Balatoni-KÖRtúra 5. nap
Jó reggelt Szentantalfa! Túránk 5. napján ez a látkép fogadott minket. Hát élet ez??
.
Jò reggelt Szentantalfa! Tùrànk 5. napjàn ez a làtkèp fogadott minket. Hàt èlet ez??… @dobosipinceszet…
Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd
Szentantalfáról egy kis meseszerű dimbes-dombos erdei úton folytattuk utunkat Reményik Kálmánhoz Vászolyra. Boldogok a sajtkészítők és a tejtermelők is természetesen!?
.
?Tipp
Szentantalfa – Vászoly (keressétek a panorámaútvonalat) 10 km @ Vászolyi Sajtmanufaktúra
Közzétette: Kóstolom – 2018. október 3., szerda
Közzétette: Kóstolom – 2018. október 3., szerda
Közzétette: Kóstolom – 2018. október 3., szerda
Szentantalfán vad felhők kergetőznek a nappal, amikor útra kelünk. Természetesen a Dobosi család senkit nem enged el reggeli nélkül, így hiába a hegyen völgyön keresztülszőtt terepjárás, tart az energia. Az útvonal gyönyörű, valószínűleg ezért Panoráma út a neve. Keressétek a zöld táblácskákat, ha a Balaton felvidéken jártok, megéri letérni a betonról néha!
A nap első állomás a Vászolyi Sajtmanufaktúra, ahol Reményik Károly bemutatja messze földön híres sajtjainak lelőhelyét: végigvezet minket az üzemen, elkísérhetjük a sajtokat születésüktől a felcseperedésükön át a szülői házból való kiröpülésig. Igazán informatív és érdekes a túra, a végére tartogatott kóstoló pedig még jobban megkedvelteti velünk az itt készülő remekeket.
Mire indulunk tovább, a nap végérvényesen kisüt, így egy csodavilágban tekerhetjük át a napot. Hullámzó völgyek, őszülő táj, csendes kis falucskák, kolostorromok, nyugalom, színek, illatok. Gyukli Krisztián pincéjét keressük, Balatonfüredig kell menni érte.Krisztián filozófiája egészen különleges, a természetközeli felfogása, a szenvedélye és a szakmai tudása egyaránt lenyűgöz bennünket, ráadásul a borai alátámasztják a mondókáját. Kóstolunk párlatot, kóstolunk újbort, majd kinézünk a Solaris ültetvénybe, mely nagy büszkesége. A rezisztens szőlőfajta olyan jól érzi magát Balatonfüreden, hogy már júliusban szüretelték kiváló cukor-, és savtartalommal, az újbor nagyon ígéretes.
Az ebédet a szintén egész évben nyitva tartó Neked Főztemben fogyasztjuk el. A hely érdekessége, hogy a „helyi, minőségi és szezonális” szentháromságot annyira komolyan veszi, hogy napi étlap van a reggeli piacjáráshoz igazodva. Az ételek hibátlanok, az ízek, a tálalás ötcsillagos, így a jóllakott ember boldogságával tekerünk tovább.Egészen a Bergmann Cukrászdáig, hiszen a desszerttel direkt vártunk. Háromféle finomságra is benevezünk, a krémes természetesen nem maradhat ki, de a pisztáciás és a gyümölcsös variációk után is repetáért kiáltanánk – ha nem lennénk napok óta csordultig tele. Természetesen a Bergmannéknak külön kifejlesztett kávéból azért iszunk egyet-egyet.
Utolsó állomásként a Szent Donát Birtokon vár minket Kovács Tamás, hogy az újborok kóstolgatásával zárjuk a napot. Aki már volt a birtokon tudja, hogy a bort az itteni panorámával elegyítve egészen sok gondjáról megfeledkezik az ember. A vidék fölött úszó felhők hol sötétbe borítják a tájat, hol átengedik a napsugarakat, hogy ámulhassunk ezer színen.
A nap alapigazsága: járt utat járatlanért mindenképp hagyj el (ha mountain bike van alattad).
Oláh Róbert
Hogy mi is az a Balatoni KÖRtúra? Érdekel a többi nap is? Nézd meg itt!
Forrás: kostolom.hu