2019.05.07. 14:00
Balatoni távúszó plakettért megy a licit
A magyar távúszó sport ritkasága kerül kalapács alá a Darabanth Aukciósház nemzetközi online árverésén.

A két emlékplakett báró Wesselényi Miklós sporttörténeti vízbecsobbanásának tiszteletére készült, aki 1835 augusztus 15-én hozzávetőleg négy órán át úszott a Balatonfüred és Tihany között.

– Az értékes plakett Holló Barnabás szobrászművész munkája– mondta Csonka Krisztián a Darabanth Aukciósház cégvezetője. – Az iker plakettek ifjabb báró Wesselényi Miklós hagyatékából kerültek elő. Wesselényi Miklós egyébként nem csak a magyar távúszás, de szinte az öttusa megteremtője is, hiszen remekül vívott, lőtt, úszott, lovagolt és futott.

Wesselényihez fűződő legenda szerint miután úszás közben megtudta, hogy egy híres nemes kisasszony várja a parton, inasát borotvával és szappannal a Balatonba rendelte, hogy kifogástalanul szálljon ki a vízből.

Hivatalosan Iklódi Szabó Imre úszta le a távot 1871-ben, egy fogadás kapcsán, két csónak kíséretében. Korának legeredményesebb sportembere, Szekrényessy Kálmán 1880 augusztus 29-én 5 óra 52 perc alatt úszta át elsőként a Balatont, Balatonfüred és Siófok között, emlékét Siófokon szobor őrzi. 1924. augusztus 17-én pedig az első nő is átúszta a Balatont.

A balatoni úszások ma a legtöbb embert megmozgató nyári szabadidősport eseményekké nőtték ki magukat – majd 20 éve egy úszóerőd (rendőrök, katonák) is a vízbe csobbannak, de rendeztek már lagzit is a habokban, a tó közepén. Az évről évre megrendezett 3,6 km-es Balatonfüred–Tihany Öbölátúszás és a 37. Révfülöp–Boglárlelle közötti 5,2 km-es táv teljesítése több tízezer ember számára felejthetetlen élmény. Az idén, ahogy a szervezők tájékoztattak, a tervek szerint június 29-én rendezik a Balaton átúszást, ám ebbe még az időjárás is beleszólhat…

Forrás: sonline.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva