Krausz Andrea | 2018.11.03. 17:07
Múmiák, tökök és macskák futottak Siófokon
Közel félezren jöttünk össze Siófokon, a Tökös futáson. A szabadidős sportesemény egyik vonzereje a jelmezes részvétel volt, a másik pedig a mindenki számára teljesíthető 1500 méteres táv.

Meg is jelentek jó páran valamilyen halloweenes jelmezben. Akik futottak, egyszerű boszorkánykalapot, tökös fejdíszt vagy maszkot kaptak magukra, hogy szabadon mozoghassanak. Én is a könnyen kivitelezhető macskasminket választottam, igaz Kormi macskám akkorát ugrott, amikor a fürdőszobából kiléptem, hogy majdnem legázolta a vázát.

Pedig ő nem is látta a múmiát, aki egy edzőtrikós, zöld szoknyás kutyával, valamint két nyuszibiciklis, fekete köpenyes mesehőssel állt rajthoz. De volt, aki dinócsontváznak, boszinak vagy éppen takarítónéninek öltözött.

A kutyus is együtt futott a családdal (Fotó: Krausz Andrea)

A két legmenőbb résztvevő töknek maszkírozta magát. Tatár Kiss Krisztina és kislánya, a 7 éves Szelőczey Lili Abonyból érkeztek. Elmondásuk szerint együtt készítették a jelmezüket, vettek néhány méter narancssárga anyagot, amit a nagymama gyorsan rájuk szabott. Együtt rajzolták meg fekete tollal a tök mintáját, Krisztina pedig gyorsan kötött két narancssárga sapkát, a kötögetés ugyanis az egyik hobbija a futás mellett.

Nem véletlenül keveredtek Siófokra, van itt egy házuk, ahová rendszeresen lejárnak. A jelmezes Tökös futás különösen felkeltette a figyelmüket, úgyhogy ezúttal is érdemes volt 200 kilométert utazni a Balatonra.

Szelfi az Abonyból érkező, tökjelmezes futókkal (Fotó: Krausz Andrea)

A bemelegítés a Víztorony előtt zajlott, a rajt- és célvonal pedig két hatalmas tök között lett kijelölve a Fő téren. Molnár Éva főszervező, a Balatuning Egyesület vezetője elmondta, hogy nem volt egyszerű megszervezni, hogy a két rekordméretű dísztök Gárdonyból Siófokra érkezzen. A legnagyobb egyébként 260 kilót nyom, amivel Keszler László hobbikertész több versenyen is elnyerte a Tökkirály címet.

A rendezvényről Molnár Éva főszervező beszélt:

A Tökös futáson, amely kapcsolódik a város 50. évfordulóját ünneplő programsorozathoz, lehetett sétálni, rollerezni, görkorizni és bringázni is, a lényeg az volt, hogy a hobbisportolók mellett megmozduljanak azok is, akiknek egy profi futóverseny túl nagy kihívást jelentene.

Együtt kocogtak kisgyerekek és szüleik vagy épp nagyszüleik, de volt, aki egyszerűen csak jól érezte magát, mint Perényi Gáborné és 3 éves kislánya, Petra. Felültek a biciklire és tekertek egyet.

Perényiné egyébként a Balatuning Egyesület minden rendezvényére eljön, voltak már nyuszis futáson is. Mint mondta, szól a zene, mindenki jól érzi magát, és szerinte lehetne több ilyen rendezvény is.

Együtt futott minden generáció (Fotó: Krausz Andrea)

Az esemény megszervezésében egyébként több civil szervezet is komoly szerepet vállalt. A Nők Együtt Egyesület tagjai profin bonyolították a nevezést, a célban ők osztották az ajándékokat és a tartós műanyag tányérokat, poharakat és ők sütötték a tökös lasagnét, amiből mindenkinek jutott.

Legközelebb egyébként Mikulás-futást rendez a Balatuning Egyesület. Nem találjátok ki, hogy minek fogunk öltözni?!

További fotók a Tökös futásról:

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva