Koszorus Rita / sonline.hu | 2022.04.26. 12:00
Drónnal kereste a rendőrség a nádasban lévő vadmalacokat
Drónnal figyelte a rendőrség a balatoni nádast, hogy így derítsék fel, merre él nagyobb vadállomány. Miért van erre szükség? Eláruljuk.

Drónnal keresik az állatokat

Lakosságvédelmi és baleset-megelőzési jelleggel pásztázták a nádast a rend­őrök, a vadmalacok pontos helyét megadták az illetékes vadásztársaságoknak, a vadászok pedig azonnal intézkedtek az állatok biztonságos befogásáról és áttelepítéséről.

A vadak jelenlétére a Balaton északi és a déli oldalán egyaránt sok a panasz, folyamatos a küzdelem a lakott területre rendszeresen bejáró állatokkal. Előfordult, hogy Fonyódon kutyasétáltatót kergetett meg vaddisznó, az pedig ma már mindennapos, hogy rókák ólálkodnak a kukák környékén, és néha betér egy szarvas vagy őz a kertek végébe gyümölcsöt lakmározni.

A rendőrség a drónos megfigyeléssel kapcsolatban azt közölte: visszatérő probléma a vaddisznók beköltözése a települések belterületeire, azonban ez a lakosság, önkormányzatok, civil szervezetek, vadásztársaságok és a rendőrség összefogásával visszaszorítható.

Forrás: Lang Róbert

Problémás a vadak átköltöztetése

Nem így látja Hidvégi József, fonyódi polgármester, aki szerint a nádasok megfelelő karbantartása járulhatna csak hozzá a vadak okozta gondok megoldásához.

– Azzal kellene foglalkozni, hogy kijelöljük azokat a helyeket, ahol a nádasnak helye van, és keményen ellenőrizni az illegális csónakkikötőket. A város évente mintegy 20 millió forintot költ a strandok előtti vízterületek medrének tisztítására és nádvágásra.

Tavaszi József, a Csehi-Imrédi Vadásztársaság elnöke azt mondta, az áttelepítésnek nem látja értelmét, és fizikailag nehezen megvalósítható a nádasokban.

– A drónos megfigyelés az állomány létszámának megállapítására lehet jó, de azzal együtt kell élnünk, hogy a vad betér a lakott területre, ez természetes. Mindent meg kell tennie a lakosságnak is azért, hogy az állatok ne szokjanak be a lakott területre.

Fotó: Németh Levente

Bambi és Vuk a nyaralóban

A probléma gyökerének beazonosítása nem könnyű, a vélemények megoszlanak e téren. Egyesek szerint az ingatlantulajdonosok is hibásak abban, hogy az állatok bejárnak a lakott területre, hiszen előfordul, hogy kiöntik a maradékot a kert végébe, vagy nem szedik össze a lehullott gyümölcsöt, hogy az éhes Bambi és Vuk is ehessen.

Ezek után nem kell azon csodálkozni, ha a rajzfilmfigurák élő rokonai valóban megjelennek a portán. Másrészről pedig azt is be kell látni, hogy az erdő állatai előbb voltak itt, mint a turisták. A Balaton természetes állóvíz, amely körül természetes növényzet található, s ebben – nem kellene, hogy meglepő legyen – állatok is élnek.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva