Keszey Ágnes | 2022.03.14. 08:00
Barlangoljunk - a Balatonnál is
A Balaton környéke bővelkedik barlangokban. A tágasabbak "nyakkendős", a szűkebbek "overálos" turistaként látogathatóak, de vannak olyanok is, melyekbe éppen csak be lehet bújni.

Március – a barlangok hónapja. Ezek a sokaknak érdekes látványosságot, többeknek bátorságpróbát jelentő, néhány embernek ijesztő képződmények szép számmal megtalálhatóak a Balaton környékén is. Így ebben a hónapban ebben a térségben is a barlangoké a főszerep, a Barlangoljuk! címet viselő országos program keretében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén több program is várja a vendégeket.
– A Barlangok hónapjának célja, hogy a barlangokra felhívjuk a figyelmet, kidomborítsuk a turisztikai jelentőségüket és minél több embert behívjunk a programokra –kezdte beszélgetésünket Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geotúra-vezetője.

Az elkövetkezendő hetekben több túrát is indít a nemzeti park, olyan útvonalakon, melyen több kisebb-nagyobb barlangot is megismerhetnek a résztvevők egy-egy területen. A programok másik része pedig a tipikus barlangtúra, azaz amikor egy-egy ilyen képződmény belsejében lehet sétálni „nyakkendős turistaként”, vagy éppen csúszva-mászva felfedezni.

– Egy ilyen overálos, tehát csúszós-mászós túra a Bakonyban, a szentgáli Kőlikban, a másik túra a Csodabogyós barlangban lesz,. Itt az alaptúrára várjuk az embereket. Ez egy kedvezményes lehetőség, hogy minél jobban megismerjék ezt a különleges helyet. A tapolcai Tavasbarlangban is vannak programjaink: például iskolák számára élvezetes földrajzórákat tartunk a barlang felett lévő Látogatóközpontban. Itt a gyerekek makettekkel és interaktív módon tudnak megismerkedni a karsztok és barlangok csodálatos világával és utána lemennek csónakázni a kellemes, húsz fokos barlangi vízbe. A Lóczy-barlangba a felnőttek és gyerekek kedvezménnyel mehetnek be, és egy héten keresztül a gyerekeket itt is interaktív programmal várjuk, hogy a föld alatt rejtőző kincseket megismerjék – sorolta a programokat a túravezető.

Egyébként a Bakonyban is több programra várják az érdeklődőket, de mi most maradjunk a Balatonnál, hiszen itt is van bőven felfedezni való.
– A Balaton-felvidéken és a Bakonyban több, mint hétszáz barlang van. Ez nem azt jelenti, hogy mindegyikben felegyenesedve lehet sétálgatni. Ezeknek tíz százaléka az, amely bejárható, a többi mind kisebb-nagyobb „lyuk”. Van egy ilyen defíníció Magyarországon, hogy a barlangok olyan természetes üregek, melyek kettő méternél hosszabbak és egy felnőtt belefér – árulta el Sárdy Julianna.

 

Nyitókép: Csodabogyós-barlang
Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva