2019.07.26. 22:00
Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc nyerte a balatonfüredi prímásversenyt
Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc végzett megosztott első helyen, a prímásversenyen, Balatonfüreden, derült ki a díjátadó gálán, szerdán este a Gyógy téren, ahol Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára méltatta a versenyzőket, a nagy múltú cigányzenét.

A díjakat Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, és Rácz Pál hegedűkészítő mester adta át.

A versenyt hetedik alkalommal rendezték az Anna-bált megelőző egyhetes, kulturális rendezvénysorozat, az Anna-fesztivál keretében. A klasszikus cigányzenéket ápoló hegedűsöknek meghirdetett versenyen a résztvevők két napon át ők mérték össze tudásukat a Kisfaludy Galériában, szakmai zsűri: Roby Lakatos, magyar hegedűvirtuóz, világzenész, ifjabb Kállai Kiss Ernő, a margitszigeti Danubius Nagyszálló zenekarvezető prímása, és Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett, és Liszt-díjas hegedűművész előtt.

A versenyre hét, 20 és 35 év közötti hegedűs jelentkezett az ország több pontjáról. Minden prímásnak három produkciót adott elő, két kötelezőt és egy szabadon választottat. Az elbírálásnál kiemelt szempontnak számított a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, az előadó egyéni, művészi kisugárzása. A győztes Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc Budapestről érkezett. Bangó János 19 éves korában alapított saját zenekart, prímásként egy évig muzsikált a 100 tagú cigányzenekarral. Tomhán Gyula Ferenc a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban végezte tanulmányait, a Rajkó zenekar prímása.

A két nyertes fejenként ötszázezer forinttal gazdagodott, emellett fellépési lehetőséget kaptak a jövő évi Balatonfüredi Prímásverseny záró koncertjén. Második helyen Horváth László végzett, a harmadik helyezést pedig Sándor Zoltán nyerte el. Ők is Budapestről érkeztek, a 20 éves Horváth László a mezőny legfiatalabb versenyzője. Számos fellépést tudhat már maga mögött, Sándor Zoltánhoz hasonlóan, aki korábban a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny első évadjában korcsoportjának győztese lett. A második helyezett ötszázezer forintban, a harmadik pedig háromszázezer forintban részesült. A különdíjat, a Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedűt, Váradi Gyula kapta, és felléphet a Magyar Állami Népi Együttes egyik előadásán.

További két különdíjat kiosztottak, amely szintén egy-egy fellépési lehetőség a Magyar Állami Népi Együttessel. E díjakat Farkis Béla és Oláh Dávid nyerte el. A díjátadót a zsűri tagjainak csárdásblokkja nyitotta meg, köztük egy apró, ifjú pírmással, Farkas Mihály Maximiliennel. Fekete Péter államtitkár köszöntőjében világhírű hazai cigányzenészekre emlékezett.

– Az már önmagában nagyszerű, ha cigány-, vagy népzenét, kitűnő prímásokat hallgathatunk a nyári éjszakában, de még jobb, amikor az ország legtehetségesebb fiatal prímásai zengetik meg a dallamokat, fogalmazott. Szerinte a jó prímás elkápráztatja a legigényesebb közönséget is, miközben vezeti a zenekart. Az államtitkár nagy találkozásnak nevezte Balatonfüred és a prímások találkozóját, és méltatta az Anna-bál előtti hét rendezvényeit. –Az Anna-fesztivál az a zenekar, amelynek a prímása a bál maga, érvelt Fekete Péter. A gálán a legjobb versenyprodukciókból, a zsűri tagjainak közreműködésével, valamint a meghívott előadókkal együtt nagy sikerű gálakoncertet rendeznek a zsúfolásig megtelt téren.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva