Krausz Andrea | 2019.08.16. 21:36
Csodálatos légzuhatag szivárvánnyal a Balatonon
Péntek este furcsa jelenség tanúi voltunk: Siófok keleti városrészére jégeső zúdult, de 4 kilométerrel odébb egy csepp eső sem esett. Amíg Siófok-Balatonszabadi-Sóstó térségében jéggel dobálóztunk, addig a központban száraz lábbal sétálgattak a vendégek. Mint megtudtuk, légzuhatag alakult ki.

A csodálatos jelenségről ilyen fotókat láthatunk a Met Hír közösségi oldalán. Ezt nézd meg! Még a szivárvány is látszik az északi partról!

 

A Balatonalmádi felett keletkező zivatargóc miatt a Balaton keleti medencéjében másodfokú viharjelzés volt érvényben, a középsőben elsőfokú, amíg a nyugati medence térségére nem is adtak ki viharjelzést a meteorológusok.

18 óra körül intenzív záporeső volt Siófok-Balatonszabadi-Sóstón, miközben szinte végig sütött a nap. Hömpölygött a víz az utcákon, a csatornák nem tudták elnyelni az esővizet. Pár perc elteltével megérkezett a borsó nagyságú jég is, a jégdarabok az eső után is megmaradtak a bokor aljában.

Ilyen volt a jégeső a Bocskai utcában:

Mint megtudtuk, a heves esőzés csak erre a kis területre korlátozódott, máshol szinte semmi sem volt a városban. Az intenzív zápor közben sokszor kibukkant a nap, már alig vártuk, hogy megjelenjen a szivárvány, ami viszont az egész város felett átívelt.

Szivárvány a légzuhatag után (Fotó: Krausz Andrea)

– Egy okklúziós front vonult át a Balaton felett a déli órákban, amelyhez már akkor is kapcsolódtak záporok, zivatarok – mondta a likeBalatonnak Szilágyi Eszter meteorológus. – A Balaton körül kiadósabb mennyiségű csapadék ekkor nem hullott, Balatonedericsen rögzített egyedül a műszer mérhető mennyiséget (12,5 mm). A front mögött is kialakultak további záporok, zivatarok. A kora esti órákban a keleti medence felett fejlődött közvetlenül egy zivatarfelhő, amelyhez intenzív villámtevékenység és 40-50 km/órás széllökések kapcsolódtak, Siófok-Balatonszabadiban pedig jégesőt észleltek.

A zivatarok sajátossága, hogy lokálisan kapcsolódik hozzájuk nagy mennyiségű csapadék. Így fordulhatott elő, hogy Siófok belvárosában és a Siófoki Viharjelző Obszervatórium környékén nem tapasztaltak csapadékot, pár kilométerrel odébb viszont olyan jelentős mennyiség hullott, hogy hirtelen nem tudták elvezetni a csatornák – emelte ki Szilágyi Eszter, aki szerint a Balatonalmádi felett, a keleti medencében olyan gyorsan fejlődött a zivatar, hogy nagyjából 40 perc is elég volt, hogy jéggel érkezzen a csapadék Balatonszabadira.

Balatonfüredi mólóról Siófok irányába fotózva ??☔

Közzétette: Fanni Takács – 2019. augusztus 16., péntek

A következő napokban azonban javul az időjárás jellege. Szombattól száraz, egyre melegedő idő vár ránk, a legmagasabb nappali hőmérséklet a hét utolsó napján már 30 fok körül alakul. A Balaton vize nagyon kellemes, Siófoknál 23,5 fokos a hőmérséklete.

Látványos felvétel a tegnap délutáni balatoni légzuhatagról Alsóörsről!

Látványos felvétel a tegnap délutáni balatoni légzuhatagról Alsóörsről!A videót köszönjük Dézsi-Gregor Alexandrának!

Közzétette: Met Hír – 2019. augusztus 17., szombat

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Borítókép: Facebook/Met Hír/ Juhász Márti

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva