Szücs Ildikó | 2021.03.07. 06:00
Becherovka, Baileys, whisky, pálinka - a jó horgász tudja, hogy melyik mire való
A rutinos horgászok tudják, hogyan tegyék feltűnőbbé a csalit: alkohollal vagy olajjal aromásítják a magokat. Ám nem ugyanazt használják télen, mint nyáron, a meleg vízben ugyanis megfő az alkohol aromája, és nem fejti ki jól a hatását.

A halak tehát szeretik az alkoholt. Laikusként ez a gondolat megmosolyogtatott, ezért kikérdeztem erről egy szenvedélyes pecást, aki több mint 30 éve él a horgászás művészetének.

A gyakorlott horgászoknak bevált szokásaik vannak az aromásításra, amit kisebb és nagyobb halhoz egyaránt lehet használni, de azért a magyar horgász nagy halat akar fogni – például pontyot vagy amúrt.

Ez a 13 kilós ponty is szerette az aromás magokat
Fotó: D. F. archív

Etetés, de nem mindegy, hogy mivel

Azért ajánlatos maggal etetni őket, mert viszonylag olcsó, és mivel a halak alapvetően gyanakvó állatok, ezért idő kell, amíg elalszik a gyanakvása. A ponty például egyenként csipegeti fel a magokat, szemezget belőlük, ezért sokáig tartózkodik a csali körül, és nagyobb eséllyel találja meg a horgot.

Etetni bármilyen maggal, takarmánnyal lehet, a pecások használnak búzát, kukoricát, tigrismogyorót, csicseriborsót, babot, vagy csillagfürtöt is. Az aromásított magok azonban jobban vonzzák a halakat.

Horgászboltokban lehet kapni ízesített magokat, illetve „gyári” aromákat, úgynevezett dipet vagy folyékony, betain tartalmú attractort. A pecások értik, amiről írok, ám számomra ezek a kifejezések földönkívüli nyelven vannak, ezért jobban belemélyedtem a témába.

Fotó: D. F. archív

A betain egy por állagú természetes anyag, ami szinte mindenben megtalálható – tengeri puhatestűekben, egyes növényekben, mikroorganizmusokban –, ez segít hogy a hal természetes tápláléknak érezze a csalit. Ezt lehet dipbe tenni, etetőanyagba, bojliba, gyakorlatilag bármibe.

A folyékony attracktorok valamilyen hordozó anyagokból állnak, például olaj vagy melasz, amihez különböző kivonatokat kevernek: májkivonat, szunyoglárva, giliszta, vagy robin red, ami egy spanyol pirospaprika fűszer.

Ezek segítenek vonzóvá tenni a csalit, mert a hal messziről felismeri őket és evésre ösztönzi. A vásárolt aromák mellett viszont olcsóbb és izgalmasabb is, ha magunk csináljuk az aromásítást.

Ebben a videóban jól látszik mi is történik a víz alatt az etetés során:

Mi a trükk?

Az alkohol megváltoztatja a víz pH értékét, amit a halak táplálékként azonosítanak. A legősibb csali a pálinkás kukorica, a pontyozók szeretik a Becherovkát és a whiskey-t, bár ez nem olcsó mulatság, ahogy a Baileys-zel bekevert etetőanyag sem, amit a gyakorlott pontyhorgászok télen szoktak használni. Ilyenkor a durvább szemcséjű etetőanyagokat keverik össze a likőrrel és PVA hálóba rakják, ami egy vízben feloldódó szúnyogháló.

Hogyan készítsük el otthon?

Kipróbáltam az aromásított csalikészítés csínját-bínját, és semmi ördöngösség nincs benne. Kezdő pecásoknak jó tudni, hogy mindegyik magot be kell áztatni vízbe, ahogy a babot, lencsét áztatjuk, mert ez lerövidíti a főzési időt.

Ilyen a tirgrismogyoró szárazon
Fotó: Szücs Ildikó

Ha fél napot áznak a magok, az is jó, ha egy éjszakát, az még jobb.

Egy éjszaka ázott vízben
Fotó: Szücs Ildikó

Utána körülbelül fél órát főzzük, csak annyit, hogy ne repedjen szét a héja, vagyis ne főjön szét. Amikor kihűlt, akkor öntjük le róla a főzővizet, üvegbe töltjük és ráöntjük az aromát.

Jöhet az aroma
Fotó: Szücs Ildikó

Bevallom, mi most egy házi, mentás pálinkát választottunk, ami emberi fogyasztásra mondhatni alkalmatlan volt, de a halak valószínűleg szeretni fogják.

A pecások a tavaszi időszakban, hideg vízben alkohol bázisú aromákat használnak, míg nyáron a meleg vízben az olajos bázisú aromák a nyerők. A hal-, napraforgó-, len- vagy olivaolaj a peletre jók, ami jól beissza az adalékanyagot.

Mentás pálinka a halaknak
Fotó: Szücs Ildikó

Minden békés halra lehet az aromásított csalit használni – kárász, keszeg, ponty, amúr –, és ajánlatos könnyíteni a csalit, vagy akár elemelni a talajtól, mert a ponty például így előbb fel tudja venni a csalit. A maggal etetés közül a tigrismogyoró például azért jó, mert a törpeharcsa, ami egyébként mindent lerágna, nem szereti, a kárász és a keszeg békén hagyja, viszont a nagyobb halak szeretik és a legtöbb horgász nagy halat akar fogni.

15 kilós amúr aromásított tigrismogyoróval fogva
Fotó: D. F. archív

Azt nem mondom, hogy szakértővé váltam, de ezután kedvet kaptam, hogy a gyakorlatban is lássam, milyen eredménye van az aromás pecázásnak. Az etetőanyagunk most pár hétig ázolog a mentás pálinkában, utána megnézzük mit szólnak hozzá a balatoni pontyok.

Még több pecás hírt itt olvashattok.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva