2020.01.23. 21:00
Csak óvatosan! Erre figyelj síelés közben
A téli szezonban rendszeresen találkoznak az orvosok síelés közben bekövetkezett sérülésekkel, ennek kapcsán érdeklődtünk, milyen veszélyeket rejt magában a sportág.

Mintha nem lenne holnap – bár sokakra jellemző, de éppen így nem szabad síelni, különben garantáltan beüt a baj.

– A magyarok többsége évente egyszer jut el síelni, akkor viszont nyitástól zárásig pályán vannak, és ahogy fárad az ember, úgy nő a balesetveszély, erre mindenképp érdemes odafigyelni. Minden nap, mielőtt felmegyünk a pályára, melegítsünk be, no meg természetesen a védőfelszerelésről sem szabad megfeledkezni. Baleseti szempontból a térd- és a szalagsérülések jellemzőek leginkább, illetve ezek mellett a lábszártörés is gyakorta előfordul. A boka ritkábban sérül, mert a bakancs szerencsére jól fogja az ember lábát – mondta a csupasport.hu-nak dr. Kandár Zoltán baleseti sebész főorvos a sísérülésekkel kapcsolatban.

Január 25-én műhavas sífutás lesz Alsóörsön, érdemes megismerkedni ezzel a különleges sportággal.

 

Dr. Kandár Zoltán hangsúlyozta, hogy – nem tanácsos a karosszékből felállva rögtön nekiállni síelni, ahogy a nap elején is érdemes bemelegíteni, úgy az sem árt, hogy megfelelő edzettségi állapotban vágjunk neki a hegyeknek, hiszen ha fizikailag jó állapotban vagyunk, odafigyelünk a bemelegítésre, a védőfelszerelésekre, valamint a testünk jelzéseikre, akkor jelentősen csökkenthetjük a sérülés kockázatát –

Azonban! Még így is előfordulhat, hogy megtörténik a baj, ezért biztosítás nélkül senki se induljon útnak, hiszen adott esetben egy helikopteres mentés horribilis összeget emészthet fel.

– Az pedig már a sérüléstől is függ, hogy hol érdemes ellátni a balesetet szenvedő síelőt. A kinti kórházak sem feltétlenül jobbak, mint az itthoniak, viszont valószínűleg drágábbak, és utána még haza is kell jutni. Súlyos sérülés esetén persze minél előbb el kell látni az embert, tehát lábszártöréssel senki se utazgasson, de kisebb probléma esetén az első ellátás, például egy gipszelés után már itthon is lehet folytatni az orvosi ellátást és a felépülést – hangsúlyozta a szakember.

Mindent az ország legnépszerűbb sípályájáról, az eplényi síarénáról itt!

 

 

Ami a felépülés idejét illeti, az egyértelműen sérülésfüggő, néhány héttől több hónapig terjedhet, sokkal jobb azonban, ha egészségesen és megfelelő állapotban megyünk síelni, hiszen akkor a mozgást is jobban élvezzük.

Nyitókép: Facebook/Intersport Síaréna Eplény

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva