2018.12.04. 18:00
Egyre többet utazunk hazai tájakra
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januártól szeptemberig Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyek 9,8 millió vendéget, illetve 24,6 milliót meghaladó vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 12,5 millió éjszakát töltöttek el az említett szálláshelyeken.

A KSH mutatóira reagálva a Magyar Turisztikai Ügynökség a Világgazdaságnak kifejtette: a belföldi vendégforgalom kiemelkedő bővülése azt mutatja, hogy a magyar családoknak egyre több pénzük jut a szabadidő tartalmas eltöltésére, és mi magyarok egyre szívesebben járjuk be és ismerjük meg hazánkat.

 

Sümeg
Egly Márktól, a Sümeg és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a sümegi turizmus felélénkülése tovább folytatódott az idei turisztikai szezonban.
– Habár korai még a 2018-as évről átfogóan nyilatkozni, hiszen az összesített statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre, mégis elmondható, hogy a 2015-től határozottan érzékelhető markáns emelkedésnek köszönhetően a szálláshely-szolgáltatók az idei évet is elégedetten zárhatják. Az adatok a vendégek számát, a tartózkodási idő hosszát és a vendégéjszakák számát egyaránt emelkedőnek mutatják.

Mintegy 3-4 százalékos, folyamatos emelkedést jelent ez évente mind a belföldi, mind a külföldi vendégek tekintetében. A rendelkezésünkre álló statisztikák alapján kijelenthetjük, hogy az eddig szűk kéthónaposnak tartott turisztikai főszezon kitágulni látszik. Idén szeptemberben és októberben már a tavalyi ugyanezen időszakokhoz viszonyítva átlagosan 10 százalékkal nőtt azon látogatók száma, akik valamilyen turisztikai információért fordultak munkatársainkhoz.

Egyre nagyobb arányban érdeklődnek városunk programkínálata iránt, és egyre több olyan turista érkezik városunkba, akik a belvárosi értékekre is kíváncsiak. A közeljövőben megvalósuló turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan tovább nő a vendégforgalom a belvárosi szolgáltatóknál is, ezért a történelmi hangulatot árasztó városrészben további vendéglátóhelyek kialakítása lenne indokolt. A település programkínálata a turisztikai főszezonon kívül is nagyon sokszínű és bőséges. A pörgés az ősz beálltával sem lassult, ráadásul már az ünnepekre is gondolhatunk – jegyezte meg Egly Márk.

Sümeg, Palota pince

Fotó: Mihály Szilvia

 

Tihany
Tihany idegenforgalma jelentős emelkedést könyvelhet el idén – mondta lapunknak Tósoki Imre polgármester. Tavaly 126 ezer 323 adózott vendégéjszakát töltöttek náluk, idén már október végégig 131 ezer 741-et. Szerinte ez a bővülő programjaiknak, fejlesztéseiknek, illetőleg a fizetőképes kereslet erősödésének köszönhető. Egész évben folyamatosan látogatják a hazai és a külföldi vendégek a település nevezetességeit, értékeit. Hogy mi tette Tihanyt világhírű turisztikai központtá?

A kérdésre Tósoki Imre azt válaszolta, itt minden rendelkezésre áll: különleges természeti és épített környezet, kultúra, kitűnő programok, remek szálláshelyek és éttermek, a falu kiránduló- és zarándokhely egyben. Tihanyban a nemzeti turisztikai célokhoz illeszkedve még 2013-ban hosszú távú fejlesztési stratégiát állítottak össze a következő 20-25 évre, amit pályázatokkal szeretnének megvalósítani. Mindez kiemelten érinti a közlekedést, ezzel csökkentik a forgalmat és védik a környezetet. A faluban még sok lehetőséget látnak helyi kincsükben, a levendulában. Eköré eddig is különleges programokat szerveztek, a későbbiekben újabbakat is kínálnak. Terveik szerint szabályozzák a gyalogosközlekedést, szeretnék azt „széthúzni”, illetve az apátságtól átvinni a tömeget a Belső-tó mellé is, ahol tematikus sétaúttal, pihenőövezettel kulturális negyedet hoznak létre, többek között rendezvényközponttal, alkotótáborral.

Tihany (Olvasói fotó: Szabó Tibor)

Olvasói fotó: Szabó Tibor

 

Balatonfüred
Balatonfüred kiemelt turisztikai desztináció, négy évszakon át – hangsúlyozta Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke. A városban egész évben nyitva tartanak a kiváló minősítésű szolgáltatók, januártól decemberig gazdag programkínálattal, fesztiválokkal, színes kulturális és kulináris eseményekkel várják a hazai és külföldi vendégeket. Idén, a családok évében a szálláshelyek kedvezményes ajánlatokat hirdettek, amelynek köszönhetően többgenerációs családok kaptak lehetőséget közös kikapcsolódásra.

A KSH eredményei szerint a népszerű vidéki helyszínek között a legjobb nyolcban foglal helyet Balatonfüred. 2018-ban az első 10 hónap statisztikája szerint a Balatonfüreden mért vendégéjszakák száma elérte a 969 ezret, ami messze meghaladta az előző év hasonló időszakában mért adatokat. 2017-ben összesen 700 ezer vendégéjszakát könyveltek el a városban.

A családok és a konferenciavendégek mellett meghatározóak Balatonfüreden azok, akik az aktív turizmust kedvelik, így a sportok szerelmesei, a túrázók. A Kékszalag 50. évfordulója alkalmából megrendezett vitorlásverseny, és a kapcsolódó programok óriási tömegeket vonzottak, ezekért legkevesebb 25 ezer látogató érkezett a városba.

Balatoni vitorlások (Olvasói fotó: Kovács Ilona)

Olvasói fotó: Kovács Ilona

Alsóörs
Alsóörsön a vártnál is jobb nyári szezont zártak idén – közölte Hebling Zsolt polgármester. Tavaly összesen 130 ezer vendégéjszakát könyveltek el, míg idén október végéig ez a szám már 142 ezer volt, melyben nagy szerepe volt a sok, nagy fesztiválnak. Hozzátette, a vendégéjszakákat tekintve 2016-ról 2017-re 20 százalékos ugrás történt, és 2018-ban a 9 százalékos növekedéssel még a tavalyit is túllépik.

A strandbevételnél közel 100 millió forinttal számolnak idén, ami tíz százalékkal haladja meg a tavalyit, ez újabb rekordot jelent. A polgármester tudomása szerint Alsóörsön a szolgáltatók is remek nyári szezont zártak, amiben nagy szerepe volt a kitűnő augusztusi időjárásnak és a kellemes, hosszú ősznek.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva