Krausz Andrea | 2019.09.25. 11:01
Csak úgy zuhognak a Balatonba a pontyok
Elkezdődött az őszi haltelepítési szezon a Balatonnál. A háromnyaras pontyokat elsőként Siófok partjainál engedték bele a vízbe. Amíg az időjárás engedi, folyamatosak zajlik a telepítés a tó mindhárom medencéjében.

Négy fuvarral összesen 17 385 kg ponty csúszdázott be első napon a vízbe Balatonszéplakon, a Cinege-patak torkolatánál, valamint az Arany-parton. A gyönyörű példányokat előzőleg a balatonlelle-irmapusztai halastavakból halászták le, majd kamionokkal szállították Siófokra.

Lehalászás Balatonlelle-Irmapusztán (Fotó: facebook/Balatoni Hal)

A gépjárműről egy csúszda segítségével engedték a magyar tengerbe a halakat. Csak úgy zuhogtak be a tóba, Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője kézzel meg is tudta fogni őket a kis vízben.

Nézzétek meg a videót!

Élő bejelentkezés a siófoki pontytelepítésről

Élő bejelentkezés a siófoki pontytelepítésről

Közzétette: Balatoni Hal – 2019. szeptember 23., hétfő

Eddig az éves pontymennyiség közel egynegyedét telepítette be a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BNHPZrt.). A cég szakemberei azt ígérik, hogy karácsonyig nemcsak az előírt 300 tonnát teljesítik, hanem jóval többet. Tavaly például mintegy 65 tonnával sikerült meghaladni a kvótát.

Nem csak pontytelepítés zajlik majd a jövőben, süllőre is számíthatnak a horgászok. Az év eddigi időszakában 2,5 tonna kétnyaras süllő került kihelyezésre, tehát a 6 tonnás kötelezettség nagy része még hátravan.

Balinból 30 600 darab (921 kg) kétnyaras és 60 000 darab előnevelt, saját tógazdaságból származó példány került a Balatonba, emellett telepítettek 600 darab kétnyaras és 3000 darab egynyaras kősüllőt, valamint 200 kilogramm compót.

Ezen a videón az apró kősüllők és balinok nyári telepítése látható:

Ahogy ígértük, ez úton tesszük közzé a múlt heti egynyaras kősüllő és kétnyaras balin telepítésének videóját. A képsorokon láthatók a lehalászat, a számolás és a telepítés módja mellett víz alatti felvételek is az elúszó halakról. 🙂 😉 #haltelepites #balatonihaltelepites #balatonihalgazdalkodas #balatonihorgaszat #balin #kosullo #nyaronistelepitunk

Közzétette: Balatoni Hal – 2019. augusztus 23., péntek

Májusban 268 000 darab előnevelt csuka telepítése már megtörtént, ebben a nonprofit cég segítségére voltak a Balaton-környéki horgászegyesületek is.

Bieber Attila 13,5 kg-os, 100 cm hosszú csukát fogott az északi parton 2019 májusában (Fotó: facebook/Balatoni Hal)

A nyár folyamán 775 000 darab előnevelt pontyot telepítettek a Balatonba, 250 000 darabot pedig a Kis-Balatonba, ahová ezzel egy időben 40 000 darab előnevelt süllő és 60 000 darab előnevelt csuka is került.

A haltelepítések 24 további helyszínére továbbra is meginvitálják a cég szakemberei a helyi horgászegyesületek képviselőit. A telepítések nyilvánosak, az időpontot és helyszínt minden esetben a BHNP Zrt. honlapján előre jelzik. Ahogyan a korábbi években, úgy most is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a Balaton mindhárom medencéjébe egyenlő arányban kerüljenek friss telepítésű halak.

Érdekelnek a legnagyobb fogások és rekordok Balatonban? Itt elolvashatod!

Összeállította: Krausz Andrea

Nyitókép: facebook/Balatoni Hal

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva