veol.hu / Molnár Sándor | 2021.03.14. 10:00
Balatoni telekre, házra vágysz? Az északi-parton önkormányzati telkekre lehet jelentkezni
Nagy az érdeklődés a településen a közművesítetlen építési telkek iránt. Az önkormányzat által eladásra meghirdetett 15 telekre még Németországból is akadt jelentkező. Hamarosan további nyolc telket hirdetnek majd meg a falu Kopasz Csemfának nevezett részén.

Az említett területrész kiparcellázása már több évtizede elkészült, és szerepel a falu rendezési tervében, azonban sokáig nem volt érdeklődő a közművesítetlen telkek iránt. A közművesített telkek viszont már mind elkeltek Mencshelyen. Egy érdeklődés kapcsán tavaly decemberben vetődött fel újra a telkek eladása, és ez év januárja óta folyamatos az érdeklődés az eladó területek iránt. Összesen 23 telket hirdet majd meg az önkormányzat, melyek közül 15-re jövő hét végéig lehet érvényes vételi ajánlatot tenni.

Már készülnek a közműtervek, és amint beérkezik az első 15 telek vételára, pályázatot írnak ki az ivóvíz-gerinchálózat kiépítésére, és meghirdetik eladásra a még fennmaradó nyolc telket is – tudtuk meg az önkormányzattól.

A mencshelyi önkormányzat a csatornahálózat kiépítését nem tudja saját erőből finanszírozni, mivel jelentős összegbe kerülne, ugyanakkor megpróbálnak pályázati forráshoz jutni ez ügyben. Ha ez nem sikerül, akkor az ingatlantulajdonosoknak kell majd közműtársulást létrehozniuk, és közösen megvalósítani a szennyvíz elvezetését, vagy éppen kiépíteni az európai uniós szabványoknak megfelelő, környezetbarát víztisztítót a saját udvarukban.

Az önkormányzat az utak helyét már kitűzette a területen. A telkek kimérésére csak a szerződéskötéseket követően kerül majd sor, hogy a karók biztosan a helyükön maradjanak. A telkek végében található, elerdősödött külterületi út rendbetétele pedig már folyamatban van Mencshelyen, a Kopasz Csemfának nevezett területen.

Forrás: veol.hu
Nyitókép: illusztráció / shutterstock
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva