likeBalaton.hu | 2022.03.24. 08:00
Besétálós módszerrel is lehet majd pecázni a Balatonon
A március 26-án életbe lépő enyhítéssel a Balaton jelenlegi alacsony vízállása miatt szeretnének kedvezni a békéshalas horgászoknak.

Március 26-tól megváltozik a Balatoni Horgászrend 36. pontja. A módosításnak köszönhetően engedélyezik az úgynevezett „besétálós módszert”.

Az engedélyezett tevékenység a következő:

a parti horgász a vízben gázolva eltávolodik a parttól, majd a horgászbot segítségével dobva juttatja be végszerelékét a meghorgászni kívánt helyre.

Ezt követően horgászbottal a kézben visszasétál a partra és ott várakozik a kapásra. Tehát a horog és a horgászbot közötti távolság a dobás + a begyaloglás összegeként alakulhat ki – tájékoztatott weboldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Az alacsony vízállás miatt most megengedik
Fotó: balatonihal.hu

 

A Balatoni Horgászrend 36. pontja tehát március 26-tól így szól:

36. A behúzós, behordós horgászmódszer kizárólag behúzós (7 napos, 72 órás) területi jegy birtokában gyakorolható a módszer külön fejezetben taglalt szabályozása mellett, amely az említett jegyek mellékleteként és honlapon (www.balatonihal.hu/behuzoshorgaszat) olvasható. E szabályozások megsértése a horgászrend megsértésének minősül. Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, amelynek során a horog és a horgászbot közötti távolság nem kizárólag a dobás ereje által alakul ki, tehát ha a horgász a szereléket eszköz használatával (pl. csónak, etetőhajó, egyéb megengedett jármű), vagy a vízben begyalogolva, beúszva juttatja el a horgászhelyre. Szintén behúzásnak minősül a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat mindaddig, míg a Balaton átlag vízállása 80 cm felett van (www.hydroinfo.hu).

Módosítás: Kivételt képez ez alól a vízben történő begyalogolással, majd dobással bejuttatott végszerelékkel való horgászat. A módosítás visszavonásig érvényes.

Fárasztáskor is gyalogoljanak be!

A horgászrendi pontban felsorolt egyéb bejuttatási módok továbbra is behúzásnak minősülnek, amelyek gyakorlásához kizárólag a behúzós jegyet váltott horgásznak van jogosultsága.

Fotó: balatonihal.hu

A szakemberek kérik, hogy a fent leírt módszer szerint horgászók a fárasztás során is gyalogoljanak be a vízbe megszákolni a halat. Ez egyrészt a hal számára kíméletesebb fárasztást tesz lehetővé, másrészt lecsökkenti a halvesztés esélyét.

 

Nyitókép: Facebook/Balatoni Hal

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva