Krausz Andrea | 2020.01.24. 13:02
Busókkal bulizhatunk és kolbászt is tölthetünk Siófokon
Több ezer vendéget várnak a hétvégén Siófokra, a hajóállomásra, ahol harmadik alkalommal rendezik meg a Toros Party-t, vagyis a disznóvágáshoz kapcsolódó kétnapos fesztivált.

A hideg, januári idő ellenére várhatóan idén is benépesül a város egyik legszebb rendezvényterülete. A hajóállomáson már reggel elindul a dínomdánom, a Toros Party első napján több mint 10 mohácsi busó szórakoztatja a közönséget, akikkel idén egy busómaszk-készítő népi iparművész is érkezik.

– Szombaton 8 órakor, vasárnap pedig 9 órakor kezdődik a látványdisznóvágás. A szúrás kivételével minden a hajóállomáson történik, tehát a pörzsölés, a mosás, a feldolgozás – mondta a likeBalatonnak Máté Ferenc főszervező, a Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesület elnöke. – Be is lehet csatlakozni a feldolgozás folyamatába, tavaly a gyerekeket is bevontuk mosni a malacot, ami óriási sikert aratott. Újdonság lesz idén az a gyermekjátszótér, amely 20 darab kisebb szalmabálából áll és a kicsik ingyenesen használhatják.

Közelről meg lehet csodálni a disznó feldolgozását (Fotó: Sonline.hu)

– A disznókból a helyszínen pecsenye, hurka, kolbász készül, de lesz belőlük gombócos káposzta és kisütjük a zsírját is, tehát friss töpörtyűt is lehet majd vásárolni, ráadásul parázson malacsütésre is sor kerül. Szombaton 11 csapat részvételével megrendezzük a kolbásztöltő versenyünket. A résztvevők délelőtt 5 kg darált húst kapnak, amiből kolbászt töltenek. Ezen kívül el kell még készíteni egy toros tálat, vagyis egy disznóvágáshoz kapcsolódó, továbbgondolt ételt, ami a résztvevők fantáziájára van bízva. Tavaly a balatonvilágosi hölgyek aszalt szilvás grillkolbásszal rukkoltak elő, ami döbbenetesen finom volt – emelte ki a főszervező.

Toros tálakat is készítenek a versenyzők (Fotó: Sonline.hu)

– Idén is bízunk a különlegességek megjelenésében, hiszen egy szlovák és a gyergyói csapatunk is lesz, akik megmérettetik magukat. A zsűrit helyi vendéglátósok alkotják, de helyet kap egy szlovák hölgy séf, valamint Madarász Ildikó, a Balatoni nyár séfje is – foglalta össze Máté Ferenc.

– Sokak számára vonzó, hogy a Balaton-parton rendezzük a Toros Party-t, és eddig minden évben gyönyörű idő volt. Szeretik az emberek közelről megnézni a kolbásztöltő csapatokat, és sok kisgyereket azért hoznak el, mert még sohasem láttak busókat. Ezért is vonzó a rendezvény, ami reméljük, hogy idén több ezer embert vonz Siófokra – mondta Máté Ferenc.

Sokan kíváncsiak a mohácsi busókra és a műjégpályára is (Fotó: Sonline.hu)

A kora délutáni eredményhirdetésig helyi fellépők szórakoztatják a közönséget, este pedig retro diszkóval zárul a szombati nap.

Január 26-án, vasárnap a disznóvágás mellett farsangi fánksütés szerepel a programban. A torkoskodás mellett az aktív kikapcsolódás is szerepet kap, hiszen a Balatuning Egyesület megrendezi a II. Siófoki Maszka Run & Asszonyfarsangot.

A vidám, jelmezes sportprogramon egy régi somogyi hagyományt felelevenítve a nők férfias maszkát ölthetnek, és egy időre a férfiak bőrébe bújhatnak. A bárki számára teljesíthető futóversenyen minden induló érmet kap és a futás befejeztével mindenki elfogyaszthatja a frissen kisült, illatozó szalagos fánkját. Emellett a Siófoki Jégkikötő is várja a korcsolyázni vágyókat a Farsangi Toros Party ideje alatt.

A III. Toros Party részletes programját itt lehet olvasni!

A II. Maszka Run & Asszonyfarsangról itt tájékozódhatsz!

Nyitókép: Sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva