likeBalaton.hu | 2022.03.29. 12:30
Betegségeknek ellenálló szőlőültetvényt telepítenek a Balaton-felvidéken
A Pécsi Tudományegyetem és a Varga Pincészet Kft. részvételével a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat telepítenek mintegy 6,5 hektáron a Balaton-felvidéken.

A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, melynek a hagyományos szőlőfajták esetében egyre nehezebben, egyre több pénz és energia ráfordításával tudnak csak megfelelni a szőlőtermesztők.

A mmost telepítésre kerülő szőlőfajták csökkentett növényvédelelem mellett, illetve megfelelő növény-kondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termelhetők.

Amennyiben a jelen projektben vizsgált szőlőfajtákból piacképes termék válik, egy reális új alternatíva állhat rendelkezésre a hazai, illetve a nemzetközi szőlő és bor ágazat számára.

Az ültetvény számos információt ad majd a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről, mely rendkívül hasznos lesz a szőlészetek és borászatok számára a következő évek fajtaválasztásának és termékfejlesztésének segítésében.

Az ellenálló szőlőfajtákkal a szükséges növényvédőszerek mennyisége akár 80-90 százalékkal is csökkenthető, ráadásul a permetezőgépek használata is elkerülhető, így csökken a légkörbe kibocsátott üvegház-hatású gázok mennyisége is.

Az új ültetvény sok információval szolgál majd a borászoknak abban is például, hogy milyen szőlőt termesszenek
Fotó: shutterstock

 

A projekt termékeken felüli eredménye a három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának és borászati technológiájának kidolgozott leírása. E rendszer segítségével más közép- és nagyüzemű szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető kulcsfontosságú lépéseket sajátíthatják el.

A szakemberek szerint ezekkel a fejlesztésekkel fel tud zárkózni a hazai kutatás, illetve adott esetben meg tudja előzni a Nyugat-Európában zajló, hasonló célú programokat.

A projekt a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását irányozza elő. Ezen technológiák külföldi területekre is adaptálhatók, erősítve ezzel hazánk nemzetközi elismertségét a szőlészeti, borászati ágazatban.

Nyitókép: shutterstock (illusztráció)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva