Keszey Ágnes | 2021.06.24. 14:00
Éjjel a múzeumban: kultúra, művészet, történelem, szórakozás és egyedi programok
A balatoni strandolás és csobbanás után kulturális élményekben is megmártózhatunk szombaton este. A térségbeli kiállítóhelyek is színes programokat kínálnak a Múzeumok éjszakáján. Lesz homokfestés, diafilmvetítés, szó lesz boszorkányokról és régészeti feltárásokról, lesznek vezetett tárlatlátogatások - s még sok más érdekesség. Egy csokorba gyűjtöttük a balatoni programokat.

Egy híján húsz éve, hogy a hazai kiállítóhelyek az év legrövidebb éjjeléhez, a Szent Iván éjhez legközelebb álló szombaton nem zárnak be este, hanem a szokásos nyitva tartási időn túl is várják a látogatókat, akiknek színes programokat is kínálnak.

“Az éjszaka, amikor minden újra életre kel” – ez a mottója a június 26-i, országos programnak, mely tükrözi, hogy a járvány miatti hosszú ideig tartó kulturális hiány miatt ismét megélénkül a élet. Természetesen a Balatonnál is. Nézzük, milyen kínálatból szemezgethetsz, ha te is szomjazod a művészeteket, a tudományos és szórakoztató ismeretszerzést!

Nem csak boszorkányság


Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban egy különleges balatoni tárlat várja a közönséget. 16.30-kor kezdődik a Cholnoky Jenő és a Balaton című kiállítás. Az este folyamán a múltban is kalandozhatnak a jelenlevők: előadások követik egymást egy napsugaras kiskapuban lévő római sírkőről, a régészetről, s a titokzatosnak hangzó varázslatos sírbontásba is bepillanthat a közönség. Sőt, hogy a rejtély még tovább fokozódjon, boszorkányok és a hozzá fűződő hiedelmek is szóba kerülnek.

A részletes programot itt találod.
Veszprém megye több múzeuma is tárt kapukkal várja az érdeklődőket.

Retro és modernség

Fotó: az intézmény weboldala

A balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár a gyerekekre is gondolt: a kicsiknek – de a nosztalgiázó felnőtteknek is érdekes lehet a diafilm-vetítés, a több játékkal kapcsolatos kiállítás. A látogatók megismerhetik a Bee-Bot robotokat is, a hazai barlangokat és a szőlészeti-borászati kiállítás is érdekességeket kínál. A kínálatot itt találod.

Éjjeli homokanimáció

A közeli Balatonfüreden több helyszínt is felkereshetsz. Öt helyszín kínálja a kultúra élvezetét: a Jókai Mór Emlékház, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény, a Vaszary Galéria, a Vaszary Alkotóműhely és a Zsidó Kiválóságok Háza is szervez programokat.

Fotó: a település weboldala

Lesz bábszínház, irodalmi előadások, s képzeletben a boldog békeidők füredi éjszakáiba és a régi balatoni nyarakba is belecsöppenhetsz. A zsidó múlt és a városban meglévő emlékei is főszerepet kapnak ezen az éjszakán. A legkülönlegesebb program talán a város ötvenedik születésnapja tiszteletére látható élő homokanimáció show lesz. Hogy mikor és melyik helyszínen, az kiderül itt- ahol a többi balatonfüredi programról is olvashatsz.

Ez a vezetett séta csak ezen az éjjelen vár rád

A Tihanyi Bencés Apátság is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakájába, a csak ezen az éjjelen átélhető “Királyőrző apátság” című programmal. Idén feltárták az altemplomot- Királykriptát- majd a mostanra „kiásott” kőszikla-alapzat és I. András király sziklába vájt eredeti sírja fölött sétálhatunk el egy „acéljárdán”. A barokk templomban zeneileg is visszamegyünk a 11. századba: győri bencés diákoktól páratlan latin gregorián énekeket hallhatunk. Az est további különleges programjáról itt olvashatsz.

Megelevenedik a múlt

Az ugyancsak gazdag történelmi múltú Keszthelyen ezen az estén a város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei különleges családi rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, Szent Iván Éji tűzgyújtással, koncertekkel, színes lovas programokkal és fényjátékkal várják az érdeklődőket. A Balatoni Múzeumban a látogatók játszhatnak a Festetics szabadulószobában, megismerkedhetnek a honvédek fegyvereivel és egyenruháival egy különleges “divatbemutatón” és azzal, hogy milyen volt a fürdőélet a háború idején. Gyerekek és felnőttek kipróbálhatják a fémdetektor használatát.
A Georgikon Majormúzeumban az est beállta után fáklyás lovaskocsikázásra nyílik lehetőség, majd zenés-verses kíséret mellett világlik majd az óriás tábortűz.
A Helikon Kastélymúzeum parkjában lovas programok szórakoztatják a közönséget, a Festetics-kastély főúri környezetében ismert és kedvelt operák, operettek részletei csendülnek fel, a hazai és külföldi zenei életben elismert szólisták és hangszeres művészek tolmácsolásában. A Szendrey Júlia emlékszobához látogató gyermekek Szendrey Júlia Andersen mesefordításaiban található grafikákat színezhetik ki – vagy újra. Ez a színes kínálat azonban csak egy része a Múzeumok Éjszakája keszthelyi rendezvényeinek – az összes program itt található.

Játékos-kulturális, élményekkel teli séta

Ezúttal is izgalmas programok a múzeumok éjszakáján, Balatonszárszón

Fotó: József Attila Emlékház

Somogy megyében Balatonszárszón a Vers utcai vetélkedő várja a játékos kedvűeket. A menetleveles tematikus sétaútról itt tudhatsz meg többet.

Szabadtéren szabadon, beltéren védettségi igazolvánnyal

A Múzeumok Éjszakájának beltéri programjaira védettséget igazoló kártyával vagy applikációval lehet. A szabadtéri rendezvényeken ez a hatályos rendelet alapján nem szükséges, de a többi látogatótól mindenki köteles a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Indulás előtt azonban javasoljuk, hogy a belépési szabályokról mindenki tájékozódjon.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva