borsonline.hu | 2020.10.18. 14:00
Betörők mondták el, mivel óvhatod az otthonod, nyaralód biztonságát
Felmérések szerint a betörések időszaka előtt állunk: a hosszabb, sötétebb estéken gyakrabban csapnak le a bűnözők. Szakértők szerint a közelgő óraátállítás egyfajta emlékeztetőként kell, hogy működjön: jobban oda kell figyelnünk otthonunk védelmére. Különösen igaz ez a nyaralókra, ahol egyelőre még ott vannak az értékes műszaki berendezések is, hiszen egy-egy szebb hétvégét még szívesen töltünk ott.

Számos olyan dologgal óvhatjuk otthonunkat a betörőktől, amelyek sokszor egy fillérünkbe sem kerül – írja a borsonline.hu. Alapvetően hasznos a célra bármilyen megfigyelőrendszer, riasztó, de akár a szomszédunkat is megbízhatjuk a feladattal, vagy csak egyszerűen közölhetjük vele, mikor nem tartózkodunk otthon.

Egy biztosítótársaság összehívott egy csapat exbetörőt, akiktől megkérdezték: hová érdemes rejtenünk legbecsesebb értékeinket.

Egyhangú véleménnyel tanácsolták a felmérés alanyai, hogy értékeinket ne túl egyértelmű helyekre rejtsük el. Kerüljük például a nappaliban található fiókokat, és a ruhatárolókat. Válasszunk inkább random módon: jó rejtekhelyként szolgál egy müzlisdoboz, egy tésztatartó, vagy akár egy gyerekjátékokkal teli tároló is.

A betörők első célállomásai mindig a legnagyobb helyiségek: például a nappali és a konyha, ezért ott nem érdemes értékeket hagyni. A széfeket különösképp tudják, hol kell keresni.

A betörőknél szinte íratlan szabály: a gyerekszobákat, játszószobákat nagy ívben kerülik.

Érdemes beszerezni egy programozható időkapcsolót, ugyanis mint kiderült, a betörőket távol tartja a felkapcsolt villany, azaz a látszat, hogy valaki otthon van. Egy ilyen eszközzel távollét alatt is könnyedén égve maradhat a lámpa anélkül, hogy az egész nap fel lenne kapcsolva.

A felmérésből kiderült: egy biztonsági kamera jó befektetés a csengő és a bejárati ajtó környékén, segítségével egyszerűen beazonosítható az elkövető.

A válaszadók szerint a betörésre legalkalmasabb időszak a tanítás végén van: ekkor már sokszor erősen sötétedik, és általában senki sincs otthon. Egy-egy rablás helyszínét akár két hónapon keresztül is megfigyelik a betörők, és olyan alapos tervet készítenek, amivel mindössze öt perc alatt óriásit zsákmányolnak.

Nyitókép: illusztráció (pixabay)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva