Varga Andor / zaol.hu | 2021.03.18. 14:00
Csókolj meg! Vagy legalább ments meg! - ilyen, ha béka van a nyaraló vízóra aknájában
A vízóra aknákba és pincékbe esett békák hálásak lesznek, ha kimented őket a fogságból. Azt nem garantáljuk, hogy cserébe herceggé vagy hercegnővé változnak, de ezzel sokat teszel a környezetvédelemért.

Figyelembe véve, hogy Magyarországon a statisztikák szerint mintegy 2,3 millió családi ház jellegű épület áll, könnyen előfordulhat, hogy a szárazföldi életmódot folytató békák sok ezres nagyságrendjét érinti egy természetvédelmi probléma: sokszor életfogytig tartó fogság pincékben, vízóra aknákban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság segítségét kéri az ügyben.

A civil szervezet közleménye szerint a településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is gyakran pottyannak vízóra aknákba, illetve tévednek pincékbe, ahol csapdába kerülhetnek és lassan eléhezve akár évekig, a halálukig sínylődhetnek.

Önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban.

A kétéltűek közé tartozó békáknak – még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is – vízre van ugyanis szükségük a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez.

A probléma első számú kárvallottjai a barna varangyok
Fotó: Orbán Zoltán/MME

 

Az állat- és természetvédelmi megfontolások mellett jelentős a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Idén hazánkban a zöld varangy viseli az év kétéltűje címet – vízóra aknában, pincében vele is jó eséllyel találkozhatunk
Fotó: Orbán Zoltán/MME

 

Szerencsére a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk azzal, ha az állatokat a vízóra aknákból, pincékből kiemelve (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) a kertben elengedjük, illetve ezeket a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.
Aki pedig még ennél is többet szeretne tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretne a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthet petarakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is nekik.

A békákat nyugodtan meg lehet fogni puszta kézzel – aki ezt nem szeretné, használjon rongyot, munkáskesztyűt
Fotó: Orbán Zoltán/MME

 

A jócselekedetek sorát pedig még megkoronázhatjuk azzal, ha a békamentés után annak adatait megosztjuk a szakemberekkel. Erre remek lehetőséget kínál az Országos kétéltű- és hüllőtérképezés honlapfelület, ahová a megfigyelési adat percek alatt feltölthető, hogy segítse pontosítani az adott faj országos elterjedéséről alkotott képet.

Arról az eshetőségről pedig szót sem ejtettünk még, hogy a mentés közben az adott béka akár szépséges hercegnővé vagy királyfivá változhat…

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva