Bólyi Alexandra | 2018.11.18. 12:10
Balatoni mézkörkép
Itt az ősz, a hűvös idő, a megfázások, légúti megbetegedések időszaka. A legjobb ilyenkor a vitaminok mellé a mézes tea beiktatása, hiszen nem csak finom, de jótékony hatása is ismert. Körbenéztünk a Balaton-környéki méhészetekbe, és megkérdeztünk egy allergológust, hogy mire kell figyelnünk a méz fogyasztásakor.

Pollenallergiások körében gyakran felmerül a mézfogyasztás kérdése. Dr. Balogh Katalin allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy a közelgő hűvösebb időszakban le kell-e lemondanunk, és ha igen, milyen esetben egy kellemesen gőzölgő mézes tea elfogyasztásáról.

Csak akkor, ha tüneteket okoz
Egyáltalán nem törvényszerű, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy megelőzési célzattal, vagy pusztán azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban tünetei jelentkeztek.

Melyek ezek a tünetek?
A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható. Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.

Fotó: pixabay.com

Ha a hasa fáj a méztől, nem a virágpor okozza
A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő, például szénhidrátok, köztük fruktóz is megtalálható. Fruktóz felszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni: a méz fogyasztását követően hasfájás, puffadás, hasmenés, intenzív bélhangok jelentkeznek. Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel – körte, füge, szőlő, kristálycukor – fogyasztását követően is jelentkeznek. Ha erre gyanakszunk, akkor javasolt szakemberhez fordulni, az allergént vizsgálattal beazonosítani, hogy feleslegesen ne zárjunk ki egyébként jótékony hatású alapanyagokat az étkezésünkből!

Balaton Méz

Nem csak a méhészet fő bázisa van a Balaton közelében, hanem méhek nagy részét Balaton környéki településekről vándoroltatják. A mézek fele akácméz a másik felét egyéb fajtamézek teszik ki mint a repce-, hárs-, napraforgó-, selyemfű-, és virágméz. Ezen kívül termelnek még virágport, propoliszt, méhkenyeret és méhpempőt.

 

Máté Családi Méhészet

A család a 90-es évek elején kezdte a méhészkedést 10 méhcsaláddal, ami a folyamatos szaporítást követően jelenleg 240 körüli állományméretnél tart. A méhek az április végi időszaktól július végéig vándornak, így számos fajtamézet tudnak termelni. A méhészet mézei megvásárolhatók minden pénteken és szombaton délelőtt a balatonfüredi Vásárcsarnokban.

Fotó: pixabay.com

Mráz Méhészet

A Mráz Méhészet betekintést nyújt a méhek szorgos életébe, lehetőséget biztosít termelői méz vásárlására, illetve búbos kemencében készült kenyérlángos és pizza kellemes környezetben történő elfogyasztására. Mráz Attila nem csak foglalkozik a méhekkel, de a hozzá látogatóknak be is mutatja a méhészetet. A Méhsimogatás nevű programja a falusi turizmus felé is nyitott.

– Még képviselőségem idején láttam, hogy Halimba fejlődésének egyik fontos eleme lesz a turizmus. Támogattam is az ez irányba történő fejlesztéseket: gyógynövényes tankert, emlékház, bányászati gyűjtemény stb. Saját magam akkor kapcsolódtam be, amikor Paksa Jenő kialakította az Ezüstfenyő Turistaszállót.

A vele való kapcsolat során jött az ötlet a méhsimogató kialakítására. Azt tapasztaltam, hogy sajnos az emberek nagyon keveset tudnak a méhekről, az iskolában alig tanulnak róluk a gyerekek, de még a szakemberek, az állatorvosok is csekély információval rendelkeznek. Ezen szeretnék változtatni azzal, hogy egy üvegkaptárban bemutatjuk a méhek életét, kihangsúlyozva, hogy nem kell félni tőlük, meg lehet velük barátkozni, s mennyivel gazdagabbá teszik az életünket és az étrendünket. Az esetleges méhtámadások ellen pedig komplett védőfelszerelésekkel látjuk el a látogatókat.

Szerencsére van érdeklődés, jönnek az ország minden tájáról. A bemutató mellett mézkóstolásra és -vásárlásra is van lehetőség. Visszajelzések alapján büszkén mondhatom, nagyon jó, minőségi mézünk van, ami talán azoknak a halimbai gyógynövényeknek is köszönhető, amelyekről a méhek a nektárt gyűjtik. Emellett biztos vagyok benne, hogy a méhek egészségét is védik ezek a gyógynövények, mivel ezen a környéken nemigen van megbetegedés.

(Fotó: Schvarczkopf Anita/veol.hu)

Happy Bees-BALATON Méhészet, Balatonföldvár

Balatonföldváron saját kezűleg termelik, töltik üvegbe és rövid időn belül szállítják házhoz. „A méz hasznos és egészséges, de fontos a mézfogyasztásnál ügyelni arra, hogy régiónkból származó mézet együnk, mert az biztosan olyan virágok porából készült, amelyekkel már kapcsolatba kerültünk korábban. Ha távolról, egzotikus területről származó mézet fogyasztunk, az esetleges allergiás reakciókat válthat ki, hiszen olyan anyaggal kerülünk kapcsolatba, amellyel azelőtt még soha, így könnyen sokkolhatjuk vele szervezetünket.” Egészsége megőrzése érdekében mindig a világhírű magyar mézek egyikét vásárolja! Ha nem ismer megbízható terméket, kóstolja meg a Happy Bees-Balaton termékeit Balatonföldvárról.

A legfontosabb mézfajták Magyarországon

  • Vegyes virágméz: Ha a mézben egyik növényfaj virágpora sincs túlsúlyban, akkor a méz vegyes virágméz. Színe, íze az összetevőktől függ. Például a gyümölcsfák és a szolidágó mézének keveréke világossárga, és gyengéd ízű.
  • Repceméz: A repceméz gyorsan kristályosodik, színe fehér vagy elefántcsontszín. Íze karakteres.
  • Akácméz: Világos-aranysárga, sokáig folyékony marad. Íze enyhe, kellemes.
  • Napraforgóméz: Világossárga-narancssárga, gyorsan kristályosodó. Íze erőteljes, jellegzetes.
  • Hársméz: Világoszöld, néha sárga. Nagyon édes, gyümölcsös, enyhén mentás. Lázcsillapításra, meghűlésre, nyugtatásra alkalmas.
  • Szelídgesztenyeméz: Vörösesbarna, hónapokig folyékony. Íze erőteljes. Jó hatású a szív- és érrendszerre. Mivel Magyarországon kevesen ültetnek gesztenyét, ezért ez a méz egyre ritkábbá válik.
  • Facéliaméz: Fehér-világos bézs színű. Gyengéd, jellegzetes aromájú.
  • Levendulaméz: Erősen levendula aromájú. A Tihanyi Apátság a fő termelő Magyarországon.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva