Krausz Andrea | 2019.04.21. 17:00
Balatoni tulipánszüret mandalák között Bálványoson
A Balatontól délre, Külső-Somogy bájos lankái között fekszik a Kincsek Völgye, ahol nagy siker volt a tulipánszüret.

Ragyogó napsütés és meleg idő fogadta a kikapcsolódni vágyókat Bálványoson, ahol nagypénteken és nagyszombaton utolsó alkalommal lehetett tulipánt szedni. A Kincsek Völgye csak úgy vonzza az embert: gyönyőrű táj, nyugalom és harmónai árad a vidékből. Tímár Zsuzsanna és Tímár Tibor egy olyan parkot alakított ki a helyből, ami azonnal magával ragadja a stresszes hétköznapok, zajos világ elől menekülőket.

Metszőollót is kapnak a tulipánszüretelők (Fotó: Krausz Andrea)

Az autókat hátrahagyva lekaptat az ember a kis dombról és máris ott áll a kapuban, egy 5 hektáros elkerített terület bejáratánál, ahol a tulajdonosok személyesen köszöntik az érkezőket. Kedvesen bemutatkoznak és elmondják, hogy mi mindent lehet látni, merre lehet közlekedni, hol lehet tulipánt szüretelni.

Érkeznek is sorban a családok, fiatal párok kisgyerekekkel, vidám, de nem zajos baráti társaságok. Metszőollót és kosárkát vesznek magukhoz, felgyalogolnak az észak-déli futású völgyvonulat szemközti dombjára és szépen végigsétálva a tulipánágyások között válogatnak a sárga, halványlila, piros, rózsaszín, fehér, fekete és még ki tudja hányféle színű virágok között.

Lentről, a talaj szintjéről is észreveszi az ember, hogy körök és ívek, különféle mértani alakzatok mentén jelölték ki az ágyásokat, a különböző színű és fajtájú tulipánok pedig szabályos formát adnak ki.

A varázslat viszont inkább fentről, a levegőből látszik. Egy mandala bontakozik ki, ami olyan szabályos, mintha valami óriás ragadott volna festőecsetet, körzőt és vonalzót a domboldalra álmodott meditatív művészi alkotás elkészítése érdekében.

A levegőből rajzolódik ki a mandala nautilus csiga motívuma (Fotó: Kincsek Völgye)

A virágmandalát 2017 ősze óta folyamatosan szépítgetik, bővítgetik a tulajdonosok, jelenleg 25 ezer darab virág van a környéken elültetve, ebből 20 ezer tulipán, a többi nárcisz és jácint. A szakrális geometriai formák között a többi között van egy nautilus csiga és egy metatron, amelyek a Fibonacci- és az aranymetszés szabályait hordozzák magukban, ezek egyébként az építészetben is megfigyelhetőek.

Van még további tervünk, de nem szeretném lelőni a poént, egyelőre annyit árulok el, hogy ősszel újra fejlesztünk. A különböző virágos részeket folyamatosan ültetjük, ahogy az időnk és az anyagiak engedik – meséli Tímár Tibor tulajdonos, miközben két hatalmas kaukázusi juhászkutyája szelíden a lábához heveredik.

– Egy látogatható-parkot szeretnénk létrehozni, utakat alakítottunk ki, és fákat is ültettünk. Próbáljuk a völgyet évente több hétvégén is nyitva tartani a látogatók részére, például a tulipán- és levendulaszüretek idején. Utóbbiakat júniusban és júliusban rendezzük, összesen 3000 tő angol és francia levendulatő van elültetve, érdekesség, hogy októberben még virágzik a francia fajta, így ősszel is szoktunk aratni – mondja Tímár Tibor.

Júniustól a háttérben lévő levendulák várják a kirándulókat (Fotó: Krausz Andrea)

A Kincsek Völgyében sokféle dolog van még: konyhakerti és fűszernövényeket, gyümölcsöket is termesztenek az úgynevezett biodinamikus gazdálkodás elveit követve.

Feleségemmel vissza akartunk térni a természethez, és úgy gazdálkodni, ahogy például erdélyi nagyszüleim is tették. Megvan bennünk a Föld szeretete, figyelemmel kísérjük a természet változását. Egyébként mással is fogllakozunk, Köröshegyen 3 éve létrehoztuk a Világfa Waldorf Iskolát, ahol már négy osztály működik. 2019 szeptemberétől Bálványos faluban folytatjuk, az iskola egy 150 éves, az alapítvány által felújított kastélyba költözik – meséli a tulajdonos.

A völgy érdekességei közül kiemelkedik a jurta, amelyet Tímárék saját elképzelésük, fantáziájuk szerint rendeztek be. A virágszüretek idején bárki megnézheti a hangulatosan kialakított hajlékot, ami közösségi térként is működik különböző táborok idején.

A báványosi jurta belseje, ahol megjelenika a négy elem (Fotó: Krausz Andrea)

Megjelenik benne a négy elem: a tüzet hűvös időben egy vaskályha szolgáltatja, a sátor egy szakemberek által kimért vízérkereszt fölött áll, ami visszhangossá teszi a helyet, középen van egy ágyás, ami a földet jelképezi, a kupola nyitható szerkezetén keresztül pedig a levegő áramlik a jurtába. Mindezek mellett ott áll egy ágasbogas világfa, ami különös jelenség az építmény közepén. A különböző használati tárgyakat is kézbe vehetjük, meg lehet szólaltani a hangszereket, a hangtálakat, valamint a jurta bejáratánál lévő hatalmas gongot, ami a dombháton állva olyan rezgéshullámokat idéz elő, hogy az ember csak hallgatózva, ámulva gondolkodik el a világ dolgain.

Tovább fotók a Kincsek Völgyéről:

 

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva