2018.10.04. 10:00
Balatoni KÖRtúra - ötödik nap
Új és izgalmas kalandra vállalkozik a Kóstolom Csapata: 8 nap alatt körbetekerik a Balatont. Itt a ötödik nap beszámolója.

Balatoni-KÖRtúra 5. nap
Jó reggelt Szentantalfa! Túránk 5. napján ez a látkép fogadott minket. Hát élet ez??
.

Jò reggelt Szentantalfa! Tùrànk 5. napjàn ez a làtkèp fogadott minket. Hàt èlet ez??… @dobosipinceszet…

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 2., kedd

Szentantalfáról egy kis meseszerű dimbes-dombos erdei úton folytattuk utunkat Reményik Kálmánhoz Vászolyra. Boldogok a sajtkészítők és a tejtermelők is természetesen!?
.
?Tipp
Szentantalfa – Vászoly (keressétek a panorámaútvonalat) 10 km @ Vászolyi Sajtmanufaktúra

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 3., szerda

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 3., szerda

Közzétette: Kóstolom – 2018. október 3., szerda

Szentantalfán vad felhők kergetőznek a nappal, amikor útra kelünk. Természetesen a Dobosi család senkit nem enged el reggeli nélkül, így hiába a hegyen völgyön keresztülszőtt terepjárás, tart az energia. Az útvonal gyönyörű, valószínűleg ezért Panoráma út a neve. Keressétek a zöld táblácskákat, ha a Balaton felvidéken jártok, megéri letérni a betonról néha!

A nap első állomás a Vászolyi Sajtmanufaktúra, ahol Reményik Károly bemutatja messze földön híres sajtjainak lelőhelyét: végigvezet minket az üzemen, elkísérhetjük a sajtokat születésüktől a felcseperedésükön át a szülői házból való kiröpülésig. Igazán informatív és érdekes a túra, a végére tartogatott kóstoló pedig még jobban megkedvelteti velünk az itt készülő remekeket.

Mire indulunk tovább, a nap végérvényesen kisüt, így egy csodavilágban tekerhetjük át a napot. Hullámzó völgyek, őszülő táj, csendes kis falucskák, kolostorromok, nyugalom, színek, illatok. Gyukli Krisztián pincéjét keressük, Balatonfüredig kell menni érte.Krisztián filozófiája egészen különleges, a természetközeli felfogása, a szenvedélye és a szakmai tudása egyaránt lenyűgöz bennünket, ráadásul a borai alátámasztják a mondókáját. Kóstolunk párlatot, kóstolunk újbort, majd kinézünk a Solaris ültetvénybe, mely nagy büszkesége. A rezisztens szőlőfajta olyan jól érzi magát Balatonfüreden, hogy már júliusban szüretelték kiváló cukor-, és savtartalommal, az újbor nagyon ígéretes.

Az ebédet a szintén egész évben nyitva tartó Neked Főztemben fogyasztjuk el. A hely érdekessége, hogy a „helyi, minőségi és szezonális” szentháromságot annyira komolyan veszi, hogy napi étlap van a reggeli piacjáráshoz igazodva. Az ételek hibátlanok, az ízek, a tálalás ötcsillagos, így a jóllakott ember boldogságával tekerünk tovább.Egészen a Bergmann Cukrászdáig, hiszen a desszerttel direkt vártunk. Háromféle finomságra is benevezünk, a krémes természetesen nem maradhat ki, de a pisztáciás és a gyümölcsös variációk után is repetáért kiáltanánk – ha nem lennénk napok óta csordultig tele. Természetesen a Bergmannéknak külön kifejlesztett kávéból azért iszunk egyet-egyet.

Utolsó állomásként a Szent Donát Birtokon vár minket Kovács Tamás, hogy az újborok kóstolgatásával zárjuk a napot. Aki már volt a birtokon tudja, hogy a bort az itteni panorámával elegyítve egészen sok gondjáról megfeledkezik az ember. A vidék fölött úszó felhők hol sötétbe borítják a tájat, hol átengedik a napsugarakat, hogy ámulhassunk ezer színen.
A nap alapigazsága: járt utat járatlanért mindenképp hagyj el (ha mountain bike van alattad).

Oláh Róbert

Hogy mi is az a Balatoni KÖRtúra? Érdekel a többi nap is? Nézd meg itt!

Forrás: kostolom.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva