őszi Balaton gyönyörű színeit, felfedeztük rejtett zugait. Az időjárás végtelenül kegyesen bánt velünk, így napsütésben élvezhettük végig a hetet, azonban a meglátogatott helyek színvonala a biztosíték arra, hogy mostohább körülmények között is mosolyt csaltak volna az arcunkra. Nálunk innentől kezdve az őszi Balaton kötelező program lesz.

Hallgassatok ránk és ti se hagyjátok ki!

Írta: Oláh Róbert

Hogy mi is az a Balatoni KÖRtúra? Érdekel a többi nap is? Nézd meg itt!

Forrás: kostolom.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva