likeBalaton.hu | 2021.08.02. 08:00
Gyere vonattal a Balatonra! Mutatjuk az új lehetőségeket
Légkondis, wifis vonatok, bringatárolóval, némelyiken büfével. Milyen más ez az út már, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Emlékszel még a rántotthúsos szendvicsre és néha a szomszéd néni kosarából kikukucskáló csirkére?

Vonatok a Balaton déli partján

Vonat Balaton InterCity Tópart InterCity Déli-Parti sebesvonat
Útvonal Budapest-Déli-Keszthely Budapest-Déli-Nagykanizsa Budapest-Déli-Balatonszentgyörgy
Közlekedési időszak Naponta Naponta Naponta
Járatsűrűség 2 óránként 2 óránként 2 óránként

A Balaton és Tópart InterCity vonatokkal akár 73 perc alatt is eljuthatsz Budapest-Kelenföldről Siófokra.

A vonatok csak a legfontosabb állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. A gyakori követési időnek köszönhetően a közös szakaszon, Budapest és Balatonszentgyörgy között 60 percenként közlekednek az InterCity vonatok.

A Déli-Parti sebesvonatok minden Balaton-parti állomáson és megállóhelyen megállnak, így az InterCity-kkel nem elérhető településekre is eljutást biztosítanak. Ezt a vonatot ajánljuk a kerékpárosoknak, mert ezekben a vonatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik.

Vonatok a Balaton északi partján

Vonat Kék Hullám InterCity Katica InterRégió Vízipók InterRégió Személyvonat
Útvonal Budapest-Déli-Balatonfüred (-Szombathely) Budapest-Déli-Balatonfüred Budapest-Déli-Balatonfüred Balatonfüred-Tapolca
Közlekedési időszak Naponta Naponta Naponta Naponta
Járatsűrűség 2 óránként 2 óránként 2 óránként 2 óránként

Az északi parton idén a tavalyinál gyakrabban járnak a vonatok, így a partmenti kisebb állomásokról és megállóhelyekről az eddigi kétórás követés helyett minden órában indulnak járatok. Balatonfüred és Budapest között a villamosításnak köszönhetően egyes állomásokra 15-20 perccel csökken az utazási idő, az új Vízipók InterRégió vonattal lesz a leggyorsabban elérhető például Balatonkenese, Balatonakarattya, Balatonfűzfő, Alsóörs.

Az újonnan induló személyvonatoknak köszönhetően Balatonfüred és Tapolca között már minden órában közlekedik vonat, így egyszerűbb eljutni a partmenti településekről például Badacsonyba. A személyvonatokról Balatonfüreden átszállhatsz a Vízipók, míg Tapolcán a Helikon InterRégió vonatra, így a Balaton nyugati medencéje is körbeutazható.

 

Közvetlen vonatok a Dél- és Nyugat-Dunántúlról a Balatonra

A Dunántúlról javítult a Balaton elérhetősége az új Helikon InterRégió vonatokkal, melyek a korábbinál sűrűbb kapcsolatot biztosítanak Pécs és Kaposvár felől a Balaton déli partjára. Szombathely felől egyes Kék Hullám InterCity vonatok meghosszabbításával javult az eljutás.

Vonat Helikon InterRégió Helikon InterRégió Kék Hullám InterCity Sebesvonat
Útvonal Győr-Kaposvár Győr-Pécs Szombathely-Balatonfüred(-Budapest) Szombathely-Keszthely
Közlekedési időszak Naponta Naponta Naponta Naponta
Járatsűrűség 2 óránként 1 vonatpár, péntek, szombat és vasárnap további vonatok 1 vonatpár, hétvégén napi 2 vonatpár 2 vonatpár

Közvetlen vonatok Kelet-Magyarország felől

A tavalyi évhez képest a vonatok útvonala kis mértékben módosult, valamint a vonatok megállásainak száma is változott. Az Aranypart expressz menetideje 20 perccel lett gyorsabb Nyíregyházáról a Balatonra, Szolnok és Nyíregyháza között csak a nagyobb településeken áll meg.

Vonat Ezüstpart expressz Aranypart expressz Aranyhíd expressz Tekergő expressz
Útvonal Miskolc-Fonyód Nyíregyháza-Fonyód Szeged-Fonyód Nyíregyháza-Zánka-Erzsébettábor
Közlekedési időszak Naponta Naponta Naponta Naponta
Járatsűrűség egy vonatpár egy vonatpár egy vonatpár egy vonatpár

Közvetlen vonatok Közép-Magyarországról a Balatonra

Vonat Tekergő expressz Napfürdő expressz Jégmadár expressz
Útvonal Szolnok-Tapolca Szolnok-Fonyód Szob-Fonyód
Közlekedési időszak Hétvégén Hétvégén Hétvégén
Járatsűrűség egy vonatpár egy vonatpár egy vonatpár

A Napfürdő és Jégmadár expresszvonatok az emeletes KISS motorvonatokkal közlekednek, melyet mindenképpen érdemes kipróbálni! Utazás közben az emeletről különleges panoráma nyílik a tóra! A vonatok légkondicionáltak, WiFi-vel és konnektorokkal felszereltek. A járműveken 12 kerékpár szállítható, melyeket akadálymentesen, könnyen lehet a peronról a vonatra tenni. A vonatokra díjmentes helyjegy váltása szükséges, az ülőhely garantált.

 

 

Bagolyvonatok, ha éjszaka utaznál a Balatonra

Déli part

Jó hír a Siófokon szórakozóknak, hogy idén sűrűbben járnak a vonatok, két pár új Bagolyvonat közlekedik, így a hétvégi éjszakákon csaknem minden órában indul vonat. Keszthelyre és Keszthelyről is javul az éjszakai eljutás az új vonatok által. A Bagolyvonatok idén nagyrészt FLIRT motorvonatokkal közlekednek. Újdonság, hogy már nem csak hétvégén, hanem hétköznap is közlekednek egyes Bagolyvonatok a déli parton.

Északi part

Az idei évben az északi parton is járnak Bagolyvonatok. Egyes vonatok minden nap közlekednek, valamint csütörtök/péntek, péntek/szombat, illetve szombat/vasárnap éjszakákon további vonatok indulnak éjfél után a Székesfehérvárról és Tapolcáról. Székesfehérváron átszállással lehetséges a továbbutazás Budapest felé/felől is.

Keszthely – Tapolca között is indítunk Bagolyvonatokat a csütörtök/péntek, péntek/szombat, illetve szombat/vasárnap éjszakákon.

Nézd meg a többi, balatoni vonatjáratokról szóló cikket is!

Forrás: mavcsoport.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva