Fábos Erika | 2019.07.31. 22:11
Betegeket veszélyeztetett a balatoni szélhámos orvos
A valódi betegek elégedettek voltak, de hiába. Az álorvos lebukott. Komolyabb fogászati beavatkozásokat, sőt műtéteket is végzett Balatonfüreden.

A Veszprémi Járásbíróságon László Krisztina bíró kuruzslás miatt találta bűnösnek a végzettség nélkül dolgozó Cs. Attilát, akinek a tíz hónapi börtönbüntetését két évre felfüggesztette. A férfinak 400 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie, valamint a bűnügyi költségből 381 ezer forint őt terheli. A bíróság a vádlottat az orvosi szakképesítéshez kötött foglalkozás gyakorlásától eltiltotta, tehát nem praktizálhat a továbbiakban.

A tóparti városban a budapesti Cs. Attila 2010 óta vezető tisztségviselője volt annak a kft.-nek, aminek fő tevékenysége a fogorvosi járóbeteg-ellátás volt. Az 55 éves férfi, aki maga csak fogtechnikusi végzettséggel rendelkezett, végzett fogorvosokat is alkalmazott a magánrendelőjében, akik tekintélyes praxissal rendelkeztek.

A helybeliek meglepődtek, amikor a jól menő vállalkozóról kiderült, hogy kuruzslással foglalkozott. Az általa 2010-ben létrehozott intézetbe főként külföldi, német páciensek jártak.

Az orvosi kartonokból az derült ki, hogy a férfi 2012-től foglalkozott betegekkel. Eleinte inkább kisebb beavatkozásokat végzett: koronákat rakott fel, fogtömést végzett, később gyökérkezeléseket csinált, de fogpótló eljárásokat is. 2015-től fogászati műtéteket is csinált, implantátumokat helyezett be. Az árát is megkérte a munkájának. Egy dán asszonynak 105 ezer dán koronáért hidat ragasztott fel, illetve ültetett be. Egy magyar hölgynek 1,3 millió forintért, két férfinak 700, illetve 950 ezer forintért végzett el jelentős beavatkozásokat. A legtöbbet, 1,8 millió forintot az az asszony fizette ki, akinek az alsó és felső fogsorára hidat tett.

Ezzel akár életveszélyt is okozhat. Veszélyes gyulladást, vérzést nem tud ellátni orvosi végzettség nélkül senki, de akár az esetleges gyógyszerérzékenység is veszélybe sodorhatta volna a betegeket. Az álfogorvosra panasz nem volt, a valódi betegek elégedettek voltak a munkájával. Információink szerint fogorvosok jelentették fel. Amióta azonban kiderült, hogy csalt, a korábbi betegek közül hárman is kártérítést követelnek. Őket a bíróság más törvényes útra utasította.

Nem ez a balatonfüredi álfogorvos volt az egyetlen, aki lebukott. Négy évvel ezelőtt Nagykanizsán egy egész családról derült ki, hogy végzettség nélkül tömnek, húznak, és mindenféle orvosi beavatkozásokat végeznek fogtechnikusként. 2011-ben pedig Velencén bukott le egy olyan áldoktor, aki hosszú évekig dolgozott végzettség nélkül fogorvosként, és akit 20 évvel korábban már ugyanezért elítéltek egyszer.

Fotó és borítókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva