viharjelzés: Siófoknál 2
25°
27° 19°
É
11 km/h
2018.09.18. 10:00
Csodás panoráma a balatoni túra jutalma
Még sokáig marad a kellemes napsütéses meleg idő, érdemes kihasználni, és sétálni egy jót a vasárnapi ebéd után. Vagy vigyünk magunkkal piknikkosarat is a kirándulásra.

Mutatunk pár kirándulóhelyet a Balaton északi-partján, Veszprém megyében, amit érdemes felkeresni, ha a természetbe vágyunk.

Tihanyi Belső-tó

Naplemente a tihanyi Belső-tónál Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Tihannyal kapcsolatban sokaknak a balatoni panoráma jut azonnal eszükbe, pedig egy belső tóval is rendelkezik a település. Horgászoknak az egyik legjobb program. A tótól körülbelül fél óra sétára van az Aranyház-gejzírkúp, melyhez turistaösvények vezetnek. A kilátásért érdemes megmászni a sziklákat.

Koloska-völgy

Koloska-völgy Fotó: Sági Ági/napló

A Balatonfürednél található Koloska-völgy magában foglalja az arácsi völgynet, Koloska-forrásokat, Koloska völgyi kirándulóhelyet és a védett Természetrajzi tanösvényt. A térség tüdejének is szokták nevezni, mert biztosítja a tiszta, friss levegőt a környék településeinek. Aki igazi bakonyi természeti élményt keres, ide látogasson el. Érdemes felkészülni arra, hogy Balatonfüredhez képest, itt mindig pár fokkal hűvösebb van.

Csingervölgy

Csingervölgy Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Régebben számos bánya működött a völgyben, az 1960-as években ezért is hozták itt létre a bányászati múzeumot, ahol megismerhetjük az iparág magyarországi történelmét. A kíváncsibbak egy látogatásra kialakított tárnába is bemehetnek. Ma már inkább a természet közelségére vágyó kirándulók, turisták látogatják a festői szépségű völgyet. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen forrásokra, barlangokra és erdei pihenőhelyekre bukkanhatunk itt.

Római fürdő

Római fürdő Fotó: Nagy Lajos /napló

Bakonynána és Jásd között találhatjuk meg egy igazán vadregényes részen a Római fürdőt. A területet sziklafalak és a róluk lezúduló vízesések alakították ki. Az országos kéktúra nyomvonalát követve a Gaja patak vízeséséhez is eljuthatunk. Régebbi időkben gyakran tanyáztak itt betyárok, a legendák szerint több rejtekhelyük is volt ezen a részen. A vízeséstől jobbra, a patak déli partján vezető meredek, csúszós ösvényen érhetjük el a Savanyó Jóska-barlang bejáratát.

Badacsony


A badacsonyi kikötő Fotó: Tóth B. Zsuzsa/napló

A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb hegye, ezért a már innen elénk táruló csodás balatoni panorámáért is érdemes meglátogatni. Akik kulturálódásra vágynak, azoknak érdemes felkeresni az itt található számos kápolna vagy templom egyikét. A romantikus lelkeket rendületlenül várja a Rózsakő, ahol egymásnak háttal ülve az eljegyzésünket is felsőbb erőkre bízhatjuk. Ha már itt járunk, ki ne hagyjuk a borospincéket, ahol a legjobb helyi borokat kóstolhatjuk meg.

Hegyestű

Hegyestű Fotó: Pesty Márton/ napló

Monoszló és Zánka között találhatjuk meg Hegyestűt, a Balaton-felvidék egyik legérdekesebb és egyben hazánkban egyedülálló természeti jelenségét. Az elmúlt évtizedek bányászati tevékenysége miatt feltárult a hegy belső szerkezete és ezzel láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva