2019.06.02. 21:53
Csopak nyerte a Nemzeti Regattát
A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai által 4. alkalommal megrendezett országos amatőr vitorlásfesztiválon 50 település mérte össze tudását Siófokon.

A résztvevő falvak és városok küldöttségei, csapatai megmérették magukat a Balatonon zajló vitorlásversenyen, a sárkányhajófutamokon, a Települési Ízek Utcájában zajló a főzőversenyen, és a standszépségversenyen.

Szombaton három előfutam zajlott a Nemzeti Regatta küzdelmében és eldőlt, hogy melyik 24 csapat jut a másnapi negyeddöntőkbe. Vasárnap két 12 csapatos negyeddöntővel folytatódott a verseny. Az elődöntőben már csak 12 csapat küzdött azért, hogy bekerüljön a vasárnapi döntőbe, ahol végül 6 csapat mérte össze tudását a dobogós helyekért.

Nemzeti Regatta 2019. (Fotó: Németh András)

A Balaton-parti települések bizonyultak a legjobbnak, hiszen az első helyet Csopak szerezte meg, második lett Alsóőrs, a harmadik pedig Balatonkenese csapata.

A vasárnapi ünnepélyes eredményhirdetésen az oklevelek, érmek, kupák és ajándékcsomagok mellett a BAHART a támogatók jóvoltából 500, 300 és 200 ezer Ft értékű településmarketingre fordítható keretösszeget, valamint 300, 200 és 150 ezer Ft értékű hajóbérlési lehetőséget ajánlott fel a vitorlásverseny dobogós csapatainak.
A Nemzeti Regatta nevű motoroshajó a 2020. évi hajózási szezonban a győztes település nevét viseli, így a hajó „Nemzeti Regatta – 2019 Csopak” néven szeli majd a habokat a Balatonon jövőre.

A hagyományokhoz híven ismét kiosztották a Holovits György „Gyúró” Emlékdíjat. A Magyar Vitorlás Szövetség különdíját minden évben a legjobb nem dobogós eredményt elérő, nem Balaton-parti település kapja. Ezúttal Iregszemcse vehette át ezt a díjat.

 

Idén rekordszámú nevezés érkezett a sárkányhajóversenyre, 22 település ebben a versenyszámban is megmérettette magát, igaz, hogy nem a Sió-csatornán, ahol a vízeresztés miatt tilos volt a vízen tartózkodni, hanem a Balatonon. Szombaton az időjárás miatt csak délután tudtak futamokat lebonyolítani, minden jelenlévő csapat egy futamot versenyzett, és az időeredmények alapján rangsoroltak a vasárnapi futamokra. Vasárnap egyenes kieséses menetrend szerint zajlott a verseny, a csapatonként mért időeredmények alapján állították fel a végső sorrendet.

A települések sárkányhajóversenyében az első helyet Baja szerezte meg, második lett Nyim, a harmadik pedig Szentendre.

Borbély Ferkó a sárkányhajók nyomában

Közzétette: Nemzeti Regatta – Hivatalos – 2019. június 2., vasárnap

 

Nagy sikert aratott a közönség körében a Települési Ízek Utcája, ahol a csapatok a főzőtudásukat is megcsillogtathatták. Az 50-ből 36 település háromféle szempont alapján próbálta a legfinomabb ízeket megalkotni a verseny alatt. Ügyelni kellett a tálalásra és az ízvilágra, és szerepet játszott a végeredmény alakulásában a profi zsűritagok összbenyomása is. A rendkívül szoros verseny miatt a zsűri több különdíjat is kiosztott.

A szombati főzőversenyen az első helyezést Csopak érte el, a „Házi hagymás cipóban sült csülök zöldfűszeres dresszinggel” elnevezésű étellel. Második lett Orfű, a „Husztóti paradicsomleves, medvehagymás süllőpofával, szárított vargányás kovászos kenyérrel az orfűi Malomból” valamint valamint a „Zöldfűszeres kéregben sült vaddisznószűz, Novák sajtos tarhonyarizottóval, spenóttextúrákkal” elnevezésű kreációkkal. Harmadik lett Miskolc a „Gesztelyi mangalicakostoló, ahogy még nem kostóltad” étekkel.

A vasárnapi főzőversenyen Nyim nyerte az első helyet az „Ugron Uram kedvencével”. Miskolc ezúttal második lett a „Nyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel” kreációval, a harmadik pedig Nagyszokoly lett a pörkölt-fánk-malacsült kompozícióval.

A főzőverseny különdíjairól, a színpadi produkciók végeredményéről, valamint a strand szépségversenyről a cikk végén lehet olvasni.

A vasárnap délutáni eredményhirdetésen adták át a Nemzeti Regatta Fődíját is. Ezt a címet annak a csapatnak ítéték oda, amely minden versenyszámban elindult és ért el kiváló eredményeket. Idén a fődíjas győztes összesen 16 település közül kerülhetett ki. Az összetett fődíjat végül Nyim települése vehette át.

Számos érdekes programot tartogatott még a fesztivál, hiszen négy sztárfellépőt is köszönthettek a hétvégén, koncertet adott: Vastag Csaba, az Irigy Hónaljmirigy, Péterfy Bori & Love Band és a fesztivál zárásaként a Hooligans zenekar. A gyermekeket játszósarok, körhinta ugrálóvár és különböző foglalkozások várták, valamint lehetőség volt szűrővizsgálatokra is az egészségszigeten.
A Nemzeti Regatta színes kavalkádjáról itt lehet olvasni.

Eredmények:

A települések vitorlásversenyének végeredménye:

I. helyezett: Csopak
II. helyezett: Alsóörs
III. helyezett: Balatonkenese

A Holovits György „Gyúró” Emlékdíjat Iregszemcse nyerte.

A települések sárkányhajó versenyének végeredménye:

I. helyezett: Baja
II. helyezett: Nyim
III. helyezett: Szentendre

A települési ízek versenyének helyezettjei és étkeik:

Szombati főzőverseny dobogós eredmények:

I. helyezett: Csopak – Házi hagymás cipóban sült csülök zöldfűszeres dresszinggel
II. helyezett: Orfű – Husztóti paradicsomleves, medvehagymás süllőpofával, szárított
vargányás kovászos kenyérrel az orfűi Malomból. Zöldfűszeres kéregben sült
vaddisznószűz, Novák sajtos tarhonyarizottóval, spenóttextúrákkal.
III. helyezett: Miskolc – Gesztelyi mangalicakostoló, ahogy még nem kostóltad

Szombati főzőverseny különdíjasok:

Legkreatívabb tálalás: Kaposvár – La Pergola halnyárs
Legszínvonalasabb vendéglátás: Baja – Füstölt harcsa, ahogy a Bácskaiak szeretik
Legkülönlegesebb ízvilág: Nagyszokoly – Pörkölt, fánk, malacsült

Vasárnapi főzőverseny dobogós eredmények:

I. helyezett: Nyim – Ugron Uram kedvence
II. helyezett: Miskolc – Nyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel
III. helyezett: Nagyszokoly – Pörkölt, fánk, malacsült

Vasárnapi főzőverseny különdíjasok:

Legkreatívabb tálalás: Iregszemcse – Kakaspörkölt túróscsuszával
Legszínvonalasabb vendéglátás: Budapest XVIII. kerület – Pestimrei Joe páros kézműves kolbász
Legkülönlegesebb ízvilág: Mohács – Vadpörkölt

Színpadi bemutatkozások, fellépések helyezettjei:

Szombati színpadi produkciók helyezettjei:

I. helyezett: Körmend
II. helyezett: Dombóvár
III. helyezett: Komárom

Vasárnapi színpadi produkciók helyezettjei:

I. helyezett: Tiszakécske
II. helyezett: Nyim
III. helyezett: Siófok

Települési stand szépségverseny helyezettjei:

I. helyezett: Makó
II. helyezett: Nyim
III. helyezett: Mohács

A Nemzeti Regatta Fődíját Nyim község nyerte el.

(Borítókép: Balatoni Hajózási Zrt.)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva