Papp Noémi / lakaskultura.hu | 2021.02.18. 17:00
Egy különleges házikó a balatoni tanúhegyen
Az utolsó balatoni tanúhegy északi lejtőjén fekszik Sukhavati: a történelmi borvidéken, egykori egyházi földek helyén, hétvégi telkek egyesítésével alakították ki az öthektáros birtokot.

A Celldömölk környéki Ság hegyen található Sukhavati a béke szigete, buddhista kifejezéssel élve „tiszta föld”; az árulkodó nevű birtokon jól megfér egymással a magyar népi és a keleti hagyomány, sőt a modern dizájn – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

A magyar videéki építeszet jellegzetes homlokzati formája
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

Az évekig tartó munkát követően ma hangulatos, derűt és nyugalmat árasztó menedék biztosítja az itt pihenők kényelmét. A cél egy olyan elvonulóhely kialakítása volt, ahol a buddhista filozófia és életszemlélet természetes módon van jelen a magyar vidék építészeti kultúrájában.

A régi épületeket felújították, de újakat is emeltek. A munkálatok során igyekeztek természetes anyagokat használni, és a tervezésnél a környék építészeti hagyományait tekintették kiindulópontnak, bár a humor is szerepet kapott: például az egyik házon pápai portrét, a másikon aranyalmát cipelő sünt fedezhet fel a figyelmes szemlélő.

A konyha menyezetén átfutó gerendákat natúr színben hagyták
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

– A főépület egy régi kőpince. A 18. században készült, vagyis nem csoda, hogy egyáltalán nem felelt meg a modern elvárásoknak, se víz, se áram nem volt benne – emlékszik vissza a házigazda.
– Bár alig 60 m2, a praktikus térrendezésnek köszönhetően valószínűtlenül tágasnak tűnik, akadály nélkül ellátni az egyik végéből a másikba.

A gondosan összeválogatott bútorok hatására a tér egyszerre otthonos és lélekemelő.

A berendezési tárgyak jól mutatják, hogy a ház tervezője nem félt a különböző stílusok vegyítésétől.

Kellemes kiülős résszel
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

– A bútorok hamar megtalálták a helyüket, nem kellett sokáig keresgetni, hogy hova mi kerüljön – mondja a tulajdonos.
– A téralakítás évtizedek óta a mindennapjaim része, nem okoz gondot az egyes darabok optimális helyének megtalálása. Itt minden mindennel harmonizál, nem az aktuális trendek vezérelték a berendezést.

Korunkban gyorsan változnak a divatirányzatok, négy-öt év múlva már unalmasnak, elcsépeltnek tűnhet egy enteriőr; nekünk viszont fontos az időtálló dizájn.

A házat jellemzik a letisztult, fényes terek
Fotó: Darabos György / LAKASKULTURA.HU

 

A Ság hegyen évszázadok óta virágzik a borkultúra, egykor Bismarck kancellár és Vilmos császár is előszeretettel fogyasztotta az itt termett szőlőből készített, világszerte ismert borokat, sőt európai patikákban gyomor- és vesetisztítóként árulták a magas ásványianyag-tartalmú nedűt.
Szerencsére a gazdag tradíció lassan újraéled, modern szemlélettel áthatva; a Sukhavatin szüretelt szőlőből is kézműves borok készülnek, a gyümölcsök egy részéből pedig kiváló minőségű pálinkát főzetnek.

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva