2020.02.04. 04:20
Bújjunk bőrdzsekibe idén tavasszal is
Hirdetés - Az év elejére a tél már jócskán belakta magát mindennapjainkba. Ám az idő múlásával a tavasz ígérete is fokozatosan erősödik. Nem árt, ha ruhatárunkat is felkészítjük a természet ébredésére. Az átmeneti idők trendi és praktikus kiegészítője lehet egy divatos bőrkabát, ami hasznos társunk lesz a szeszélyes hónapokban.

A vagányság múltja

A férfi bőrdzsekik elterjedése a 20. század elejére vezet minket vissza. Ekkoriban kezdtek megjelenni az úgynevezett pilóta dzseki, melyet értelemszerűen a hadsereg tagjai és pilótái hordtak előszeretettel. A háború végeztével a hazatérő pilóták motoros bandákba verődtek, nem szabadultak azonban meg stílusos bőrkabátjaiktól, így idővel ki is alakult a bőr motorosdzseki, mely napjainkban is a dzseki trend egyik kedvelt darabja.

A ruhadarab kultuszát tovább növelte a hírességek kultikus filmjeiben való feltűnése is, hiszen ha Marlon Brando, James Dean, vagy Steve McQueen is bőrdzsekiben mozog a vásznon, elkerülhetetlen a stílus berobbanása a köztudatba. A ’80-as években már alapdarabnak számítottak a férfi bőrdzsekik. Sokan igyekeztek modernizálni azokat, flitterekkel, szegecsekkel díszítve az alapdarabokat. Az ilyen „felturbózott” változatok a zenei szubkultúra jelentős darabjai lettek és egyre elterjedtebbé váltak a nők körében is.

A ruhadarab sikere azóta is töretlen. Minden divatbemutató elmaradhatatlan kellékei és a boltok többségében is találkozhatunk velük, különböző árfekvésekben. Azt pedig bizton állíthatjuk, hogy az emberek többségének szekrényében – legyen az férfi vagy nő – lapult már, vagy lapulni fog egy-egy ilyen darab. Ám mivel alapvetően egy rendkívül maszkulin ruhadarabról beszélünk, lássuk milyen variációkkal találkozhatunk, ha stílusos, minőségi férfi bőrdzsekire vágyunk?

Hanyag, modern elegancia

A bőrdzsekik és bőrkabátok egy stílusos átmenetet képeznek a lezserebb, vagány és a hagyományosabb, elegáns viseletek között. Ez persze nagyban múlik a dzseki fazonján, szabásán is. A fast fashion korában sokszor találkozhatunk a fazonra kiváló, ám olcsóbb alapanyagból készült dzsekikkel. A műbőr, velúrbőr kabátok olcsóbb megoldást jelentenek, ám minőségre és tartósságra meg sem közelítik egy valódi bőrből készült dzsekiket.

Egy modern, klasszikus ruhadarab, amivel nem lehet mellélőni

Egy modern, klasszikus ruhadarab, amivel nem lehet mellélőni

Ha hosszabb távra tervezünk, érdemes inkább egy stílusos bőrdzsekit, bőrkabátot beszerezni. A leggyakoribb alapanyagok között a báránybőrt találjuk, hiszen széles körben elérhető, jól kezelhető alapanyag. A színekkel sem lehet gond, hiszen a technológia lehetővé teszi a ruhadarabok beszínezését, ám a tendencia szerint mégis a klasszikusnak számító fekete és barna árnyalatok hódítanak a férfi bőrdzsekik piacán.

A szabás szempontjából is van lehetőségünk a válogatásra. A vagányabb, modern stílust képviselik a rövidebb szabású motoros és pilóta dzseki. Utóbbiak gyakori kiegészítője a szőrme vagy gyapjúgallér. Emellett a konvencionálisabb stílust képviselők is megtalálhatják számításaikat. A hosszabb szabású bőr és velúrbőr kabátok az elegánsabb ruhák rétegét képviselik, mégis felvillantva valamit a már említett vagány, laza jellegből. És ha nem szeretnénk tavaszig várni, érdemes megfontolni egy bélelt bőrkabát beszerzését, hiszen, ha egy jó minőségű szőrme- vagy gyapjúbéléssel párosítjuk, a zimankós napokon is megbízhatóan védi meg viselőjét a hideg elől.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva