Mihály Szilvia | 2020.02.02. 10:00
Egyre trendibb a téli esküvő a Balatonnál
A téli balatoni esküvők szépségeiről, a természetközeli szertartásokról beszélgettünk Rizapusztán, sőt, azt is eláruljuk, hogyan lehet a nagy napot környezettudatosan megtartani.

A téli esküvői képeket nézegetve bátran kijelentem, a hidegben tartott szertartás lehet ugyanolyan szép, mint egy nyári.

Fotó: Farkas Ágnes Photography

A Badacsony és Badacsonyörs hegyek közti rizapusztai Tölgyes Kúriából csodás panoráma tárul elénk. Előttünk hatalmas tölgyfák, szőlősorok, a Balaton túlpartja a Fonyódi hegyekkel szinte csak karnyújtásnyira van, mellettünk a a monumentális Badacsony.

Fotó: Mihály Szilvia

Szinte harapni lehet a friss levegőt a teraszon és az udvaron, miközben bent barátságos meleg vár ránk. Annyira érintetlen ez a terület, az egész környezet, hogy tényleg azt érzem, itt megállhat az idő. Hallani a madarak csicsergését, érezni a végtelen nyugalmat, a természet közelségét. Ideális a helyszín egy romantikus vacsorára, lánykérésre és persze egy téli esküvőre is.

Itt beszélgetünk a téli-tavaszi esküvők szépségeiről Vincze-Ferenci Zitával, a Völgy Event and Design tulajdonosával.
Zita a természetesség, a bohém életstílus és a Balaton szerelmének jegyében dolgozik, ha leülsz vele beszélgetni, rád is átragad a lendülete és a nyugalma. Ez elsőre ellentmondás, de egy esküvő esetében nagyon fontos, hogy a nyugodt, bensőséges hangulat egyszer csak átcsapjon majd a felhőtlen lazaságba, bulizásba.

Fotó: Farkas Ágnes Photography

– A célunk, hogy lassuljon le, aki ideérkezik – erősíti meg ezeket a gondolataimat Zita. – Az esküvőknél nagyon fontos, hogy a pár számára a helyszín bizalmat ébresszen, nyugalmat árasszon. Letisztultság, elegancia, erőteljes megjelenés csipetnyi lazasággal, ez mind egyszerre jellemző ránk. Az esküvők, főleg a téli esküvők esetén a meghittség, csend a kulcsszó, ami köré az egész napot felépítjük. Ez persze nem azt jelenti, hogy a tánc és a buli télen elmarad, de maga a szertartás ilyenkor mélyebb, tartalmasabb lehet. Ha ezt a násznép együtt átéli, megéli, a közös buli is felhőtlenebb, lazább lesz.

– Tényleg trendi a téli esküvő?
– Egyre népszerűbb, igen. Vannak, akik imádják a telet, és azért akarnak ilyenkor összeházasodni. A Balatonnál sokan dolgoznak a nyári időszakban, nekik ilyenkor van idejük a házasságkötésre, és sokan a kedvezőbb árak miatt választják a téli időszakot az esküvőjükhöz. De az is lehet, hogy nem akar valaki egy-másfél évet várni a nagy napra, hiszen már a 2021-es nyári hétvégékre is egyre nehezebb szolgáltatókat találni. Ha valaki ragaszkodik a kiválasztott fotóshoz, ceremóniamesterhez, DJ-hez, fodrászhoz, akkor a nyári időszakban nagyon nehéz őket egyszerre megkapni. Ezzel szemben a téli, kora tavaszi időpontok még kevésbé zsúfoltak az esküvői szolgáltatók palettáján. Ebben az időszakban az árak is alacsonyabbak, tehát ha valaki nem akar évekig várni a nagy igenre és inkább hosszabb nászútra menne a megspórolt összegből, akkor ideálisak a hűvösebb napok is a házasságkötésre.

Fotó: Farkas Ágnes Photography

– Miben más egy téli esküvő, mint egy nyári?
– Egészen más a hangulat, szerintem sokkal bensőségesebb, meghittebb egy téli esküvő, mint egy nyári. Az őszi időszakban már nagyon sokan tartanak esküvőt, de volt már karácsonyi szertartás is, amikor december 27-én kelt egybe a pár. Az a sztereotípia, hogy esküvőt csak nyáron tartunk, kezd megdőlni. Egy téli esküvői ruha kis bundával, boával ugyanolyan gyönyörű és szexi, mint a nyári ruhaköltemények, a dekoráció pedig a szezonalitást tükrözve valóban varázslatossá tudja tenni télen is a nagy napot.

– Te szereted a téli esküvőket?
– Imádom. Ilyenkor dekoráció terén sokkal különlegesebbet tudok létrehozni, mint nyáron, én nagyon szeretem a téli esküvőket. Több időm van a felkészülésre is, és olyan elemeket tudok beépíteni, amiket nyáron abszolút nem. Például a havas teraszon felállított boldogságkapu egészen egyedi élmény. A fények is teljesen mások, lágyabbak. Délután háromkor már egész más árnyalatok vannak, mint nyáron este nyolckor, szerintem a téli esküvő egy igazi kuriózum.

– Dekoráció terén milyen elemek jelennek meg télen?
– A hideg miatt a szertartás lehet kültéren, de minden más bentre kerül. Előtérbe kerülnek a prémek, szőrmék, a plédek, akár egy kockás takaró is lehet díszítő elem, ezek a szemünknek már önmagukban melegséget adnak, azt érezzük, hogy bensőségesebb, családiasabb légkörbe kerültünk. Fontos, hogy a színekkel is játszunk, télen nagyon jól működnek a kék tónusok. A kék lesz 2020 színe, ezt nagyon jól bele lehet építeni a téli dekorációba. Az arany és ezüst kiegészítők is jobban beépíthetők télen, mint nyáron. Bár szeretem ha a kevesebb több, a minimalizmust télen több dekorációs elemmel tudom fokozni. A karácsony környéki esküvőkön például a karácsonyi jelképek is felfedezhetők az esküvői dekorációban is. Télen a virágok is különlegesebbek, nekem szívügyem a szárazvirágokkal való munka. Imádok velük dolgozni, mert többször felhasználhatók és ezáltal védjük a környezetet.

Fotó: Farkas Ágnes Photography

Előkerül a gyapot, az anemonék (szellőrózsák), gyakran használok lebegő papmafüvet, boglárkát, amaryllist, illetve fenyő ágakat is. Ezeket a virágokat nyáron nem is nagyon lehet beszerezni, mert a hideget szeretik, nagyon kényesek a melegre. Csak külföldről tudnánk ezek egy részét nyáron idehozni, de az elveink között nem csak az éttermi alapanyagoknál fontos, hogy helyi terméket használjunk, hanem a dekorációnál is. Nem célunk egy-egy dekorelemet több száz kilométert utaztatni.

Fotó: Farkas Ágnes Photography

– Ezek szerint egy esküvőnél is lehetünk környezettudatosak?
– Természetesen. A zero waste egyre jobban megjelenik az esküvőknél is, nálunk nincs műanyag szívószál, papírt használunk a limonádéhoz. Nem dolgozunk eldobható eszközökkel. Üvegpoharak, porcelán tányérok, tálak és fémevőeszközök van nálunk.
– A mosogatórendszerünk tized annyi vizet használ, mint a régiek, 100 százalékban lebomló tisztítószerekkel dolgozunk, árammal fűtünk, hőszivattyúink vannak, tehát maximálisan odafigyelünk arra, hogy ne terheljük túl a környezetünket. Egy esküvő kapcsán is lehet kisebbre venni az ökológiai lábnyomot – veszi át a szót Vincze Péter.

– A pompa és csoda nem marad el, csak nem mindegy, hogy az a rengeteg virág másnap a kukában végzi-e, vagy újra felhasználhatók – mondja Zita. – Van olyan pár, aki cserepes pozsgásokat kér dekorációba, amit köszönőajándékként ad majd a vendégeknek, így a növények tovább élnek, és díszítik a barátok, rokonok otthonát. Egy esküvő nagyon sok szemetet tud termelni, de ma már a párok egy része is kiemelten figyel a környezetvédelemre is, ennek mi nagyon örülünk. Én a tűzött virágdíszekhez is egyre kevesebbet használom az oázist, helyette a dróthálós megoldást alkalmazzuk.

– Nálunk a Tölgyes Kúriában a catering és a dekoráció is egy kézben van, ez nagy könnyebbség a párok számára a téli esküvőknél is. Az ételekben is törekszünk a szezonalitásra. Ilyenkor télen az esküvői asztalra kerülhetnek a vadak, hozzájuk pedig a testesebb vörös borok is. A földes ízű gyökérnövények, az erőteljesebb ízek veszik át a szerepet a könnyű saláták, halételek helyett. Nálunk nincs előre elkészített menüsor, hanem egyénileg állítjuk össze az ételsort télen is, maximálisan a pár igényeihez igazodva.

Mutatjuk a hideg időben készített esküvői képeket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva