2019.06.29. 18:30
Egymillió kilométer fölött a Balaton átúszók - videóval
Véget ért a 37. Lidl Balaton-átúszás, 9724 úszó indult, ez eddig a harmadik legnagyobb létszám a verseny történetében. Papp Márk és Betlehem Dorka voltak leggyorsabbak idén.

Idén is több ezer embert vártak az immár 37. Lidl Balaton-átúszásra, amelyen szokás szerint 5200 métert kellett megtenniük az úszóknak Révfülöp és Balatonboglár között. Több mint 9800-an ugrottak végül vízbe, és 83 úszó kivételével, teljesítették is a távot.

Aki feladta, az annak a 150 vitorlás egyikére kapaszkodhatott fel, amelyek sorban állva várakoztak, hogy a bajbajutottak segítségére legyenek. Ez a részvétel a legjobbak között van, amit azzal magyaráztak a szervezők, hogy az a ritka eset fordult elő, hogy idén az első kitűzött időpontban megengedte az időjárás, hogy megrendezzék az átúszást és nem kellett halasztani.

A mezőny fél nyolc után rajtolt, három profi hosszútávúszó vezetésével. Papp Márk, Rasovszky Kristóf és Székhelyi Dániel egy óra múlva már Balatonbogláron voltak.

Az egészen pontosan 1 óra 1 perces legjobb idő azt jelenti, hogy nem sikerült megdönteni a rekordot, sőt, a női rekord is jobb ennél, azt Risztov Éva tartja ugyancsak 2016 óta. Pedig Papp Márk, a férfiak csúcstartója azért érkezett, hogy azt az 58 perc 33 másodperces időt megjavítsa, amivel három évvel ezelőtt szelte át a tavat, azóta ennél gyorsabban sem neki, sem másnak nem sikerült.

A nők között Betlehem Dorka volt a leggyorsabb, az ugyancsak profi versenyző nemcsak a legjobb idővel, 1 óra 14 perccel, de első nőként ért célba, amiért egy hatalmas virágcsokrot is begyűjtött boldogan.

A profik mellett az amatőrök közül is sokan úsztak kiváló időt. Az átlagteljesítés 2 óra 55 perc lett ebben az évben.

A résztvevők között a férfiak voltak többségben, az úszók 63 százaléka az erősebb nemet képviselte. A legidősebb női versenyző Katona Gézáné volt, aki 80 évesen vágott neki a távnak. A férfiak között a 83 éves Bucsányi Elemér volt a legtapasztaltabb, aki idén 14. alkalommal úszta meg a versenyt.

Volt olyan is, aki jubilált. A 75 éves Baráth Csaba Csornáról érkezett, és egy nagy lufival úszott, amin a 20-as szám, azt jelezte, hogy 55 éves kora óta minden Balaton átúszáson részt vett. Előtte két évvel volt egy agyvérzése és miután felépült, megfogadta, hogy amíg bírja itt lesz, a jövő évire is készül már.

Baráth Csaba Csornáról érkezett Révfülöpre, hogy 20. alkalommal is leússza az 5,2 km-es távot Balatonboglárig.

 

A mezőnyben úszott idén is Kovács Kokó István, aki az átúszás nagykövete is volt, pedig öt évvel ezelőtt még úszni sem tudott, 2014-ben tanult meg. Az ország egyik legnagyobb tömegsport megmozdulásán rajta kívül is minden évben rengetegen vannak olyanok, akik pár év alatt jutottak olyan szintre, hogy egy ekkora távnak is bátran nekivághatnak.

Most is sokan voltak, akik 40 éves koruk fölött neveztek be először. Voltak, akik rohanva tették meg az utolsó métereket, mert az a néhány másodperc is számított nekik, a többség azonban ráérősen kivárta, hogy sorra kerüljön az időmérésnél, mert még saját magával sem versenyzett. Ide legtöbben csak az élményért és az újabb pólóért érkeztek, amit minden évben megkapnak a teljesítők.

Az átúszásra ezúttal 35 országból jöttek, Magyarország 1010 településéről volt induló, a megyék közül Pest megyéből érkeztek legtöbben, de Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád úszói is az élen jártak.

A versenysorozatban az idei esztendőig összesen 184 278 fő indult és 951 688 kilométert úszott, vagyis a résztvevők két és félszer tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot. A megtett kilométert illetően pedig idén átlépték az egymilliós határt.

Szerencsére, most is rendkívüli események nélkül zárták a rendezvényt. Két ijesztőbb eset akadt, szívproblémákkal kellett ellátni két indulót, de egyikből sem lett semmi baj. Néhányan vérnyomás gondokkal, legtöbben izomgörccsel jelentkeztek az orvosi sátornál.

Megtaláltuk azt az úszót, aki vízbe ugrott az első Balaton-átúszáson is, és azt az embert, aki kitalálta ezt a rendezvényt 40 évvel ezelőtt. Gyere vissza, és nézd meg őket is!!!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva