2019.01.23. 18:00
Egészségügyi csomag családi túrákhoz
Ha családdal vágunk neki a turistautaknak, jó, ha nem feledkezünk el az egészségügyi felszerelésről. Miket vigyünk mindenképp magunkkal, ha fel szeretnénk készülni a balesetekre és egyéb kellemetlen helyzetekre?

Ha túrázni indulunk, kiszakadunk a civilizációból. A csend, a friss levegő, a jó társaság feltölti az embert, de bármikor előfordulhatnak váratlan szituációk, amikor kisebb egészségügyi ellátásra van szükség – írja a csupasport.hu. Ha családdal, gyerekekkel kelünk útra, hatványozottan érdemes előre gondolkodni. Lássuk, melyek azok az esetek, amelyekre ajánlott felkészülni, és milyen minimális egészségügyi csomagot érdemes magunkkal vinnünk.

Sebtapasz, ragtapasz
A bőrfelület kisebb sérülései esetén lehetnek hasznosak, például ha megvágjuk magunkat, de sokan a vízhólyagok kezelésére is használják. Ha még nem alakult ki a vízhólyag, a megelőzés érdekében leragasztják az érzékenynek vélt területet. Ha már kialakult, akkor kiszúrják, és utána ragasztják le, hogy kevésbé zavarjon a mozgásban. Természetesen az említett példák mellett is számtalan módon könnyítheti meg életünket.

Fertőtlenítő spray
Szintén a bőr felületi sérüléseinél jön jól. A sebre fújva ugyanis segít megakadályozni a felülfertőzést, meggátolva ezzel, hogy baktériumok kerüljenek a seben keresztül a szervezetbe. Előnye, hogy a gyermekek sem félnek tőle úgy, mint a különböző krémektől, egyebektől, hiszen közvetlenül nem kell a sebhez érni.

Steril mull-lap
A sebkezelés elengedhetetlen kelléke. Segít a seb tisztításában, nagyon jól szívja fel a folyadékot, illetve nagyobb kiterjedésű sebeknél a ragtapasznál sokkal hatékonyabban fedi a sebet.

Kullancs-, szúnyogriasztó
Habár télen kevésbé kell tartanunk a bosszantó vérszívóktól, azért nem árt, ha ezt is fixen az egészségügyi csomagunk alkotórészévé tesszük. A kullancsokra felkészülve érdemes egy kiszedő csipeszt is magunknál tartani.

Fájdalomcsillapító
Számtalan esetben jól jöhet, ha tartunk magunknál egy-két gyorsan ható tablettát. A mindennapi élet során valószínűleg már kitapasztaltuk, melyik vált be, abból vigyünk néhány szemet vagy egy teljes levelet az útra. Túra alatt a fájdalomcsillapító nemcsak fejfájáskor jöhet jól: csillapítja a kificamodott boka, egyéb sérülés okozta fájdalmat, és ugyan nem gyógyít meg, de segít abban, hogy ki tudjunk botorkálni olyan helyre, ahonnan már segítséget hívhatunk. Arról nem is beszélve, hogy túratársainkat is kisegíthetjük vele.

Fenistil gél
A kenőcs mindenféle csípésre jó, és itt most nemcsak a rovarokra, hanem a növényekre is gondolunk. Ha a gyerekek belegyalogolnának egy csalánbokorba, jót tesz, ha egyből kéznél a megoldás, ami csillapítja a fájdalmat és a viszketést.

Gézpólya, rugalmas pólya
Kiválóan alkalmas végtagok, ízületek kötözésére. Egy kificamodott boka, rakoncátlankodó térd, megsérült kar felkötése a nyakba… Rengeteg módon segítheti a sérülések ellátását, minden egészségügyi csomag kötelező tartozéka.

Antihisztamin
Allergiás reakciók ellen. Sokan a mai napig hisznek a kalcium gyógyító erejében, ezért ampullákat hordanak maguknál, pedig sokkal több sikert érhetünk el antihisztamin-tartalmú gyógyszerekkel. Akár vény nélkül is kapható, a részletekről mindenképp patikában, gyógyszerésztől érdeklődjünk.

Méhcsípés elleni gyógyszer
A méhcsípés fáj, de alapvetően nem veszélyes az emberre. Aki azonban allergiás rá, válságos állapotba is kerülhet tőle, ha nincsen nála megfelelő gyógyszer. A megelőzés érdekében érdemes szakorvossal egyeztetni, aki vényre felírhat ellenszert, amit az allergiásoknak csípés esetén kell bevenniük.

Képek: shutterstock, pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva