Krausz Andrea | 2019.06.07. 09:40
Busák ugrálnak ki a vízből Siófokon – exkluzív
Ritka jelenséget videóztak le horgászok Siófokon. Busacsapatok ugráltak ki a Balatonból, egészen közel a parthoz.

Nem mindennapi látványban volt részük azoknak a horgászoknak és járókelőknek, akik június 6-án hajnalban Siófokon, az Aranypart közelében jártak. A busák kiúsztak a parthoz és hatalmas ugrálásba kezdtek. Csak úgy fröcsögött a víz a magasra „repülő” nagy testű halaktól.

Az egyik horgász eljuttatta a likeBalatonhoz azokat a videókat, amelyeket a telefonjával rögzített a helyszínen. Bár nyilatkozni nem akart, annyit elárult, hogy volt olyan busa, amelyik a partra is kiugrott és ott vergődött a lába előtt.

Itt látható az ugráló busákról a videó:

Több tucat példány verődött össze ezen a partszakaszon és kezdett bele a különleges lubickolásba.

A délelőtt folyamán aztán többen is jelezték, hogy rengeteg úszkáló busát láttak a part mentén, de ahogy melegedett a levegő, egyre ritkábban lehetett már őket észlelni, mert elúsztak a mélyebb víz felé.

A szakirodalom szerint megfelelő hidrometeorológia környezetben, például június elején, amikor nagy mennyiségű csapadék esik és elég meleg, 23-24 C-os vízhőmérséklet, akkor a busák nagyobb tömegben jelenhetnek meg a befolyókon: a Nyugati-övcsatornán, vagy a Keleti Bozóton. Az is elég ritka jelenség, hát még a mostani, ráadásul most még csak 20 C°-os a tó!

Szatóri János horgász is látta reggel a busacsapatokat ugrálni, mint mondja, a mozgás oka talán az lehet, hogy ezek a halak ilyenkor ívni próbálnak, de ahhoz folyóvízre lenne szükségük. (A Balatonban nem ívnak.) Azt is tapasztalják a horgászok, hogy a busa ijedős hal, vagyis ha például motorcsónak halad el mellettük, akkor is kiugrálnak a vízből, de lehet, hogy most túlságosan kimerészkedtek a part közelébe, és ott egy vízibicikli-állványtól is megijedtek, ami hirtelen az útjukba került.

Itt láthatjátok a videót a horgásszal:

A Távol-Keletről származó busát hivatalosan 1972-1983 között telepítették a Balatonba, tehát tájidegen a magyar tengerben. Éveken át folyt a szelektív halászatuk, de nem volt eredményes, végül 2013 végén teljesen leállt a halászat a tavon. Lebegő növényi és állati szervezetekkel, vagyis planktonokkal táplálkozik. Nem szaporodik a Balatonban, mivel még se ikrát, se ivadékot, se kis busát nem találtak a kutatók. Egy-egy példány 25-30 évet él, vagyis mára ki kellett volna pusztulniuk a tóból, de nem így történt.

A Balaton vízrendszerén működő tógazdaságokból valószínűleg rendszeresen szöktek ki fiatalkorú (előnevelt, egynyaras) kis busák, melyek alkothatják a ma élő állományt, ezért nemrég hoztak egy olyan intézkedést, amely megtiltja a Balaton vízgyűjtő területén működő haltermelési létesítményeknek a busaivadékok nevelését. Nemrég a Nyugati-övcsatornán létesítettek egy halrácsot, ami az ívási vándorlás idején zárnak le. A szerkezet a Balatonból felúszó nem őshonos busákat a csatornahálózat felső szakaszán tartja, így a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a vízrendszerből eltávolíthatja őket, melynek köszönhetően folyamatosan csökken az állomány a tóban.

Összeállította: Krausz Andrea

(Borítókép: Pettyes busa, fotó: bodorka.info.hu)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva