Szaniszló Hajnalka | 2022.05.13. 12:00
E-bike: így válaszd ki a számodra megfelelőt aszfaltra és terepre
A balatoni bringázás szakértője ad szuper szakmai tanácsokat.

Az elektromos rásegítéses pedeleceket – hasonlóan a hagyományos kerékpárokhoz – leginkább a felhasználási terület szerint érdemes kategorizálni, és ennek megfelelően találhatjuk meg a nekünk való modellt.

Tanácsok a megfelelő e-bike kiválasztáshoz

Az e-bike-ok közül választhatunk túrakerékpárt, mountain bike-ot, vagy országútit. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a különböző típusokkal kapcsolatban.

Túra (trekking) pedelecek

Ebben a kategóriában a korszerűbb nyomatékszenzoros pedelecekről beszélünk és a klasszikus csomagos kerékpártúrákhoz számtalan pedelec modell közül választhatunk. Fontos a hatótáv is. Ha aszfalton száz kilométer fölötti túrákat szeretnénk teljesíteni, erősebb üzemmódban használva a rásegítést, szükségünk lesz komolyabb akkumulátorral működő rendszerre. Ez a táv terepen, erdei utakon körülbelül hatvan kilométernek felel meg. Az alsó és középkategóriás pedelecek itt már elvérezhetnek. 2021-ben a komolyabb akkumulátorok már 600Wh fölötti tudásúak.

A nehezebb csomagok növelik a kerékpár és a bringás össztömegét és emiatt nagyobb motorerőre lehet szükség.

A komolyabb túra-pedelecek már olyan árkategóriát képviselnek, amelyben a nevesebb gyártók már nem engedhetik meg maguknak a silány minőségű alkatrészek használatát. Mindenképp győződjünk meg a minőségi tárcsafék meglétéről (lehetőség szerint Shimano, középkategóriát válasszunk). Ha az első komolyabb pedelecünk vásárlása előtt állunk, kiemelten fontos az igazán jó kitámasztó felszerelése, főleg a csomagokkal megpakolt e-bike esetében. Ha komolyan gondoljuk a túrázást, ebben a kategóriában már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni egy jó bringáért, amely nagyjából egymill forint körül mozog.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

Mountain bike-ok elektromos rásegítéssel

Hasonlóan a hagyományos mountain bike kerépárokhoz, elektromos formájában is számos alkategóriát különböztetünk meg. Az e-mountain bike estében kevésbé számít a súly. Fontosabbak az egyéb alkatrésznek köszönhető előnyök. Ennek az az oka, hogy a súly okozta hátrányt kompenzálja az elektromotoros segítség.

E-mountain bike esetében gondolkodhatunk összteleszkópos verzióban és nagyobb rugóútban.

Fel fogunk jutni az emelkedőkre, de biztonságosabb és kényelmesebb lesz az előre haladás. Így a sportolás élménye is teljesebb lehet. Érdemes ballonos, akár pluszos gumikat választani. Bár nehezebbek és nagyobb a gördülési ellenállásuk, alacsonyabb nyomással használhatjuk őket, nagyobb felületen érintkeznek a talajjal és sokkal jobb lesz a kanyarstabilitás. Így nemcsak biztonságosabb, de élménydúsabb lesz a lejtmenet.

Tudj meg még többet a balatoni kerékpározásról itt.

Országúti és gravel e-bike-ok

Akárcsak a hagyományos társaik esetében, a pedelec országútikat tekintve is ádáz küzdelem dúl a gyártók között, hogy ki rukkol elő könnyebb és sportosabb vonalvezetésű bringával. Ez nem mindig válik az egyéb funkciók javára. Ebben a kategóriában számít leginkább a tömeg, hiszen a 25 km/h-s limit miatt előfordulhat, hogy az országúti pedeleceket a bringázás jelentős részében rásegítés nélkül tekerjük, mivel síkon önerőből is könnyedén hajtunk 30 km/h körül.

Országúti e-bike-oknál a meredek emelkedőkön kap nagy szerepet az elektromotor.

Fontos, hogy olyan rendszerrel legyen felszerelve a bringa, hogy hanem használjuk a rásegítés, akkor sincs belső ellenállás tekerés közben. Az agymotoros modellek tekerés közben nem hátráltatnak és a középmotoros rendszerek között is van olyan – például a német Fazua – ahol kiküszöbölték ezt a problémát. Vannak azonban olyan középmotoros megoldások is, ahol a bolygómű hátráltat a tekerésben.

Alapszabály, hogy olyan országúti pedelecet keressünk, melyen akkor is jól éreznénk magunkat, ha nem lép működésbe az elektromotor.

A fentiek mellett a hatótáv a legfontosabb azért, hogy ne maradjunk energia nélkül akkor sem, ha bőven száz kilométer fölötti távokat szeretnénk teljesíteni, nagyobb hegyekkel megtűzdelve.

– A Balaton Magyarország legvonzóbb bringás célpontja és maximálisan kielégíti a különböző igényeket, legyen az a túrázás, a nagyobb emelkedők meghódítása, vagy az országutakon való hasítás. Bármit is választunk, érdemes a széles E-bike választékból a megfelelőt kiválasztani – mondta Takács Tamás, a balatoni kerékpáros turizmust népszerűsítő BalatonBike365 munkacsoport és app szakértője.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

 

 

Nyitókép: BalatonBike365 hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva