2019.12.19. 09:00
Balatoni menetrendek a karácsonyi ünnepek idején
Sokan utaznak a Balaton környékére az ünnepekre, és van, aki nem kocsival indul útnak. Mutatjuk a MÁV, a Volánbusz és a BAHART ünnepi menetrendjeit.

Volánbusz

Az év végi ünnepek és a téli tanítási szünet idején az autóbuszok a megszokottól eltérően, az alábbi táblázatban olvasható rend szerint közlekednek. Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően is közlekedhetnek.

Dátum Közlekedési rend
december 20. péntek a hét utolsó munkanapja, tanítási nap
december 21. szombat szabadnap
december 22. vasárnap munkaszüneti nap (a hét első munkanapját megelőző napra meghirdetett járatok nem közlekednek)
december 23. hétfő munkanap, tanítási szünet
december 24. kedd szabadnap, szenteste idején érvényes közlekedési rend
december 25. szerda munkaszüneti nap (Karácsony)
december 26. csütörtök munkaszüneti nap (Karácsony)
december 27. péntek szabadnap
december 28. szombat szabadnap
december 29. vasárnap a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap (a tanév tartama alatt a hét első munkanapját megelőző napra meghirdetett járatok nem indulnak)
december 30. hétfő a hét első munkanapja, tanítási szünet (a tanév tartama alatt, a hetek első munkanapjára meghirdetett járatok nem indulnak)
december 31. kedd munkanap, tanítási szünet
2020. január 1. szerda munkaszüneti nap (Újév)
január 2. csütörtök munkanap, tanítási szünet
január 3. péntek a hét utolsó munkanapja, tanítási szünet (a tanév tartama alatt, a hetek utolsó munkanapjára meghirdetett járatok nem indulnak)
január 4. szombat szabadnap
január 5. vasárnap a hét első munkanapját és tanítási napját megelőző munkaszüneti nap
január 6. hétfő a hét első munkanapja, tanítási nap
január 7. kedd munkanap, tanítási nap

 

 

 

A települések neve szerint lehet keresni a menetrendek között itt.

MÁV-START

Karácsonykor és év végén változik a vonatok közlekedési rendje. A szünidőben megnövekszik az utasforgalom, ezért a menetjegyek vásárlásáról érdemes időben, akár több nappal előbb gondoskodni, illetve kihasználni az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezményeket. A könnyebb eljutás érdekében az InterCity-vonatokhoz a helyjegy vásárlások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – pluszkocsikat kapcsol a vasúttársaság. Az utasok az ünnepi időszakban is csaknem napi 150 csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatra válthatnak jegyet 20 százalékos kedvezménnyel.

December 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-től 28-ig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok. A jövő év elején is lesznek változások: január 1-jén az ünnepnapi menetrend érvényes, 2-án, csütörtökön már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A korábbi tapasztalatokat figyelembe véve idén várhatóan december 20-án, pénteken, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap lesz az egyik legforgalmasabb az ünnepek előtt. Szintén erős forgalomra számít a vasúttársaság 21-én, szombaton a délelőtti órákban, illetve december 23-án, az ünnep előtti utolsó munkanap délutánján. Az előzetes becslések szerint 20-án és 23-án is várhatóan több mint 100 ezren kelnek majd útra, ennek megfelelően már december 19-től nagyobb sorokra lehet számítani a pénztárakban. Karácsony után várhatóan 29-én, vasárnap jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom, de tömeges visszautazás leginkább január 1-jén délután, 2-án reggel, illetve az iskolai szünet végén, 5-én várható. Ekkor ismét napi 100 ezer főt jóval meghaladó utasforgalom várható.

A MÁV-START a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül számos, – a helyfoglalások figyelembevételével plusz kocsival kiegészített – InterCity-t is indít, igazodva az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez. Ezek a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelnek, ezért az InterCity-járatokra is érdemes elővételben, utazás előtt több nappal megvenni a menet- és helyjegyeket. Az IC-ken kívül a gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok.

Érdemes a csúcsidőn kívüli – a menetrendi keresőben @ jellel jelölt – járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni, amennyiben legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagyarányú kedvezménnyel a Budapest–Szombathely/Zalaegerszeg, Budapest–Tapolca, Budapest–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa/Keszthely, Budapest–Pécs, Budapest–Eger/Sátoraljaújhely, Budapest–Záhony, Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza és Budapest–Szeged viszonylatokon legalább 100 kilométer távolságra közlekedő, @ jellel jelölt napi 148 vonat utasai élhetnek.

Elővételi és kedvezményes jegyvásárlás

Az ünnepi időszakban is érvényesek az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények: automatából megvett vagy online vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre 5, e-vonatjegyekre 10, míg egyes, csúcsidőn kívül közlekedő vonatokra szóló e-vonatjegy esetén 20 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-START.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket az ünnepek előtt elővételben váltsák meg, illetve vegyék igénybe az internetes vagy a MÁV mobilalkalmazásból elérhető jegyvásárlási lehetőséget is.

 

Ünnepi menetrend a balatoni hajó- és kompközlekedésben

2019. december 24-én és december 31-én, valamint 2020. január 1-én ünnepi menetrend szerint közlekednek a kompok a Balatonon.

A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint az alábbi napokon a kompok ünnepi menetrend szerint, óránként közlekednek:

2019. december 24-én és 31-én:
Szántódrévből 7.00 – 15.00-ig óránként
Tihanyrévből pedig 7.15 – 15.15-ig óránként

​​​​​​​2020. január 1-jén:
Szántódrévből 10.00 – 17.00-ig óránként
Tihanyrévből pedig 10.15 – 17.15-ig óránként

2020. január 2. és február 20. között:
Szántódrév: 7.00 – 17.00-ig óránként
Tihanyrév: 7.15 – 17.15-ig óránként

2020. február 21. és március 12. között:
Szántódrév: 7.00 – 18.00-ig óránként
Tihanyrév: 7.15 – 18.15-ig óránként

2020. március 13-től a kompok a tavaszi menetrend szerint közlekednek (már 40 percenként indulnak a járatok). A kompok csak szélsőséges időjárás és kedvezőtlen jégviszonyok esetén nem indulnak!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva