borsonline.hu | 2020.05.17. 14:00
Egészségünket védik az illemszabályok - szállodai etikett
Fokozatosan újra nyitnak a szállodák, de nem tudod, hogy ilyen helyzetben mi a megfelelő viselkedés? Végig kötelező a szájmaszk használata? Mit kell tenned, hogy védd az egészséged? Az illemszabályok betartásával is hozzájárulhatsz mindehhez. Mutatjuk a részleteket.

Már a pünkösdi hétvégét is szállodában töltheted, hiszen május 29-én számos hotellánc nyitja meg kapuit az országban. A Hunguest Hotels hatalmas hangsúlyt fektet az óvintézkedésekre, külön Covid-kódexet is készített a saját dolgozói és a vendégek biztonságának érdekében.

A közösségi terekben fertőtlenítőpontokat helyeznek el, valamint a megfelelő távolságtartás érdekében tágasabb elhelyezést biztosítanak az éttermekben, wellness pihenőterekben és minden közösségi térben. Ahhoz, hogy a karantén utáni első napjai biztosan békében teljenek, nem árt tudnod néhány fontos illemszabályt.

A tervek szerint a Zalakarosi Fürdő is nyit a pünkösdi hosszúhétvégén! Már nem kell sokáig várnod, és újra élvezheted a strandolást, a csúszdákat és a hatalmas gyerekbirodalmat a zalakarosi fürdőben!

– Terveink szerint – ha nem is teljes körűen, és ha a később megjelenő jogszabályok is lehetővé teszik- a strandot május 30-án, szombaton nyitjuk – adta hírül Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc.

Fotó: hellozalakaros.hu

Megköszönni dolgokat nem kerül semmibe

A hoteletikett szabályai rendkívül egyszerűek, lényegében csak az alapvető udvariasságon és a mások felé mutatott tiszteleten alapulnak. Bátran használd a köszönöm és a legyen szíves szavakat, hiszen így az ott dolgozók is biztosan pozitívan állnak majd hozzád.

– A szállodai munkatársakkal legyünk udvariasak, ne felejtsük el, hogy ők bár szolgáltatnak, de nem szolgák. A kedvesség és udvariasság kedvességet és udvariasságot szül – mondta a borsonline.hu-nak Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó.

 

Autóval a szálloda előtt

Amikor begördülsz az autóddal a szálloda kapuja elé, csak annyi ideig tartózkodj ott, ameddig a csomagtartóból kiveszed a szükséges dolgokat. Igyekezz a megfelelő időben érkezni, nem illendő, ha egy fél órával a megbeszélt időpont előtt már követeled a szobádat. Ha igénybe veszed a londinert, miután felsegítette a bőröndjeidet, adj neki borravalót és köszönd meg.

Már most is fürödhetünk a hévízi tóban! A meleg májusi hétvégék több száz embert csalogatnak ebbe a csodálatos környezetbe. Itt adtunk hírt róla, nézd meg képeinket.

Rendetlenség a szobában

– Ha csak átutazóban vagyunk, akkor nem feltétlenül szükséges kipakolni a bőröndből, többnapos tartózkodás esetén viszont a kinn hagyott bőrönd akadályozza a napi takarítást, úgyhogy ha végképp nincs kedvünk kipakolni, akkor legalább tegyük be a bőröndöt a szekrénybe – mondja a szak­tanácsadó.

Ne hagyj a földön, vagy mindenhova felakasztva a dolgokat, mert ezzel nagyon megnehezíted a szobalányok a dolgát. A használt törölközőket ne dobáld a földre, helyezd őket a fürdőszobába vagy egy bútorra.

Fotó: A fiúk építész stúdió

Éttermi rész – a maradék maradjon is ott, nem illik csomagolni

A szállodákba mindenki pihenni jár, ezért fontos, hogy ne hangoskodj, és ha a gyerekekkel együtt érkezel, akkor próbáld őket is csendre inteni. A koronavírus miatti óvintézkedések értelmében kötelezően be kell tartania a távolságtartást, nem csak a welnnessrészlegen, de az étteremben is. A szállodákban általában jár a reggeli és a vacsora, általában mindig svédasztalos formában. Csak annyi ételt válogasson össze, amennyit meg is bír enni és ne kezdjen el csomagolni az asztalnál.

– Sok helyen az asztalhoz kísérnek minket, ha nem, akkor a hölgyre illik hagyni az asztalválasztás lehetőségét. A rendelést a férfi adja le – mondja Csorba.

Étterem és borászat- az újjászületett Hableány
Fotó: Keszey Ágnes

Wellness – mindig használd a zuhanyzót

A wellnessrészlegen is érdemes betartani a legalapvetőbb higié­niai-és illemszabályokat, hiszen ezek az egészségünket is védik.

– A wellnessbe sportöltözetben, fürdőruhában vagy fürdőköpenyben menjünk és mindig tiszta papucsot viseljünk. Úgy használjuk a fürdőt és a szaunát, hogy másokat ne zavarjunk – mondja a protokoll szaktanácsadó.

Mielőtt belépnél bármelyik medencébe vagy szaunába, mindig zuhanyozz le előtte, hiszen most még inkább fontos a higié­nia. Ha kilépsz a vízből, utána is érdemes zuhanyozni, hiszen így megszabadulhatsz a kórokozóktól és elkerülheted az esetleges fertőzéseket. Kerüld a hangoskodást, ne hallgasd kedvenc zenédet maximum hangerővel, ne fröcsköld le a többieket és ne ugrálj a medencékbe. Ügyelj arra, hogy ne hagyj szemetet magad körül. Ha társaságban szaunázol, használj szaunalepedőt. Ha ezeket az alapvető illemszabályokat betartod, biztosan jó hangulatban fog telni a pihenésre szánt idő.

Fotó: Pixabay

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva