2019.07.26. 13:17
Csótányok a nyaralóban – mit lehet tenni ellenük?
Hirdetés - Kellemetlen kis meglepetés lehet, ha nyár elején vagy hetek elteltével nyaralódat nem üresen látod viszont. Megeshet, hogy még előtted beköltözött néhány undorító csótány, amiktől aztán csak nagy harcok árán tudsz majd megszabadulni.

Nincs is ahhoz fogható jó érzés, ha az ember néhanapján el tud vonulni a saját nyaralójába egy kicsit pihenni. Ilyenkor magunk mögött hagyjuk a napi gondokat, a munkahelyi stresszt és csak élvezzük a jó levegőt, a napfényt és azt, hogy sikerült egy kicsit kivonnunk magunkat a mindennapi mókuskerékből. Lehet a nyaralónk vízparton vagy egy kis eldugott falu legszélén, lehet luxusvilla vagy éppen egyszerű faházikó néha napján elkél egy alapos „terepszemle” itt is. Mert imitt-amott felütheti fejét a penész, a falak salétromosodásnak indulhatnak, vastag rétegben megtelepedhet a por, a lakástextíliákba befészkelhetik magukat a poratkák és minden máshova a csótányok is.

Ha hosszú ideig nem használod a nyaralód, megtörténhet, hogy tavasszal vagy nyáron, mikor újra leköltöznél, nem tudod azonnal megkezdeni a megérdemelt pihenésed mert akadhatnak olyan dolgok, amikkel még meg kell harcolnod. Ilyenek például a csótányok vagy másik ismert nevükön a svábbogarak, amik bizony nem válogatnak sem ház, sem panel, sem nyaraló között. Képesek észrevétlenül felkúszni még több emeletnyit is, ha pedig ételmaradékokat, morzsákat találnak rendszeresen ugyanott, akkor visszajáró vendégeid is lesznek. Néha pedig elég csak néhány hétre üresen hagynod a nyaralót, és máris „beköltöznek” ezek az irtózatos bogarak, amiknek sokszor nincs is közük a tisztasághoz, higiéniához, így lefolyókon, vízvezetéken is képesek felkúszni a házba minden ok nélkül. Bár valljuk be őszintén: a rovarok általában nem ok nélkül fordulnak elő az ingatlanokban.

És az évek múltán sajnos annyira immunisak lettek már, hogy egyes egyedeket még a legerősebb rovarirtókkal is alig lehet elpusztítani, így minden esetben érdemes szakember segítségét kérni, hiszen csak így lehet tőlük megszabadulni hosszútávon. Ahol pedig egy csótány van, ott nagy valószínűséggel rövid időn belül rengeteg lesz, így mire észbe kapsz, már azt látod, hogy hirtelen fénygyújtásra vagy mozgásra egy szempillantás alatt több tucat is szétszéled a házban.

Melyek a leggyakoribb csótányfajták?

A nálunk leggyakrabban előforduló csótány, a német csótány, amit sokan muszkabogár néven is ismernek. Ezt a csótányfajt Afrikából hurcoltuk be Európába csak úgy mint az amerikai csótányt is. A konyhai csótány vagy más nevén a svábbogár az a típus, ami szeret a lakásban, a konyhád környékén élősködni, de ha erdő közelében áll a nyaralód az is megeshet, hogy ezek közül egyik csótánytípussal sincs dolgod, hanem lapp erdei csótány vagy fakó erdei csótány húzta meg magát nálad. Mivel ezek a csótányok eléggé kicsik, nagyon jól tudnak rejtőzködni és álcázni magukat. Sajnos az is igaz rájuk, hogy könnyen ellenállókká válnak a rovarirtó szerekkel szemben, így lehet, hogy megpróbálod őket mindenféle otthoni praktikával megsemmisíteni, de ne lepődj meg azon sem, ha sikertelenek a próbálkozásaid. Nagyon szeretnek elrejtőzni például a burgonyás vagy hagymás zsákokban, de raktárakban, az üvegtartó rekeszek, ládák, kartondobozok is remek búvóhelyek a számukra. Általában a meleg és sötét helyeket imádják, amik tele vannak apró repedésekkel, vagy más kicsi nyílásokkal, mert ezeken keresztül vígan tudnak közlekedni anélkül, hogy azonnal észrevennéd őket.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva