Keszey Ágnes | 2022.04.28. 08:00
Buba, azaz Budapestről a Balatonra bringával
Szakaszosan építik ki a fővárosból a magyar tenger felé vezető kerékpárutat. A 108 kilométeres szakasz az idei év végére készül el teljesen.

Az Buba, azaz a Budapest-Balaton kerékpárút egy része már járható, hiszen vagy meglévő utakat csatlakoztattak az új szakaszba, vagy már megépültek az új részek. Utazzunk végig – egyelőre képzeletben – a leendő Buba nyomvonalán.

Pattanjunk Bringára Budapesten!

Az első szakasz Budapestet köti össze Etyekkel.
Már tavaly ősszel járható volt az út egy része: a Biatorbágy és Etyek közötti festői környezetben haladó kerékpárút műszaki átadása 2021. szeptember végén megtörtént. A törökbálinti raktárvárosi úton és a biatorbágyi viaduktnál zajlanak még munkálatok. A szakaszon műemlékvédelmi teendők is vannak, de már az utolsó simításokat végzik. Az első szakasz – mely 23 kilométer hosszú – májusban már járható lesz.

Etyektől – Tordasig

A következő szakasz – az Etyektől Tordasig vezető valamivel több, mint 12 kilométeres rész – nyárra készül el. A szakasz áthalad Etyek belterületén. Gyúró előtt a két település között megállásra is lehetőség lesz, hiszen kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki.

Tordas-Velence

A munkálatok gőzerővel folynak. Már elkészült az M7 autópálya felett átvezető kerékpáros híd korlátcseréje Velencénél. Tordastól Velencéig közel 18 kilométert kell tekerni, s erre várhatóan ár a nyáron lehetőség is lesz.

A Velencei-tótól Székesfehérvárig

E távon részben a már meglévő út lesz Budapest-Balaton kerékpárút része. Persze épül vadonatúj út is. Megépült a Kisfalud és Székesfehérvár közötti új szakasz, melyen a 7. számú főút alatt a biztonságos átkelés érdekében kerékpáros aluljárót is kialakítottak. A Kisfalud-Székesfehérvár közötti utat május közepén adják át a bicajozóknak.

Székesfehérvártól a Balatonig

A következő szakaszon pedig már meg is érkezünk a Balatonhoz. A Polgárdiig vezető részen új kerékpáros hidak épülnek a a 7-8-as számú Székesfehérvár elkerülő főút, valamint a Nádor-csatorna és a Sárvíz-Malomcsatorna felett. Polgárdi után kerékpáros pihenőhelyeket alakítanak ki. A 710-es számú főút és Balatonakarattya között pedig már most is lehet kerekezni.
A Székesfehérvár-Balatonakarattya közötti teljes szakasz 28,5 kilométer hosszú lesz. Ennek átadása várhatóan ez év közepén történik meg. S itt már rá is kapcsolódhatunk a balatoni bringaútra, melyen szintén számos helyen vannak munkálatok.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva