2019.04.10. 04:13
Egyre kevesebb lakópark, egyre kapósabb felújítandó lakások
Hirdetés - Számos fordulat történt a hazai lakáspiacon, amelyek hatására dinamikusan változnak az ingatlanárak. Ha most vennénk vagy éppen értékesítenénk, netán felújítanánk lakást, érdemes ismerni az aktuális trendeket.

Sokkal kevesebb lesz az új fejlesztés

Az elmúlt évek jellemzője volt a növekvő kereslet, amely a kifizetődő befektetési lehetőségek szűkülésével párhuzamosan alakult ki. Mind többen érezték úgy, lakásba vagy házba érdemes tenni a pénzt, és sok más hatás is ez élénkülés irányába hatott: például a turizmus felfutása, amely miatt sokan vettek rövidtávon kiadható belvárosi lakást a fővárosban.

Az érdeklődés nyomán elkezdődtek a házépítések is, és a kormány egy nagylelkű ÁFA csökkentéssel segítette az új lakások számának növekedését.

Ez a kedvezményes 5 százalékos ÁFA egy tavalyi döntés értelmében 2019 december végéig maradhat meg.

Azaz minden új építésű lakás – 300 nm-nél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, illetve 150 nm-nél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás – eladása esetén a korábbi ÁFÁ-t számítják majd fel.

A jogerős építési engedélyt időben megszerző társasház fejlesztések esetén 2023-ig maradhat a kedvezményes kulcs. Egyéb esetben 27 százalékos ÁFÁ-val kell számolniuk a későbbi tulajdonosoknak és az építtetőknek is.

Mit eredményezett a piacon 2019-re a tavalyi ÁFA körüli módosítás? Egyrészt visszavettek az ingatlanfejlesztő cégek a lendületből, és kevesebb új lakásra lehet számítani.

Másrészt átadási csúszásokra lehet számítani, és ezek már mutatkoznak is, mivel nem kell annyira szoros határidővel számolni. Épp ezért nem kevés, 2019-re dátumozott átadás 2020-ban fog megtörténni a szakértők szerint.

Van, ami már csak a befektetőknek megfizethető

De egy biztos, egy pár éven belül – hacsak nem lesz újabb törvénykezési fordulat – szűkülni fog az új lakások kínálata. Ám ez a trend együtt mozog az érdeklődés csökkenésével: a fókusz egyre inkább átkerül a használt ingatlanokra a piacon, már csak azért is, mert a növekvő árakat sokan nem tudják követni. Az átlag vevő egyre inkább ‘leszakad’ az élmezőnytől, és a rosszabb állapotú, valamint kintebb fekvő ingatlanok mellett dönt.

Ami jó hír, mivel jelenleg nagyon jók az ingatlan felújítási célra felvehető hitelek, ezért összességében kedvezően lehet kijönni egy használt lakás vételéből.

Hozzá kell tenni, a renoválás egyébként sok esetben az újként vett ingatlanok esetén sem árt. Az erőltetett tempó, a munkaerőhiány eredményeként a frissen épült társasházaknál is gyakran elkel a felújítás.

Hozzá kell tenni, ma már a korábban olcsó környékek is hihetetlen mértékben drágultak – a VIII. kerületben például 250-300 százalékos emelkedés is megfigyelhető -, így ma már nagyon alaposan meg kell nézni, hol vegyünk ingatlant.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva