Krausz Andrea | 2021.06.27. 14:00
Csőből zúdultak az apró pontyok a Balatonba
Alig pár centis előnevelt kis pontyokat engedtek a tóba. Összesen 253 ezer darabot telepítettek a Kis-Balaton I. számú tározójába. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a nyár folyamán is több helyszínen folytatják a haltelepítéseket.

A szakemberek a szivornyás leengedést alkalmazták, vagyis egy csőből zúdultak be a nagy vízbe a tökmag nagyságú pontyocskák. Szivornyás leengedésnél a közlekedő edények elvét használják ki, vagyis feltöltik az csövet vízzel, majd a halszállító kádjaiból a gravitációnak köszönhetően folynak a vízbe a halacskák.

Most még milyen aprók!
Fotó: balatonhal.hu – hivatalos

Két helyszínen osztották szét a telepítendő egyedeket: egyrészt a zalavári hídnál, másrészt a tározótér központi részén, az egykori halászháznál eresztették a kispontyokat új élőhelyükre.

Ezek a mini halak egészen pontosan balatoni sudárpontyok, vagyis balatoni ősökkel rendelkeznek: nyurgás, pikkelyes formájúak.

A szállító autóról csövön keresztül folytak be a Kis-Balaton vizébe
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

Az előnevelt pontyok előállítását és telepítését “A balatoni sudárponty nemesítését megalapozó szaporodásbiológiai paraméterek egzakt vizsgálata” című projekt keretében az Agrárminisztérium támogatta. A projekt megvalósulása a MATE-AKI Halgazdálkodási Tanszékével való szakmai együttműködésben történik. A tógazdaságokban előnevelt sudárpontyokkal elősegítik az őshonos fajok szaporodását, így a Balaton fenntartható halgazdálkodását.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a nyár folyamán is több helyszínen folytatják a haltelepítéseket.

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva