vg.hu / Sándor Tünde | 2022.05.20. 08:00
Egyre többen mennének a Balatonra nyaralni, aki időben foglal, még a tavalyi áron kaphat szállást
Rekordokat dönt a szállásfoglalások száma.

– Az eddigi foglalások alapján időarányosan egyelőre rekordokat döntöget a belföldi szálláspiaci forgalom, többen utaznak, mint 2019-ben, még a magasabb árak ellenére is – közölte a VG érdeklődésére a Szallas.hu sajtószóvivője, Kelemen Lili. Bár a nyárra érkező foglalások száma egyelőre biztató, nehéz megjósolni, hogy a további infláció, az áremelkedések – például az üzemanyagé és az élelmiszereké – hogyan hatnak az idei nyárra, hiszen a vendégek várhatóan kevesebbet tudnak utazásra fordítani, ha a mindennapos kiadásaik nőnek.

kereskedelmi szálláshelyek hotel szálloda panzió turizmus túristák idegenforgalom nyaralás , Young couple travel together hotel room leisure
Fotó: Shutterstock

Várhatóan a pünkösd és a nyár, sőt a kora ősz is kiemelkedő lehet a Szallas.hu adatbázisa szerint.

A tavalyi lezárt foglalások bruttó összértékének az 50 százaléka már beérkezett, annak ellenére, hogy a foglalások számának körülbelül harmadánál járunk – fogalmazott Kelemen Lili.

Továbbra is a Balaton lesz a top régió a nyaralók körében, a Szallas.hu-n eddig leadott minden harmadik nyári foglalás ide szól.

Bár az áremelkedés a 2019-eshez képest 30 százalékos, a tavalyihoz képest mindössze 0,23 százalékos a változás, jellemzően a hotel kategória drágult. A balatoni szállások átlagára az idén 11 ezer forint, ezen belül a panziók, vendégházak, apartmanok ára egyelőre nem változott. A szállodáké is már csak 5,6 százalékkal, ami lényegében megegyezik a tavalyi hivatalos éves infláció mértékével.

A balatoni szállodai átlagár személyenként egy éjszakára jelenleg 19 ezer forint, az apartmanoké áremelkedés nélkül ennek kevesebb mint a fele, vagyis a tavalyihoz hasonlóan 9,2 ezer.

Az elmúlt két évben tapasztalt áremelkedés több komponensből áll – összegezte a szóvivő. Ezek az általános infláció, az üzemelési költségek és az alapanyagárak növekedése, másfelől a szektorban súlyos a munkaerőhiány, ami a növekvő bérköltségek révén szintén felfelé tolja az árakat. A járvány idején jelentős bevételektől estek el a szektor szereplői. A szálláshelyek gyakran beruházásokkal készültek az újranyitásra, hogy magasabb színvonalon, több szolgáltatást nyújthassanak. A pandémiás bezártság utáni fokozott kereslet és kiszabadulási vágy erős támaszt adhat a keresletnek.

Jelenleg az apartman a legkeresettebb szállástípus, de várhatóan, ahogyan a korábbi években is, az idő előrehaladtával kiegyenlítődik a hotelek és az apartmanok aránya.

Bár foglalások számában a Balaton az abszolút győztes, százalékosan a Tisza-tó iránt nőtt legnagyobb arányban a kereslet. Összességében viszont ez nem borította fel a piacot, miután a tisza-tavi foglalások az összes foglalás 1 százalékát teszik ki. A szállások átlagára a Tisza-tónál sem nőtt a tavalyihoz képest számottevően, az 1,8 százalékos növekedés révén 8,4 ezer forint lett, ezen belül a hoteleké 12,4 százalékkal 17 ezer forintra csökkent, az apartmanok, vendégházak és panziók kategóriájában pedig 5,7 százalékkal nőtt, idén 7,9 ezer forint.

Nyitókép: shutterstock
Forrás: vg.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva