Krausz Andrea | 2021.07.27. 18:56
Bármikor tragédia történhet a Balatonon, kiakadtak a hajóskapitányok!
Kiakadtak a hajóskapitányok – rendszeresen beúsznak, beeveznek a balatoni nagyhajók elé.

Kajakozók, matracozók, SUP-osok keresztezik rendszeresen a nagyhajók útvonalát a Balatonon. Nemrég két méterre a móló fejétől úszott el egy ember Keszthelyen, miközben az 57 személyes, 50 tonnás Hableány épp befelé hajózott a kikötőbe. Az eset nem egyedi. A hajóvezetők jogosan háborodnak fel, hogy sokan egyáltalán nem veszik figyelembe a szabályokat, és az életükkel játszanak.

Csupán a hajóvezetők éberségén múlik, hogy nem történnek komoly balesetek a hajózási útvonalakon. Gelencsér Balázs, a Hableány hajóparancsnoka elkeseredett bejegyzésben figyelmeztetett: az 50-140 tonnás hajókon nincs fék, és manőverezni sem lehet olyan könnyen, mint azt gondolnánk. A szabálytalankodók nem is sejtik, hogy életük ilyenkor kevésen múlik. Gelencsér Balázs szerint a nyaralóvendégek nincsenek tisztában a Balaton veszélyeivel, a szabályokat pedig nem tartják be.

Kajakos a forgalmas keszthelyi kikötőben. A fotó a Hableányról készült
Fotó: Gelencsér Balázs – saját fotó

 

– Félelmetesnek hangzik, hogy már a hajók útvonalában is strandolókat, gumimatracozókat kell kerülgetniük. Tényleg ilyen nagy a baj?
– Alig vettem észre pár nappal ezelőtt a keszthelyi kikötő mólófejénél elúszó embert, miközben mentem be a kikötőbe.

Pár napja egy hölgyet kellett figyelmeztetni a vízimentőknek, hogy rossz helyen van, ott fog elfordulni a hajó. Még ő állt neki magyarázni, hogy mennyire szeret beúszni a mély vízbe.

– Előfordult már baleset?
– Nekem szerencsére nem volt, és más balatoni hajósról sem tudok. De ez nem a fürdőzőkön múlt. Érdemes lenne megnézni, hogy mit lát az ember a kormányállásból.

A víz csillogása miatt még egy kisebb hullámzásban is alig lehet észre venni egy úszót.

A hajón másként érzékelhető a tér, a magasság. Mennél nagyobb a jármű, annál nagyobb a holttér. A hajóval nem lehet fékezni. Úgy állunk meg vele, hogy a hajócsavart elkezdjük visszafelé forgatni, és így hátrálunk. Nagyon nehéz bármit is kikerülni. Ha valakit csak megütne a Hableány 50 tonnája, az már biztosan nem tudna kijönni a vízből.

Csónakok és vitorlások kihajózás közben. Rengeteg dologra kell figyelnie Gelencsér Balázs hajóparancsnoknak
Fotó: Gelencsér Balázs – saját fotó

 

– A kollégái is panaszkodnak arra, hogy a hajózási útban úsznak vagy eveznek a strandolók?
– Igen. Napi beszédtéma köztünk, hogy ki látott valami őrültet a kikötő környékén, vagy mikor kértünk segítséget a vízirendészet munkatársaitól.

– Csak a Balatonon jellemző ez a furcsa nemtörődömség?
– 2005 óta vagyok hivatásos hajós, 2013 óta hajóparancsnokként dolgozom. 2010-ben a Duna–Majna–Rajna útvonalon és beltengereken szolgáltam. A Dunán is megvolt ugyanez a probléma. Ott is bejöttek a 190 méteres, 8 ezer tonnás tolóhajó mellé. Itt, Keszthelyen is úgy tűnik, hogy néhány ember nem rendelkezik egészséges élni akarással. Sokan jönnek ide az ország minden részéből és nem tudják, hogy a víz másként működik, mint ahogy ők elképzelik.

– Ön tapasztalt balatoni ember, aki hivatásos búvárként is dolgozik. Milyen tanácsot adna a fürdőzőknek, úszóknak, SUP-osoknak?
– Én mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy a strandon belül élvezze a vizet, és tartsa be az alapvető szabályokat. A strand határán túl mások az áramlások. A déli parton fokozatosan mélyül a víz. De azután egy úgynevezett „marás” következik, vagyis egy hirtelen medermélyülés, leszakadás, ahol 2-3 fokkal is hidegebb a Balaton. Ez a hőmérsékletkülönbség az áramlatokat is befolyásolja. Vagyis a mélyebb víz felé sodor bennünket. Sokan pedig nem mérik fel reálisan a vízbiztonságukat. Aki uszodában tanult meg úszni, annak ott volt a medence fala, hogy megkapaszkodjon. De a Balatonban nincsen fal. Itt tudni kell, hogy ha elfáradunk, akkor hogyan kell a vízre felfeküdve pihenni.

A vízen alapvető dolog a mentőfelszerelés akár csónakban, akár kajakban. Egy mentőmellény, vagy mentőgyűrű legyen a hajón!

A szél bármikor felélénkülhet. Ha úgy érezzük, hogy az időjárás számunkra nem biztonságos, akkor vegyük fel a mentőmellényt, mert sokat segíthet!

Nyitókép: Gelencsér Balázs – saját fotó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva