Fábos Erika | 2019.08.11. 06:30
Délben hirtelen éjszakai sötét lett – a miniszterelnök is a Balatonhoz érkezett
1999-ben augusztus 11-én tízezrek ültek autóba, hogy a Balatonnál nézhessék meg a teljes napfogyatkozást. Kereken húsz éve. Emlékszel még, honnan nézted?

1999-ben augusztus 11-e egy szerdai napra esett. Mégis hétvégi csúcsforgalom volt a Balatonnál. Nem strandolni, azért indultak az országból sokfelől a tópartra, hogy láthassák a teljes napfogyatkozást. A jelenséget ugyanis nem lehetett bárhonnan megfigyelni, előre jelezték, hogy csak egy széles sávban lesz jól látható, amibe a Balaton is beleesett, de Budapesten például értékelhetetlen volt, amit érzékelni lehetett belőle.

A Balaton körül mindenütt jól látszott a különleges égi jelenség.

Tegnap Siófok volt Magyarország fővárosa, hiszen Somogyba, pontosabban a Balaton partra költözött a fél ország, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is – számolt be róla címlapján az akkori Somogyi Hírlap augusztus 12-én. – Siófokon több mint félmillióan nézték a napfogyatkozást, de telt ház volt a többi parti településen, sőt, még Somogyvámoson, a Krisna-völgyben is.

Nem hiába. A nap, ahogy megjósolták a csillagászok 12 óra 47 perckor teljesen elfogyott az égről, és ekkor védőszemüveg nélkül bele lehetett nézni. Igalban mintegy ‘másfél, Siófokon, két és fél percig.

Amikor az ég sötétedni kezdett, jól hallhatóan visítozni kezdtek a Siófokon összegyűlt százezrek, világosodáskor pedig tapsoltak, mint egy futballstadionban a győztes gól után. Az Aranypartra egyébként több busszal szektatagok érkeztek, akik rituálét hajtottak végre a napfogyatkozás időtartama alatt – írta a lap. Balatonbogláron a Gömb kilátóhoz csalogatták az embereket, Balatonlellén képzeletbeli Hold sétára vitték a vendégeket a művelődési házban. Balatonfenyvesen kőlapokból kirakott napórát avattak a strand előtti parkban, amelyet az önkormányzat állíttatott.

Somogyvámoson a Krisna völgyben pedig hatalmas máglyákat raktak, mert szerintük rosszat jelent az amikor a nap teljesen elfogy, azt jelenti, hogy a közeljövőben valamilyen komoly megpróbáltatás vár az emberiségre. Éppen ezért nem ünnepelték még csak nem is nézték, a ritka jelenséget és a templomot is bezárták arra az időre.”

Az emberek már napokkal korábban lázban égtek: jól felszerelkeztek különféle védőszemüvegekkel, hiszen már hetekkel az esemény előtt folyamatosan mondta a tévé, hogy a napfogyatkozás megfigyelése nem veszélytelen, akár meg is vakulhat tőle az ember.

Volt aki nem bízta a véletlenre és hegesztő maszkot használt. Fotó: Zalai Hírlap archív

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. De nem minden újholdkor. A teljes napfogyatkozás olyannyira ritka, hogy nálunk 1999 előtt utoljára 1842-ben volt hasonló. Ugyanerre az élményre pedig 2081-ig kell várni, akkor lesz legközelebb teljes napfogyatkozás. Szóval a húsz évvel ezelőtti, szó szerint életre szóló élmény volt.

Napfogyatkozáskor a Hold több tucat kilométer széles árnyéka átvonul a Föld felszínén. Ahol a Hold teljes árnyéka halad végig, ott teljes napfogyatkozást lehet látni, félárnyékban pedig részleges napfogyatkozás figyelhettek meg. A Hold-árnyék 1999. augusztus 11-én, 12 óra 6 perckor érte el az európai szárazföldet. Magyarországon úgy fél órával később, 12 óra 46 perckor jelent meg. Igaz ugyan, hogy a Nap mintegy 400-szor nagyobb, mint a Hold, de éppen 400-szor messzebb van a Földtől, ezért takarhatja el a kicsi Hold az óriási Napot.

Így nézett ki a napfogyatkozás Keszthelyről nézve. Fotó: Zalai Hírlap/archív

Ha ma lenne a napfogyatkozás, videók és fotók tízezrei közül válogathatnánk most a felvételek közül. Akkoriban azonban még hagyományos fényképezőgépek voltak és VHS kamerák forogtak. Aznap, amikor az esemény történt, még nem is lehetett megnézni a képeket, csak a másnapi újságokban és az internet is nagyon gyerekcipőben járt.

Azok a hírportálok, amik beszámoltak róla, ugyancsak komoly késéssel tehették meg. Amire ugyanis a fotósok a filmeket előhívták és azok a fővárosi szerkesztőségekbe jutottak, a mai szemmel nézve, rengeteg idő eltelt, csak késő délután kerültek ki a képes beszámolók a netre. Augusztus 12-én persze mindenhol vezető hír volt ez a csillagászati esemény, a Balaton körüli megyei napilapok egész oldalas összeállításokat közöltek. A komlói tévé így számolt be arról, mi történt aznap. A videót a korabeli fürdőruha divat miatt is érdemes megnézni.

Készítette: Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva