2019.05.07. 17:00
Bujtor István imádta a Balatont – 77 éves lenne
Tíz éve csatlakozott az égi filmesek csapatához Bujtor István, akinek filmjeiben Tihany, Szemes, Füred és Csopak is megjelent. A művész a Balaton szerelmese volt – rá emlékezünk ezzel az anyaggal.

A magyar Bud Spencer emlékét ma többek között számtalan filmje, egy veszprémi dombormű és egy füredi szobor is őrzi.

A Balaton mindig központi szerepet töltött be életében. Gyerekkorában gyakran járt családjával Balatonszemesre, itt szeretett bele a tóba. A sportok közül – a kosárlabda mellett – a vitorlázás jelentett kikapcsolódást számára, nem csak hobbi szinten, de profi versenyzőként is rajthoz állt. Rendkívül jól teljesített, hatszoros magyar bajnokként állhatott a dobogó tetejére.

1980-ban találta ki Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját. Legemlékezetesebb filmjének A Pogány Madonnának is őt tette meg főszereplőjévé, oldalán a Kern András alakította Kardos doktorral. Ezt pedig követték az újabb filmek, hatalmas nézettséggel és közönségsikerrel kísérve.

2013. május 5-én Balatonfüreden, a Vitorlás téren felavatták egész alakos szobrát. Farkas Ádám, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása kormányosként ábrázolja Bujtort a Rabonbán hajón. Végső nyughelye is imádott tava mellett, Balatonszemesen található.

Bujtor István színész, rendezõ szobra (alternatív címe: Balatoni legenda) a Vitorlás téren.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Filmjeit nem csak Magyarországon, de Nyugat-Európában is gyakran játszották a tévéadók. A helyszínük pedig mi más lehetett volna, mint a festői Balaton.

2007 őszén választották meg a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójává. Halála után, 2010-ben a veszprémi Játékszín hivatalosan az ő és féltestvére, Latinovics Zoltán nevét viseli. Emellett 2011 óta adják át a Bujtor-gyűrűt a színház háttérmunkásainak elismerésére.

2014-ben a Veol.hu tudósított arról, hogy Dombovári Tamás és Fábián Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság két rendőre, akik civilben, mint Ötvös Csöpi, azaz Bujtor István és Kardos doktor, alias Kern András, egy 27 éves, korabeli rendőrautóval jöttek el és elevenítették fel a filmben látott rendőri nyomozásokat.

Forrás: veol.hu

Kiemelt kép / MTI Fotó: Friedmann Endre

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva