Fábos Erika | 2019.07.13. 19:00
Durva dolgok történhetnek nyáron a konyhákban
Lazábban kezeled a szabályokat, amikor nyaralsz? Itt van tíz konyhai dolog, amire fontos figyelned, hogy lehetőleg ne az orvosnál kössön ki a család. Pleva Györgyöt, a Nébih élelmiszer-biztonsági igazgatóját kérdeztük.

Vigyázz! A bacik melegben begyorsulnak
Tudod mi az az ideális laboratóriumi hőmérséklet, ahol a különböző baktériumokat kitenyésztik? Általában 30 Celsius fok, vagyis majdnem annyi, mint ilyenkor a konyhákban. Az ételek romlását okozó kórokozók, nagyon gyorsan szaporodnak, húsz percenként duplázódik a mennyiségük. Vagyis néhány baci, ami még semmilyen betegséget nem okoz, elég, hogy ilyen hőmérsékleten két-három óra leforgása alatt több ezer baktérium hemzsegjen egy ételben.

 

A mirelitet meg kell főzni
Amit lefagyasztanak az is lehet veszélyes, mert a fagyasztás nem öli meg a kórokozókat. Több olyan talajlakó baktérium is van, ami az egyszerű hűtőben 5-10 fokon még szaporodik is. Fontos azonban tudni, hogy a fertőzésveszély megszüntethető, ha legalább 2-3 percig forralva főzöd a zöldségszemeket, hogy a közepe is átforrósodjon. Nemegyszer okozott megbetegedést olyan kukorica, vagy franciasaláta, amihez főzés nélkül használták fel a fagyasztott zöldségeket.

A hűtőbe teszed megromlani a húst?
A nyers hús parazitákat és olyan baktériumokat tartalmazhat, mint a szalmonella, az E. Coli vagy a lisztéria. Különösen a darálthús és a csirke romlik gyorsan. Ha pár órát a szatyorban tölt egy melegebb napon, amíg hazaérsz vele, kész a baj. Ráadásul az otthoni hűtők 5-10 fokos hőmérsékletén ezek a kórokozók vígan szaporodnak. Ha nem készíted el azonnal, tedd fagyasztóba a nyers húst.

 

Óvatosan bánj a maradékokkal!
Nyáron méginkább igaz, hogy mindig csak annyit főzz, amennyit biztonságosan tárolni tudsz. Forrón, vagy hidegen nem romlik az étel, de ha lassan engeded ki a fagyott dolgokat, vagy hagyod, hogy lassan magától hűljön le a készétel , abból könnyen baj lehet a melegben. Figyelj rá, hogy 70 fok feletti hőmérsékletet kell elérnie melegítéskor az étel minden részének.

Grillezés? Fontos a türelem
Nem is gondolnád, mennyi ételfertőzés van a grillszezonban. Ha nem sütjük át eléggé, csúnya bakteriális fertőzéseket okozhatnak a húsok. Főleg a csirke lehet veszélyes. A csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe.

 

Smoothie: divatos, de figyelj oda!
Mosatlanul ne egyél gyümölcsöt, főleg ne a bogyós gyümölcsöket, epret, áfonyát, szedret mert a talajról szalmonella és más veszélyes kórokozók kerülhetnek rá. Az utóbbi időben több súlyos hasmenéses megbetegedést is okozott a manapság divatos smoothie. Ebbe ugyanis nyersen, vagy fagyasztva kerül az alapanyag. Mirelit zöldségből nem tanácsos elkészíteni, akkor sem, ha kényelmes.

Jégsaláta? Halálos mérgezést is okozott már
Növényi élelmiszerek is vezethetnek élelmiszer mérgezéshez, fertőzéshez. A növények termesztésük, begyűjtésük vagy feldolgozásuk során is szennyeződhetnek. Az okok között a szennyezett vízzel történő öntözés, a helytelenül végzett trágyázás, a vadon élő állatok, rovarok, rágcsálók, madarak szennyező szerepe, de a termést begyűjtő emberek hiányos személyi higiénéje is megtalálható. A nyers saláták, csírák is okozhatnak nagy bajt.

A dinnyét inkább gyorsan edd meg
Öt napon túl hűtőben sem szabad tárolni a dinnyét, mert elszaporodhatnak benne olyan baktériumok, amely csak főzéssel pusztíthatók el. Egészben nagyon sokáig eláll, de ha már elvágták, romlékony. Sose szeleteljük a dinnyét anélkül, hogy megmosnánk a héját! A késsel ugyanis a héjáról földet, azzal pedig kórokozót vihetünk bele.

 

Figyelj rá, ha főzés közben elvágod a kezed
Magyarországon is történt már haláleset abból, hogy egy egyszerű zöldségpucolás közben elvágta a kezét egy győri anyuka. Meg sem fordult a fejében, hogy a sebe azért olyan csúnya, mert a zöldségekről olyan baktérium került bele, ami vérmérgezést okozhat. Ha a konyhában baleset ér, alaposan tisztítsd ki a sebet és ha nem gyógyul, vagy belázasodsz, fordulj orvoshoz!

 

Takarítsd gyakrabban a hűtőt
Ilyenkor jobban telepakolod a hűtőt, gyümölcsökkel, üdítőkkel van tele? Pont ezért érdemes gyakrabban takarítani. Érdemes rendszeresen ecetes vízzel áttörölni a polcokat.

 

 

Borítókép: pexels

Fotók: pixabay, unspash

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva